Макрон у Загребу: Изузетно важно и за Западни Балкан

- Француски председник Емануел Макрон изјавио у Загребу да је сарадња коју оснажују Француска и Хрватска "изузетно важна" за тему Западног Балкана.

Регион 25.11.2021 | 12:32
Макрон у Загребу: Изузетно важно и за Западни Балкан

"Ова сарадња коју ћемо оснажити је изузетно важна за тему која је пред нама, за тему Западног Балкана, то је оно што ће нам омогућити да израдимо нову етапу у Западном Балкану. Знам да ће нам ваше везе на Западном Балкану помоћи у томе", рекао је Макрон после разговора са шефом хрватске државе у обраћању новинарима на којем није било питања.

Оценио је да је ова посета "сигурно ново поглавље" у односима двеју држава.

Уз захвалност на пријему и срдачном дочеку, Макрон је истакао да је поносан што је први председник Француске који је посетио Хрватску од осамостаљења. Ради се о једној неправди јер ова посета је симбол нашег пријатељства", рекао је Макрон и додао да је припадност ЕУ оно што доприноси миру и просперитету.

"Данашња службена посета, партнерство које смо потписали, мукотрпан рад наших министара учврсти ће нашу билатералну везу према једној Европи одбране, која исто тако учествује у НАТО-у", рекао је Макрон, пренео је хрватски портал Индеx.

Милановић је рекао да је са Макроном разговарао о набавци авиона, али и догађајима у региону и свету, Украјини и Русији.

"Француска је једина нуклеарна сила у ЕУ, она то све гледа на један шири начин од нашега. Разговоре оцењујем одличним. Радујем се свему овоме, декларацији о сарадњи, ово је за Хрватску нови почетак, ово је озбиљна промена којој се радујем", казао је Милановић.

Појашњавајући наранџасте симболе на реверима двојице председника, Милановић је рекао да му је супруга рано јутрос рекла да је данас Дан борбе против насиља над женама и да му је драго да се француски председник придружио томе.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Истина

25.11.2021 11:43

Око нас се наорузавају,није то добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

25.11.2021 12:59

Занимљиво? Некада смо живјели у истој држави а иако су СР Словенија и СР Хрватска биле нешто напредније и богатије , није то била баш таква разлика како се чинило. Европа је , крајем осамдесетих , била пристрасна и форсирала ове две католичке републике у односу на остале. Сада је разлика огромна а Европа и даље форсира и помаже те републике стварајући све дубљи јаз и неповјерење. Не знам како је та иста Европа успјела заборавити "избрисане" у Словенији и протууставно одузимање конститутивности Србима у "лијепој њиној"? И не само да је заборавила те "демократске" радње него је прешла и преко невиђене пљачке стечених и осталих права , горе поменутих , а сада се поставља као медијатор и миритељ. Стравично је колико се потцјењују и понижавају остали народи бивше државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

26.11.2021 13:59

У сему тацно коментарисано,али не мозес Хрватску поредити као Словенију. Словенија је увијек у свему одударала од свију. А Хрватска је примљена у ЕУ и НАТО само зато сто припада њима зна се по којој линији. Хрватску и сада спасавају средства истих.

Name

Истина

25.11.2021 15:28

Распуцхин,слазем се да је разлика огромна и сваки дан веца јер ми не напредујемо али сто се тице одузимања права Срба у Хрватској,да су потписали план који им је медјународна заједница нудила имали би у Хрватској дрзаву али њихови представници су доњели криву одлуку исто као сто сада за нас наси представници раде криве ствари и воде нас у изолацију.

ОДГОВОРИТЕ