Орловима пао мрак у Белгији, доживјели пораз

Кошаркаши Србије изгубили су од Белгије у другом колу квалификација за Светско првенство резултатом 73:69 (21:13, 20:16, 22:25, 6:19).

Кошарка 28.11.2021 | 20:51
Орловима пао мрак у Белгији, доживјели пораз

Осим првог пораза откако је Светисав Пешић преузео репрезентацију, утакмицу је обележио прекид утакмице на старту последње четвртине након које су Орлови потпуно пали и дозволили домаћину да направи преокрет.

Белгија је имала 4:2 на почетку утакмице, а онда је Србија преузела контролу, први део је завршен резултатом 21:13, а у другој деоници је разлика ишла и до 14 поена.

Одлично расположени Милош Теодосић је у првом делу погодио три тројке и бриљирао са асистенцијама у свом стилу. То је наставио да ради и у трећој деоници, али Србија је пропустила прилику да се одаљни на "безбедну" предност.

После 30 минута игре на семафору је писало 63:54 за нашу репрезентацију, а онда је после двадесетак секунди игре у последњој деоници дошло до прекида меча.

Део рефлектора у хали који обасјавају терен престали су да раде, па је уследила пауза након које је екипа Светислава Пешића потпуно пала.

Белгија је серијом (2:12) отворила последњу деоницу, и тако је дошла до предности (65:66).

Бако и Ван Росом су најзаслужнији за тријумф Белгије. Погађали су важне тројке у последној четвртини у којој је Србија постигла само шест поена и на крају привели утакмицу крају.

Ван Росом је меч завршио са 20 поена, а Баку са 14 поена, 11 скокова и пет асистенција.

Најбољи у Србији је био Алекса Аврамовић са 22 индекснапоена до којих је стигао највише захваљујући 10 постигнутих поена. Теодосић је погодио четири тројке из девет покушаја, на крају је имао 14 поена и девет асистенција, а Петрушев је меч завршио са 16 поена.

У понедељак у оквиру Групе А меч другог кола играју Летонија и Словачка.

Селекција Србије следећи меч у квалификацијама за Светско првенство игра на домаћем терену против Словачке, 25. фебруара наредне године.

Монс Дворана: Монс арена. Судије: Конде (Шпанија), Шарапа (Белорусија), Балдини (Италија)

Белгија: Бако 14, Жиле 5, Мвема 11, Обасоан 10, Ван Росом 20, Акјазили 2, Делалиу /, Кестело /, Либер 5, Серон /, Ван Влит /, Ванвајн 6.

Србија: Аврамовић 19, Јагодић-Куриџа 5, Раданов /, Ристић 8, Трифуновић 0, Дангубић 5, Јовић /, Копривица /, Петрушев 16, Теодосић 14, Загорац 2.

Крај меча

40. минут - На крају је Ван Росом погодио једно од два бацања и тако оверио победу Белгијанаца - 69:73.

39. минут - Теодосић је изједначиоо, али нова тројка Ван Росома, можда и кључна - 69:72..

38. минут - Тројка Бака, у колико важном тренутку, није успео Дангубић да одговори - 67:69.

37. минут - Србија је олако испустила озбиљну предност, Белгијанци сада имају плус. Ово је прво вођство домаћина још од самог почетка утакмице. Узвраћа Петрушев - 67:66.

36. минут - Нови поени Ван Росома, а потом и његова лична грешканакон које је Загорац промашио шут за три поена - 65:64.

35. минут - Снажно закуцавање Бека, а онда и полагање Ван Росома, делује да ћемо имати неизвесну завршницу 65:62.

34. минут - Нова асистенција Теодосића, сада поени Загорца - 65:58.

32. минут - Поправљена су светла, добро је што се пауза није одужила - 63:54.

31. минут - Чудна ситуација у Белгији. Део рефлектора који обасјавају терен је престао да ради, па је утакмица прекинута после двадесетак секунди последње деонице - 63:54.

