Погледајте листу 50 најмоћнијих људи у српском спорту

Ко су најмоћнији људи у Србији? На то питање „Блиц” ће и ове године покушати да одговори објављујући традиционалне листе најмоћнијих.

Спорт 06.12.2021 | 18:54
Погледајте листу 50 најмоћнијих људи у српском спорту

Састављајући листе, ценили смо шта су људи о којима пишемо урадили у 2021, консултовали смо се са политичким аналитичарима, економистима, људима који прате медије, НВО сектором...

Пред вама је листа 50 најмоћнијих људи у српском спорту.

1. Новак Ђоковић

Година која се ближи крају је била врло бурна за Новака Ђоковића. Али и успешна. Нашао се на корак од освајања календарског слема. На почетку године је освојио Аустралијан опен и тако дошао до девете титуле у Мелбурну. На нову титулу чекао је све до маја, а онда је заређао и био најбољи у Београду и Ролан Гаросу. Уследиле су титуле у Вимблдону и на мастерсу у Паризу. Остао је жал зато што није успео да се домогне УС Опена, али и златне медаље на Олимпијским играма. У Токију је био четврти. Остварио је скор од 51 победе и седам пораза. Ђоковић је у 2021. зарадио 9.069.225 долара, док је у целој каријери само од учешћа на турнирима инкасирао 154.756.726 долара.

О Новаку се причало и због партија на терену, али и због рада ван њега, пре свега због Удружења професионалних играча (ПТПА) које је формирао прошле године. Ђоковић се са својим колегама бори за бољи стандард за играче који нису у најбољих 100.

- Надам се да ће све више тенисера и тенисерки препознати важност ове организације која ће у будућности представљати 100 посто права тенисера и њихове интересе. Тренутно имамо у АТП и ВТА ситуацију где смо подељени између турнира и играча 50:50, а често је ту конфликт интереса где се играчи на крају ухвате за краћи део штапа. Ја сам као број један на свету у привилегованој ситуацији и знам да се мој глас далеко чује и покушавам да га користим за такве ствари, јер сам био у њиховим патикама и знам колико је тешко живети од овог спорта на почетном нивоу. Надам се да ће препознати важност овога.

Он својим личним примером - предводи борбу за бољитак свих у тенису, држећи тако час и из људскости, али и професионализма.Ове године, више него претходних, Ноле се бавио развојем своје Академије на Дорћолу. Он је одлучио да се посвети раду са млађима, како би им пренео искуство које има.

- Доста сам посвећен развоју концепта Тениског центра и будуће тениске Академије, тако да имам пуно сусрета са тениским тереном, само што нисам играо, већ сам био у неким другим улогама. Сада ме то испуњава јер кроз овај центар и будући концепт Академије видим задовољство. Жеља ми је да своју животну причу, знање и искуство да пренесем на неке млађе генерације.

Ноле је ове године одлучио да прошири списак некретнина, па је купио имање на Космају, где би требало да живи по завршетку каријере. Његова Фондација до сада је помогла 47.505 деце предшколског узраста, а уредили су 47 вртића.

2. Драган Стојковић Пикси

Човек који је вратио веру у српски репрезентативни фудбал! Драган Стојковић (56), пета “Звездина звезда”, играо је за Раднички, Црвену звезду од 1986. до 1990, а потом за Олимпик из Марсеја, Верону и пуних седам година за јапанску Нагоју, чији је тренер био пет сезона пре него што је исто толико водио кинески Гвангжу. За репрезантацију Југославије је одиграо 84 утакмице. Дебитовао је 1984. у Француској. Учесник је Светског првенства 1990. у Италији, Француској 1998. и Европског првенства 2000. у Холандији и Белгији. Његов погодак на Светском првенству 1990. против Шпаније стручњаци су прогласили једним од 50 најбољих голова Светских првенстава. Био на челу ФСС 2001. године, а у марту ове године презео је селекцију Србије са самог дна. И променио крвну слику, Савезу, играчима, навијачима. Србија је избацила Португал са Роналдом и Жотом иде на СП у Катар, а Пикси постаје фудбалска личност број 1. Заслужено. Пикси је три деценије у браку са Снежаном и имају троје деце.

