Шест разлога зашто би требало чешће да једете цвеклу

Поред тога што је позната као здрава намирница која благотворно утиче на имунитет, цвекла побољшава функцију јетре, као и крвну слику, а између осталог смањује и упалне процесе у организму.

Здравље 28.10.2021 | 07:05
Шест разлога зашто би требало чешће да једете цвеклу

Постоје бројни разлози за редовно конзумирање овог поврћа, а нутриционисти истичу ових шест: 

1. Добра крвна слика

Цвекла се налази на првом месту као поврће које у себи садржи највећи проценат гвожђа.

За само недељу дана свакодневне конзумације цвекле можете драстично поправити крвну слику, а симптоми попут хроничног умора или ниског притиска који прате анемију ће нестати.

2. Побољшава функцију јетре

Овај орган је најважнији за чишћење организма од токсина. Јетра са годинама пропада, а њено слабљење може да доведе до компликација. Цвекла је одличан антиоксиданс који ће поспешити лакшу разградњу токсичних материја и побољшати функционисање јетре.

3. Смањује упале

Код вирусних, али и бактеријских инфекција, упални процеси су честа појава која су се шири у организму. Природно решење за овај проблем је цвекла која је благотворна за имунитет. Наиме, ово поврће садржи беталине који имају антиинфламаторна својства и смањују упалне процесе у организму.

4. Детоксикује организам

Цвекла у исхрани подстиче избацивање токсичних материја које се задржавају у организму. Нутриционисти кажу да је сок од цвекле одличан за детоксикацију организма и побољшање метаболизма.

5. Спречава деменцију

Цвекла је богата гвожђем, фолном киселином и нитратима који су неопходни за боље допремање кисеоника до мозга, што утиче на спречавање деменције. Цвекла помаже и у побољшању концентрације.

6. Регулише крвни притисак

Ова намирница је одлична за регулацију крвног притиска. Уколико сваког дана попијете једну шољу сока од цвекле, можете да регулишете крвни притисак.

Такође, ово поврће савршено је за одржавање мишића здравим, а познато је да професионални атлетичари форму одржавају захваљујући и благодетима сока од цвекле.

(<спан стyле="цолор: #236фа1;">Телеграф.рс   )

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мрква

28.10.2021 07:03

Коначно један лијек а да није вакцина

ОДГОВОРИТЕ