ЧЕТВРТА ЧЕТВРТИНА

30. минут - Нови поени капитена репрезентације Србије, овог пута је положио лопту у кош. Србија има +9 пред почетак последњих 10 минута утакмице - 63:54.

28. минут - Отишла је Србија поново на двоцифрену предност 56:46

26. минут - Теодосић је одлично расположен! Погодио је и четврту тројку на утакмици - 52:44.

25. минут - Коначно поени за Србију! Теодосић је уписао две асистенције, прво је наместио кош Аврамовићу, потом и Дангубићу. Петрушев је погодио оба слободна бацања - 49:44.

23. минут - Лош почетак другог полувремена за Србију, Белгијанци су тројком Ванвијна смањили заостатак, а Бако је са линије слободних бацања додатно приближио домаћина - 41:38.

ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА:

20. минут - Имала је Белгија налете, али су наши репрезентативци сачували двоцифрену предност после 20 минута игре - 41:29.

17. минут - Алекса Аврамовић игра сјајно! Већ је на десет поена - 33:20.

16. минут - Белгијанци су нервозни, јер због агресивне одбране Србије не могу ништа да погоде. Први пут је разлика двоцифрена - 29:18

15. минут - Одржава Србија разлику у распону од шест до осам поена - 25:18.

13. минут - Чврсте одбране на почетку другог квартала. За три минута тимови су постигли само по два поена - 23:15.

ДРУГА ЧЕТВРТИНА

10. минут - За сада све иде по плану! Теодосић диригује игром нашег тима, а Петрушев је показао колико је појачање за Србију. После првог квартала - 21:13.

9. минут - Две тројке Теодосића доносе Орловима највећу предност. Чини се да је капитен изузетно расположен на данашњем мечу - 19:11!

8. минут - Белгијанци користе два слаба напада Србије и са четири поена долазе на минус два - 13:11

7. минут - Петрушев игра сјајно, везао је четири поена и донео Србији мало осетнију предност 13:7.

5. минут - Белгија тројком изједначује на 7:7, опасни су домаћи у шуту споља, не би требало им остављати пуно простора.

3. минут - Србија преузима иницијативу преко Аврамовића за 7:4.

2. минут - Ван Росом постиже прве поене на мечу 2:0, Ристић изједначио за 2:2.

ПРВА ЧЕТВРТИНА

Монс Дворана: Монс арена. Судије: Конде (Шпанија), Шарапа (Белорусија), Балдини (Италија)

Белгија: Бако, Жиле, Мвема, Обасоан, Ван Росом, Акјазили, Делалиу, Кестело, Либер, Серон, Ван Влит, Ванвајн.

Србија: Аврамовић, Јагодић-Куриџа, Раданов, Ристић, Трифуновић, Дангубић, Јовић, Копривица, Петрушев, Теодосић, Загорац.

Други меч у квалификацијама за Светско првенство 2023.године очекује кошаркашку репрезентацију Србије. Претходно, савладана је Летонија, у драматичном мечу у хали "Александар Николић", резултатом 101:100.

Данас је противник нимало безазлена екипа Белгије, која је савладала Словачку као гост са 57:83. Тим Светислава Пешића биће ослабљен за Алена Смаилагића, кошаркаша Партизана, који је доживео повреду скочног зглоба у мечу са Летонцима.

Србија је, подсетимо, без највећих звезда, јер поред НБА асова повратнику на клупу репрезентације, Светиславу Пешићу, на располагању нису ни евролигашке звезде.

Србија је у групи А са Летонијом, Белгијом и Словачком, три екипе пролазе у наредну рунду квалификација, али је важно и пренети што је могуће више бодова, јер следи укрштање са групом Б у којој су Грци, Турци, Белоруси и Британци. Када се те две групе "споје", баш као и у осталим европским, играће се опет по принципу свако са сваким, код куће и на страни, па ће три првопласиране екипе из новонасталих група изборити пласман на Мундобаскет 2023.

(Курир/фото:КСС)

<фигуре цласс="елWрап имгФулл"> <фигцаптион>

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар