Раздор у ЕУ: Једни за санкције Додику, други траже дијалог

Посланици Европског парламента су, током седнице у уторак, разговарали о тренутној политичкој ситуацији у БиХ.

Босна и Херцеговина 24.11.2021 | 07:45
Раздор у ЕУ: Једни за санкције Додику, други траже дијалог

Током расправе једни су позвали на увођење санкција српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, а други на дијалог.

Неки су помињали и Србију и Русију. Хрватски посланици су једногласно подржали изборне реформе, преноси "Кликс".

Шеф словеначке дипломатије Анже Логар, чија земља председава Саветом ЕУ, позвао је лидере у БиХ да се суздрже од тешке реторике и усмере на реформе како би БиХ напредовала на европском путу. Он је рекао да БиХ мора да спроведе изборну и друге реформе, као и низ пресуда Уставног суда, укључујући и пресуде Европског суда за људска права.

Представник Француске у Европском парламенту Тјери Маријани сматра да је потребно разговарати са Србијом и тиме спречити да се погорша ситуација у БИХ. Испред Европске Комисије обратио се Валдис Домбровскис, који је рекао да Комисија помно прати ситуацију у БиХ и поручио да ће ЕУФОР наставити да подржава безбедно окружење у БиХ и и напредак у реформама. Он је позвало лидере у БИХ да раде на деескалацији и траже дијалог и да не појачавају напетости.

Представник Европске народне партиије (ЕПП) у Европском парламенту Андреј Коватчев оценио је да је потребно спровести изборну реформу у БиХ.

"Како би се осигурао мир и стабилност три заједнице морају бити представљене на правдан начин и зато је заиста потребно реформисати Изборни закон како би Хрвати били равноправни у односу на друга два народа. Међутим сва три народа морају да раде на томе да се нађу изборна решења", поручио је он.

Оценио је да Додикови потези нису добри и да, како тврди, могу да доведу до сукоба и етничког насиља. Немац Михаел Галер из редова ЕПП рекао је да је Додик највећи кривац за тренутну ситуацију и да угрожава стабилност целог региона и позвао на увођење санкција Додику и његовим савезницима. Галер тврди да Додик има подршку Београда и Москве. Представник социјалиста у Европском парламенту, Португалац Педро Маркез упозорио је да је БиХ "поново на рубу колапса".

"Додик прети да повуче РС из БиХ институција. То би могло имати драматичне последице. Није довољно да европски лидери као (словеначки премијер Јанез) Јанша и (мађарски премијер Виктор) Орбан одлазе или подржавају Додика, они се заправо играју с ватром, то је неприхватљиво. ЕУ то не може прећутати и мора да користи притисак и санкције како би се очувао територијални интегритет и мир у БиХ", рекао је Маркез.

Словеначки либерал Клемен Грошељ сматра да је потребно да се Додику, како је рекао, пошаље јасна порука јер ситуација у БиХ утиче на цео регион.

"То доводи у питање мир и доводи у питање интерес ЕУ у БИХ. Не смијемо дозволити да лудило национализма опет превагне. Треба размотрити могучност санкција", рекао је Грошељ. Тврди и да је, како се изразио, људи попут Додика уклоне с власти.

Представница Зелених Тинеке Стрик, која је недавно посетила БиХ, рекла је да Додик "игра опасну игру" и доводи у питање територијални интегритет и сувереност БиХ.

"Тражим да министри ЕУ наметну санкције против Додика. Тражим да међународна заједница не прави компромисе у вези са реформама", рекла је Стрик.

Европски посланик из Бугарске Ангел Џамазки рекао је да ЕУ мора да се бори против "напада на БиХ" који су, како тврди, испланирани у Београду и Москви.

"Оно сто Додик каже није оно што је он покренуо већ оно што долази из других земаља. Морате престати бити политички коректни", рекао је он.

Тврдио је и да Русија и Србија нису пријатељи Европске уније.

Независни посланик из Италије Фабио Масимо Касталдо рекао је да се у БиХ води "скривени светски рат" јер су, како тврди, директно или индиректно укључене све силе света.

Он је оценио да "није проблем само Додик", већ и многи спољни актери, укључујући неке из ЕУ, који се све више удаљавају од вредности на којима се темељи ЕУ, а позвао је и на увођење санкција Додику. Посланик Зелених Ромео Франц рекао је да је ситуација у БиХ драматична и оценио да се ту не ради о етничком конфликту већ о претњи безбедности.

