Постоје људи који никада неће бити позитивни на ЦОВИД

Бројнима су познати они случајеви гдје један члан породице упрскос томе што је заражени сви око њега никада није позитиван на тестирању за цовид.

Здравље 11.11.2021 | 17:23
Постоје људи који никада неће бити позитивни на ЦОВИД

Научници сматрају да су пронашли одговор на ову енигму и да постоје људи који се заразе вирусом, али га Т-ћелије имунолошког системе почисте у најранијој фази обољења. Због тога ПЦР и тестови на антитијела код те особе увијек показују негативан резултат.

Чинило се да око 15 посто здравствених радника које је систем пратио током првог таласа пандемије у Лондону спада под овај сценариј, пише Тхе Гуардиан.

Ово откриће могло би утрти пут за нову генерацију вакцина усмјерених на одговор Т-ћелија, што би могло произвести дуготрајнији имунитет, рекли су научници.

- Свако има своје анегдотске приче о људима који су били изложени зарази, али нису подлегли инфекцији. Оно што нисмо знали јест јесу ли те особе доиста успјеле избјећи заразу или им је тијело уклонило вирус прије него што се могао открити рутинским тестовима, рекао је имунолог Лео Сwадлинг са Универзитета Цоллеге Лондон.

Најновија студија пратила је здравствене раднике на знакове инфекције те њихов имунолошки одговор током првог вала пандемије. Упркос високом ризику од изложености, 58 учесника ни у једном тренутку није било позитивно на цовид-19.

Међутим, анализа њихових узорака крви показала је да имају већи број Т-ћелија које реагирају на цовид него прије пандемије и у успоредби с људима који уопште нису били изложени вирусу. Такође су имали повећање још једног крвног показатеља вирусне инфекције.

(Аваз)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рузица

13.11.2021 22:45

Да ли да верујемо у најновију студију здраствене организације да има доста оних који не могу да оболевају од вируса због њихвог јаког имунолоског система Т целија које одмах такореци поцисте вирус. Или је у питању несто друго, мозда користе дијететске суплементе сертификовану ганодерму и немацки цордицепс који су толико лековити и делотворни да ни вирус не мозе ниста јер имају јак имунитет и одбрабени систем њиховог организама, уз помоц ових гљива.

ОДГОВОРИТЕ