И то је Америка: Болничка башта за пацијенте

На крову Бостон Медицал Центра у том америчком граду налази се прави повртњак у којем више од 200 волонтера сади поврће. Плодовима хране особље, пацијенте и сиромашне из своје заједнице.

Свијет 28.10.2021 | 19:30
И то је Америка: Болничка башта за пацијенте

У врту расте парадајз, мрква, краставци, паприке, патлиџани, тикве... Осим што је економски исплативо имати врт на крову, он смањује трошкове гријања и хлађења објекта.

Бостон Медицал Центер (БМЦ) 2017. године почео је управљати фармом на кровној тераси како би снабдио болничку кухињу и оставу свјежим производима.

У врту се узгаја више од 25 сорти и мед из двије кошнице. Ослања се на једног фармера с пуним радним временом, једног помоћника на пола радног времена, пчелара и болничких волонтера који помажу у вођењу фарме.

У својој првој сезони, фарма је узгојила зеље, зачинско биље и поврће, открили су истраживачи када су оцјењивали рад фарме.

Болница БМЦ углавном служи пацијентима с ниским примањима и старијим пацијентима.

Највећи дио производа из прве сезоне кориштен је за оставу болнице. Љекари примарне здравствене заштите могу пацијентима који се финансијски муче омогућити посјету остави како би добили бесплатну храну за своје домаћинство.

Фактор

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лило

28.10.2021 18:00

ма ста које Америка,глупи нису паметни ко ми,немају ни гаразу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

28.10.2021 22:28

Ех да ти је мјесец дана бити у УСА потписао бих се да умрес колико је ок за американце иоле нормални који су и они који се доселе.

Name

Лили

29.10.2021 08:08

Под хитно доктору ако ниси закаснио