Он тврди да Додик, уз подршку председника Србије и РУсије, Александра Вучића и Владимира Путина, дестабилизује регион и слаби ЕУ. "Проливање крви у БиХ које ће се прелити у суседне земље је сада могуће. То не смемо дозволити, ЕУ и међународна заједница морају да одлучно делују, морају да наметну санкције Додику и појачају мисију ЕУФОР-а. Не смемо да преговарамо са етнонационалистима они нису унапредили земљу у 26 година. Нико не сме угрозити Дејтонски споразум и интегритет БиХ", рекао је Франц.

(Тањуг) 

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

иницијатор

24.11.2021 06:56

ЕУ не зна ни шта ће сама са собом само им ми још фалимо са нашим проблемима.А можда им и одговара оваква ситуација јер им фали радне снаге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милораде

24.11.2021 08:31

Битанго одлази.

Name

Дијагноза

24.11.2021 08:58

Ма ЕУ се пита колико и Ја, биће како Амери кажу и ураде, остало је млаћење празне сламе.

Name

Ре

24.11.2021 12:59

Бурле сви су ти говорили твоји смири страсти , ово је сељачки народ са брдовитог Балкана, а бурле бахат не ферма никог ударио све године по своме крају да оде коначно са власти РС.

Name

Е

24.11.2021 07:03

Најближи истини је овај независни Италијан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се

24.11.2021 09:01

Игранке преко насе грбаце у БиХ.

Name

Славко К.

24.11.2021 07:06

Какав је раздор? Кад у једној тако хетерогеној Европи 90% говорника позива на санкције и казњавање токсицног српског сепаратизма и руског утицаја у Босни, а остали позивају на дијалог, то је онда јасан знак да срљате у неизвјесност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2021 08:22

Ви сте потпуно у праву. Умјесто дијалога они позивају на санкције. Многи од њих немају појма о БИХ. Класицно лудило у ЕУ.

Name

Приједорцанин М.

24.11.2021 07:06

Сви политицари који дестабилизују земљу и уцесницима у рату забранити бављењем политике као и оним из домена корупције и криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.11.2021 09:10

Све си их побројао. Нико није остао да би га могли изабрати. Сви су ту. Баш сви.

Name

Домацин

24.11.2021 07:06

Како је досао на власт тако ц и отици , нестаце у виду магле ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

24.11.2021 08:27

Боли Дидига уво њему висе и нетреба власт накупио за народ у РС није ниста урадио сем сто нас је презадузио

Name

Србија

24.11.2021 07:07

Бас ме брига ста казе ЕУ али Додик гура прст у око Србији, и послузице Европи да опет за све окриве Србију и успоре је у сваком погледу. " Одлаззи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

24.11.2021 09:11

Па он и јесте доведен као издајник на тенковима да ради против РС И СРБИЈЕ И СРПСКОГ НАРОДА. Само то изгледа Вуциц неце да види или је упао у неку сему са њим.

Name

Славиша

24.11.2021 07:08

Велика већина јесте ја санкције, и добиће их сигурно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласајте и даље за мене

24.11.2021 07:17

Какав дијалог људи моји.Битангу само треба по усима клепити.Ради се о опасном лазову и лопову без скрупула који мијења став према потреби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

24.11.2021 07:17

Паре су цудо...сто не мозес да реси с адама ресис са пуно пара...а овај се накрао

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Гагог

24.11.2021 08:33

Потковани папци раде на све стране параа ко блата накупилооо се брате лопатом!! Лобирањаа од Обрада Кесица до Јансе Орбана Лајцека Вигемаркаа лајцекаа итд итд све покупованооо сви лобирају за грдне новце!! А народ у нестајању!! Политицари корумпирани неце Европууу ово је за њ8х таман дрзава са њиховим институцијама!!!! Прције урусен систем а ини царуху од возног парка па до јахти авиона итд

Name

Татар

24.11.2021 07:22

Е сад тек проблем настаје Занимљиво та међународна заједница се декларише као неко ко има одговор на све а касније видиш да га немају ни за себе .Очекујем да ускоро позову Додика да им помогне а онда ће за узврат они нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

васа брига наса несреца

24.11.2021 07:25

Није цудо да додје до до пропасти свијета ко га води.цом гдје они виде рат само га они призивају и намецу. Одмакните се неце нико да ратује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

24.11.2021 07:27

На робију њега треба,а не санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

24.11.2021 07:29

Казнице њега на изборима. Готов је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саднабарев

24.11.2021 07:31

Какво лудило,сви у комплету на лијечење. Зар је могуће да нико,баш нико од тих великих и умних глава не види и не схвата да нема националних тензија. Политичари се боре за власт а народ готово да гладује. Какав изборни закон? Треба похапсити све лидере и водећих странака ì водећих "успјешних" компанија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

24.11.2021 07:34

Што се тиче санкција,довољно је то што Срби не знају шта је то национални интерес,тако,да сами себи наносе највећу штету.То је више него било какве или било чије санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

24.11.2021 07:38

А што се тиче интегритета БиХ,што спомињу у тексту,питам их како се нису забринули за интегритет СРБИЈЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2021 11:21

Ви сре потпуно у праву. Они гледају владтите интересе. Перу крваве руке.Знају они добро колико су Србима нанијели зла.Назалост и даље покусавају.

