Астрономи пронашли планету где година траје 8 дана!

Астрономи су пронашли удаљену егзопланету (планету) где би површина могла бити направљена од растопљеног гвожђа. Планета, класификована под именом ГЈ 367б и налази се 31 светлосну годину од Земље пречник јој је нешто више од 9.000 км, што је чини отприлике величином Марса.

Занимљивости 06.12.2021 | 15:49
Астрономи пронашли планету где година траје 8 дана!

Прецизним одређивањем полупречника и масе, ГЈ 367б је класификован као стеновита планета“, рекла је Кристин Лам из Немачког центра за ваздухопловство.

“Изгледа да има сличности са Меркуром. Ово га сврстава међу земаљске планете величине подземља и доноси истраживање корак напред у потрази за ‘другом Земљом’.”

Његова година траје мање од осам сати, што га чини делом групе планета „ултра-кратког периода“ (УСП), које круже око своје звезде за мање од једног земаљског дана. Пошто је планета тако близу звезди, њена површинска температура би могла да достигне 1.500 степени Целзијуса – што је више од 500 пута вец́е од зрачења Земље пише Индепендент.

“Вец́ познајемо неколико ових (УСП планета), али њихово порекло је тренутно непознато. Мерењем прецизних основних својстава планете УСП, можемо добити увид у историју формирања и еволуције система. , рекао је др Лам.

Истраживачи су били у могуц́ности да одреде полупречник и масу планете са високим степеном прецизности мерец́и њену радијалну брзину – колебање док се крец́е ка и удаљавајуц́и се од Земље – што им је такође дало више информација о њеној унутрашњој структури.

“Велика густина указује на то да планетом доминира гвоздено језгро“, рекао је Силард Чизмадија из Немачког ваздухопловног центра.”Ова својства су слична онима Меркура, са његовим несразмерно великим језгром од гвожђа и никла које га разликује од других земаљских тела у Сунчевом систему.” додао је Силард

ГЈ 367б се налази око звезде црвеног патуљака приближно половине величине Сунца. Њихова упоредна хладна температура олакшава уочавање планета око њих, а они су неки од најчешц́их објеката у нашој галаксији.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар