Аустрија добила владу: Канцелар положио заклетву

Нови канцелар Карл Нехамер и нови министри у Влади Аустрије положили су данас заклетву пред предсједником Аустрије Александером ван дер Беленом.

Регион 06.12.2021 | 15:26
Аустрија добила владу: Канцелар положио заклетву

Доскорашњи канцелар Александер Шаленберг, који улази у историјске анале као канцелар с најкраћим мандатом од свега 52 дана, положио је заклетву као нови министар спољних послова.

Шаленберг се тиме враћа на чело ресора који је водио прије оставке Себастијана Курца на мјесто канцелара и захтјева да он преузме владу.

Поред тога, заклетву су положили нови министар унутрашњих послова Герхард Карнер, финансија Магнус Брунер, и министар образовања и науке Мартин Полашек.

Иначе, Карнеру Министарство унутрашњих послова није непознаница, пошто је, прије много година, био портпарол некадашњег шефа тог ресора Ернста Штрасера.

Када је ријеч о Магнусу Брунеру, он је до сада био државни секретар у Министарству за заштиту климе, па ће бити интересантно како ће се одвијати сарадња с његовом досадашњом "шефицом" министарком Леоноре Гевеслер, пошто је доадашји рад бо обиљежен тензијама.

Нови министар образовања и науке Мартин Полашек прије министарске функције обављао је дужност ректора Универзитета у Грацу.

Заклетву је положила и најмлађа чланица Владе Клаудија Плаколм, која ће се у функцији државног секретара при кабинету канцелара бавити омладином.

Плаколм је прије уласка у Владу била шефица Омладине Народне партије Аустрије (ЈВП).

Нови чланови у аустријској влади неће имати времена за упознавање с радом, већ ће морати одмах да приону на посао.

Наиме, земља се налази у четвртом таласу пандемије, и полагање заклетве долази у тренутку када Влада мора донијети одлуку да ли ће, како је то било обећано, локдаун бити укинут 12. децембра за вакцинисане и излијечене, или ће бити настављен, као и шта ће све моћи да се отвори, а шта не.

Канцелар Нехамер ће одмах морати да показе да ли је добар кризни менаџер, јер мора да усагласи, по овом питању, различите ставове гувернера покрајина, од којих се неки залажу за комплетно отварање за вакцинисане и невакцинисане, као што то тражи покрајина Тирол, или опрезно отварање, као што то тражи Беч, сматрајући да отварање треба омогућити само продавницама, али не и угоститељским објектима.

Ван дер Белен је, ако се рачунају сви министри и канцелари, примио укупно 63 заклетве чланова Владе у свом мандату.

Код толиког броја може се десити да његов кабинет помијеша актере, као што је учинио у овом случају, те је медије позвао на заклетву канцелара Александера Шаленберга, умјесто његовог насљедника Карла Нехамера.

Предсједник Аустрије обавио је, током викенда, са свим новим члановима Владе разговоре у четири ока.

Најприје се састао с канцеларом Карлом Нехамером.

Преузимањем министарких функција нови чланови владе примаће и велике плате - министри 17.826 евра мјесечно, а државна секретарка 16.044 евра.

(Тањуг  Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

06.12.2021 16:23

Сад ће наши министри рећи шта хоћете види колике су код њих плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лако је

06.12.2021 18:05

Нама за аустрију..него ста цемо ми у бих....јадна нам мајка.

ОДГОВОРИТЕ