Name

пацов из рова

24.11.2021 07:38

МИтреба да санкционисемо овог МЕГА ЛОПОВА И ЗЛИКОВЦА.ми и нико други.он ,његов накот ,кумови,родбина,бизнисмени лазни које он довуко,лобисти који заједно с њим исисавају насе паре и остали високо рангирани сектаски ЗЛИКОВЦИ су...милијарде покрали ,опрали и однијели и сада нас и биолоски униставају ИНДУСТРИЈСКИМ КИСИКОМ.недајмо да БАНДА побјегне и узива у похараном.не насједајмо на зликовацке квази патриотске форе.њих само рат спасава да прикрију злодјела.УХАПСИМО БУРЛЕТА и његове ПСИНЕ прије него буде касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувари СРПСКЕ

24.11.2021 07:45

Ја га не волим! Али ако буду сањкције само на РС без да удатите и на Бакира и Цовица који су дупло веце зло. ЦУВАЈТЕ СЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепо

24.11.2021 07:51

Ко нас све брани ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

24.11.2021 07:53

Хвала Богу да је неко јасно и гласно рекао, да додо то ради по инструкцијама вуцица и русије. Има вуцко ту велики интерес као и рус, јер силне паре нису само код доде. Украдене милијарде су подјељене на 3 дјела! Вјероватно нецете објавити коментар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

24.11.2021 08:39

Русија и Србија пуне прљавог капитала насих корумпираних и њихових тајкуна прљавих Орбан је ту Јанса Ердоган Рама Дјукановиц елита балканскаааа огромни капитал у сигурне базе депоновали и сад борба да се сацува големааа Русија и Србија лобирају на све стране за оцувањее!!!

Name

Бањалучанин

24.11.2021 07:57

Опа сад Миле постао опасан играч и у ЕУ. Најжалосније од свега је што се они одање играју богова и кроје судбину ове тзв. државе негдје друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лако је

24.11.2021 09:06

На тај нацин млатити глогиње а они са нама ба овоме простору млате вец деценијама инаце би све било другације. БиХ би била самостална, суверена и без градјанског рата и ових тензија и дан данас које су све њихов осмисљен пројекат....

Name

ЕУ

24.11.2021 07:59

ЕУ воли позориште (рат), али не у својој кући. Превише ста нам зла нанијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:ЕУ

24.11.2021 08:28

Ти не видис суму од дрвета. Па нису ти они зло нањели. Осврни се око себе и ако имас иста у тој глави, бице ти јасно. Наси властодрсци су нам нањели највеце зло, заједно са САНУ.

Name

Битанге и принцезе

25.11.2021 07:13

Да нам ЕУ није отворила врата на трзисту рада, јос би највеца плата била 300 КМ, а за посао у аутопраоници би требао дебелу везу

Name

Градјанн

24.11.2021 08:01

Опаааа бато.Бас се Додо насикирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

24.11.2021 08:10

НАПАЋЕНИ народ је против криминала и корупције, на челу,а самим тим,против Додика и његовог СНСД-А

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

24.11.2021 08:10

Јасно као дан опет цемо ми Срби извуци фебљи крај.Незнам зар смо толико племенски заостали да нас свет осудјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

24.11.2021 08:14

стосте закували то и кусајте висте разбили бивсу југу уз помоц домацих мафијаса и лопова сада хоцете да разбијете и тамни вилајет обицевамсе о главу иду исламисти да помоцу курца поробе европу коцењем

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.11.2021 08:28

НОВАЦ ИГРА УЛОГУ.ЛОБИРАЊА ЗА ЛИЧНЕ ИНТЕРЕСЕ ГДЈЕ ПОСТАЈЕШ РОК ФЕЛЕР.НОВАЦ ГОВОРИ СВЕ.НОВАЦ ВРИЈЕЂА, НОВАЦ ТЕ ДИЖЕ И ОНДА ДОБИЈЕШ НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

24.11.2021 08:38

Који Дијалог и преговори ,они се 25 год.договарају и ниста овде треба само Моцуга и особа ко сто је био Есдуан само ударат и мјењат све док се не надју нормални Политицари који це радит за Народ и Дрзаву . Ово ти је Балкан Друзе без Моцуге нема ниста !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

