Олаф Шолц данас изабран за новог канцелара Њемачке

Кандидат за канцелара Олаф Шолц изабран је данас у Бундестагу за новог шефа немачке владе, а његови министри и он после тога дали су заклетву.

Свијет 08.12.2021 | 11:06
Олаф Шолц данас изабран за новог канцелара Њемачке

Како наводе немачки медији, добио је 395 гласова.

Подсећања ради, странке немачке "семафор коалиције" - Социјалдемократска партија (СПД), Зелени и Слободарска странка (ФДП) - потписале су у уторак коалициони споразум, којим је озваничен крај шеснаестогодишње владавине Ангеле Меркел.

Шолц је раније рекао да ће борба против коронавируса најпре изискивати сву пажњу нове коалиције.

Шеф Зелених Роберт Хабек нагласио је да је циљ да се успостави влада за грађане Немачке.

Он је истакао да је изазов да се у највећој индустријској нацији Европе и четвртој привреди света споје климатска неутралност и благостање.

Копредседавајућа Зелених Аналена Бербок оценила је да је коалициони споразум "на висини реалности". Лидер ФДП Кристијан Линднер је поручио да сада почиње "време дела".

Он је објаснио да је заједнички циљ смелост ка већем напретку.

"Немамо никакве илузије", поручио је Линднер.

Коалициони споразум је документ од 177 страна, који носи назив "Смелост ка већем напретку".

За потписивање споразума коалициони партнери су изабрали берлински "Футуриум", центар за изложбе на тему обликовање будућности, који симболизује уједно и намере владе.

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ево,

08.12.2021 12:06

Свједоци смо јос једне мирне предаје власти у јос једној западној демократској, "уредјеној", земљи, за које теоретицари завјере тврде да се уводе диктатуре, слусајуци медије тако неких стварних диктатура. Диктатура се "уводи" другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ:

08.12.2021 12:34

Е мој пријатељу, нема никакве теорије завјере, него је цињеница да има намјеру да погази право параграфа 1 и 2 њемацког темељног закона (људска права)... И када се такво несто једном уцини онда се висе не зна гдје је поцетак а гдје крај. Размисли....

Name

НРW

08.12.2021 14:47

О цему прицате?! Мислим да се требате бавити насом тројицом интелектуалаца. Солц је одлицан политицар, тих, одмјерен, са огромним искуством (градонацелник, ми.финансија, вицеканцлер). Мислим да Њемацкој долазе јос бољи дани, "сукладнији" савременим токовима. И сам сам гласао за њега.

Name

Ре: НРW

08.12.2021 16:10

Да тих и умјерен са WиреЦард афером иза себе...али вријеме це показати. Видјецес ста це ти "сукладност" јос донијети.

Name

Све

08.12.2021 15:07

по ПЛАНУ 95 % ?? вакцинисано ! Ста то знаци ???

ОДГОВОРИТЕ