3. Звездан Терзић

Фигура број 1 Црвене звезде и српског клупског фудбала. Директор ФК Црвена звезда не оставља никог равнодушним. Подједнако и на “Терза мађија” и на “Терза мафија” - не реагује. Човек је који иде само напред, има визију и не крије је. Седам година је у Звезди, прославио је пет титула у тих седам година, четири узастопне! Успео је од Црвене звезде која је била пред распадом да направи клуб са системом, погађао је са тренерима. Прво са Милојевићем који је вратио пехаре на „Маракану“ и изборио учешћа у групним фазама Лиге Европе и Лиге шампиона, а онда пре две године довео легенду клуба Дејана Станковића, дао му шансу а Звезда наставила да пролази у Европи. Урађени су велики радови на инфраструктури, али и на јачању Омладинске школе, која је и сама заиграла у евро-елити, а Звезда сад прави између 30 и 40 милиона евра годишње.

4. Божидар Маљковић

Резултати остварени на Олимпијским играма у Токију су историјски, рекордних девет медаља, плус рекордних 13 пласмана у Топ 10, потврда су доброг рада ОКС који предводи Божидар Маљковић. Један од највећих тренера у историји кошарке, потезима које повлачи са чела ОКС унапређује српски спорт. Укључен је у све активности, од најмлађих категорија па све до олимпијаца, јер жели да уради “све како више не би постојала разлика између малих и великих спортова”. Окупио одличан тим сарадника, па резултати говоре за себе - освојено је више медаља него у Рију, више Топ 10 него у Рију и Лондону, а посебно радују резултати у боксу, где дуго нисмо могли да се пласирамо и пливању, истиче Маљковић.

5. Небојша Човић

Председник КК и УО СД Црвена звезда је и даље синоним за успех кошаркашких црвено- белих како финансијски, тако организациони и резултатски. Током 2021. сви трофеји су поново завршили у витринама Црвене звезде а након релативно неуспешних епизода са Миланом Томићем и Сашом Обрадовићем, Човић је вратио Дејана Радоњића а он узвратио титулама у АБА лиги, Купу Кораћа и Суперлиги. Најавио је да је буџет Звезде ове сезоне “бруто око 5 милиона и 100 хиљада евра”. У јуну је прославио 52 године боравка у кошарци. Човић је био председник Градске владе Београда 1993, да би годину дана касније био изабран за градоначелника Београда и на том положају је остао до 1997. Био је посланик у Народној скупштини у два мандата. У влади Зорана Ђинђића је био заменик премијера и шеф Координационог центра за југ Србије, као и Координационог центра за Косово и Метохију. Био је председник Кошаркашког савеза Југославије.

6. Зоран Гајић

Председник Одбојкашког савеза Србије већ други мандат. Колико је његов утицај и значај у српској одбојци, говори чињеница да га је свих 15 регионалних одбојкашких организација и удружења кандидовало за нови мандат, а делегати Скупштине ОСС су били јединствени у одлуци да Гајић настави са радом као први човек Савеза. Одбојкашице су нам донеле бронзу са Олимпијаде, сребро са ЕП у Београду, док је у мушкој конкуренцији Гајић морао да направи тежак корак, захвали се селектору Боби Ковачу и потражи ново решење. Савез уз помоћ државе финансира такмичење клубова у евро такмичењима последње две године, а ускоро почиње са изградњом комплекс Националног одбојкашког центра на Новом Беоргаду. Као први тренер мушке сениорске репрезентације Југославије освојио је 9 медаља, водио је и селекцију Русије.

(Блиц  Фото:РС Србија)

Коментари / 0

Оставите коментар