24.11.2021 08:40

Наша Скупштина би требала расправљати о стању у Е .У. .Овде само реципрочне мјере помажу. За почетак увести и санкције за неке њихове политичаре који праве спрдњу са нама. Мислим да би то онај Мазалица нај боље знао !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ралее

24.11.2021 08:43

ЕУ незна ништа друго лупетати него само о санкцијама Додику.Какве санкције?Има их довољно,али то за њега ништа није.За њега је само једно потребно,рећи му СТОП и послати га у прошлост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле и његове бајке

24.11.2021 08:46

Казе Баја све висе земаља подупире РС, цитам и немогу нац да је у Европском парламенту једна особа стала на његову страну???, постаде Додик највеци Босанац, сваке године труби о независности, сад одједном постује интегритет и границе Бејха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

24.11.2021 09:17

Велика подршка за СНСД и Додика. Читава Бањалука се окренула против издајника, тајкуна и лажљиваца из опозције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

24.11.2021 09:21

А хоцемо ли се икад ријести еве будале његове дјеце сестрица кумица и осталих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

24.11.2021 09:54

ЕУ НИЈЕ САЧУВАЛА ЈУГОСЛАВИЈУ НЕЦЕ МИ БОСНУ ,СВЕ ЈЕ ТО ИНТЕРЕС ЈАКИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

24.11.2021 09:56

Шта сте друго и очекивали ви из ЕУ.Разорили сте државу, примили у чланство 2 републике из бивше Југославије и Бугарску која је била и остала по свему далеко иза бивше државе.Сада вам смета Русија,Србија и Кина!Ако има ту истине,а има,онда сте сами закухали проблеме н Западном Балкану!Није случајно В.Британија напустила декадентну ЕУ!Какви су ваши арсини за пријем у ваше гнијездо држава попут Србије у ЕУ!?Сви задовољавају услове као и Бугарска,сами сте закухали,сами ријешите!Не можете и сада сте у гов.има!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

24.11.2021 10:03

Акп Путин игра игру ондаје готово бице како он казе. Овоје све сица за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.11.2021 10:32

Топ листа надреалиста је у једној од последњих епизода предвидјела рат у ЕУ, а новинар из БиХ је лукаво смакео лотре са зида које су представљале везу са ЕУ, говорећи да је паметније тако да нам не би каква будала прескочила преко зида. Пошто су ТЛН били пророци, и у том клипу стоји порука. Ријешимо се свих око нас који у нама само виде интерес, и окренимо се себи. Ова земља има природни потенцијал какав немају друге земље. Руда, ријеке, шуме, језера, планине, клима, плодна земља, нафта, литијум, извори питке воде. Па шта још хоћемо? Само се манимо национализма и прошлости. Окренимо се будућности и себи, а све који њихове рачуне поравнавају преко наших леђа, забранити им приступ преко границе укључујући Србију, Турску, Русију, Њемачку, Хрватску. Све их протјерати, и њих и њихове људе, банке вратити у власништво државе, и Бог да нас види. Погледајмо нпр Исланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2021 11:28

Бас си рекао неста ново ?Колико је експерата 90-тих рекло да БиХ немозе елономски опстати ???Ако то до сада ниси видио видјецес има времена.

Name

Тацно

24.11.2021 14:57

Мала дрзавица али има све. Таман колико нам треба и виска. Само немамо власт народну.

Name

Сара

24.11.2021 11:48

Дејтонски споразум униставају Нијемци и Американци и Британци Они су га мијењали насилно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

24.11.2021 14:51

Да ти објасним !! Дејтонски споразум какав је; це заувек направити од свих народа у БиХ сиромаство и беду

Name

Бијељина

24.11.2021 12:30

Ни ЕВРОПА МУ НЕ МОЗЕ НИШТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

24.11.2021 14:48

Хаха Много си смесан ???

Name

арсеније

24.11.2021 14:03

Баја је стари лопов и преварант. Што га прије скину боље за Србе. Многи нису свјесни. Али неки знају што га бране. Због својих позиција и користи. Народ мора доћи памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

24.11.2021 14:52

Да смо били паментни ? У европској унији нема граница ???? И код нас неби било ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.Инг

26.11.2021 08:40

Наивност код нас је велики проблем.ЕУ никад није нити це подрзавати Републику Србску.50 г.сам у ЕУ-знам ја ста они мисле-Порука -уздај се усе и у своје кљусе.Никога они не обозавају па ни сами себе.Фасизам био и остао јос од 1933