ПИЦ осудио потезе власти Српске, подршка Шмиту

Управни одбор ПИЦ-а осуђује радње које је подузела владајућа коалиција у Републици Српској, а које озбиљно подривају Дејтонски оквир и нарушавају стабилност у БиХ и регији. Власти у Републици Српској најавиле су и мјере које би – уколико би се провеле – значиле поништавање 26 година реформи у провођењу мира, које су важне и за процес прикључивања ЕУ.

Босна и Херцеговина 08.12.2021 | 14:29
ПИЦ осудио потезе власти Српске, подршка Шмиту

Политички директори Управног одбора Вијећа за примјену мира састали су се 7. и 8. децембра 2021. године како би размотрили стање примјене Општег оквирног споразума за мир, који и даље представља темељ за стабилну, сигурну и просперитетну Босну и Херцеговину (БиХ). Управни одбор ПИЦ-а подсјетио је све стране на њихову обавезу да у потпуности поштују Општи оквирни споразум за мир, све његове анексе и одлуке високог представника.

Управни одбор још једном је потврдио своје неупитно опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета. Управни одбор је поновио да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ.

Управни одбор је подсјетио власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Општег оквирног споразума за мир и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и морају се проводити.

Још једном је потврђена пуна подршка високом представнику у осигурању пуног поштивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и провођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН-а, што остаје непромијењено.

Управни одбор је подвукао да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за осигурање примјене Општег оквирног споразума за мир. Нагласио је потребу за пуном имплементацијом програма 5+2, што је и даље услов за затварање Уреда високог представника.

Управни одбор ПИЦ-а осуђује радње које је подузела владајућа коалиција у Републици Српској, а које озбиљно подривају Дејтонски оквир и нарушавају стабилност у БиХ и регији. Власти у Републици Српској најавиле су и мјере које би – уколико би се провеле – значиле поништавање 26 година реформи у провођењу мира, које су важне и за процес прикључивања ЕУ.

Управни одбор ПИЦ-а упозорава да усвајање Закона о непримјењивању Одлуке високог представника о доношењу Закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ у Народној скупштини Републике Српске представља кршење како Анекса 4 тако и Анекса 10 Опћег оквирног споразума за мир.

Даље наводе да усвајањем Закона о лијековима и медицинским средствима не само да се крши Анекс 4, онемогућава ефикасан одговор на пандемију цовида-19 него се такође БиХ још више удаљава од усклађености са стандардима ЕУ, међу којима је и постојање јединственог економског простора.

У вези са најавом мјера једностраног повлачења Републике Српске из споразума о преносу надлежности на државу, између осталог у областима одбране, индиректног опорезивања и правосуђа, Управни одбор ПИЦ-а наглашава да не може бити једностраног повлачења из споразума о преносу надлежности са ентитета на државу.

Управни одбор ПИЦ-а дијели забринутост коју су изразили ММФ и Свјетска банка о озбиљним посљедицама које такви потези имају по буџете органа власти, приступ средствима, те међународне пројекте помоћи. Потези које подузима било која страна, а којима се угрожава Општи оквирни споразум за мир, имат ће посљедице.

У свјетлу тих дешавања, Управни одбор ПИЦ-а поновио је своју пуну подршку и опредијељеност за блиску сарадњу са високим представником у вршењу његовог значајног мандата као и за његове извршне надлежности, те поздравио његов ангажман са политичким лидерима Босне и Херцеговине на испуњавању програма 5+2, укључујући и формирање радне групе за државну и војну имовину.

Управни одбор ПИЦ-а поновио је да свако угрожавање државних институција, или пак покушаји нарушавања функционалности тих институција, утичу на стабилност БиХ, као и њених ентитета и Дистрикта Брчко. Управни одбор ПИЦ-а позива све лидере да граде атмосферу међусобног повјерења те да се укључе у дијалог, између осталог и тако што ће одмах престати са реториком подјела и ескалација те дестабилизацијским политичким активностима или одлукама, што изазива узнемиреност међу грађанима и подрива мир и стабилност у земљи и у цијелој регији.

Управни одбор ПИЦ-а даље је позвао све изабране и именоване представнике из Републике Српске да се врате у институције на државном нивоу без даљег одлагања и ангажуају на реформама које су неопходне за напредак Босне и Херцеговине, између осталог и на њеном евроатлантском путу.

Управни одбор ПИЦ-а такође је позвао све политичке лидере да искоријене корупцију која озбиљно угрожава институције, спрјечава развој и подстиче одлазак људи из БиХ, посебно младих. Не смије се допустити да још један изборни циклус прође без јачања интегритета и поштенијег изборног процеса, те без давања једнаких прилика свим грађанима да се кандидирају за највише функције у овој земљи. Управни одбор ПИЦ-а је изразио своју пуну подршку напорима који се одвијају у вези с уставном и изборном реформом.

Такође, Управни одбор ПИЦ-а позвао је странке из Федерације БиХ да врате повјерење, отклоне нефункционалности и у потпуности проведу резултате избора из 2018. године.

Управни одбор ПИЦ-а одржаће свој сљедећи редовни састанак 7. и 8. јуна 2022. године.

(Агенције Фото: ОХР) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ре

08.12.2021 14:48

Јој бурле сви ти дају црвени картон, само још Шмит се не одлучује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2021 16:48

Ништа му не можете,све је јачи..

Name

Преводилац

08.12.2021 15:11

Власт РС озбиљно подривају Дејтонски оквир а иста власт се бори да се врати изворни Дејтону.Изгледа да неко нема превод Дејтонског споразума или је погресне превео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2021 15:28

Чизмица преводила а Бурле диктирао превод како он препознаје хаха

Name

Ре

08.12.2021 16:16

Коњи, балвани, пијандуре, наркомани, нема ту ко да ста процита. Руљак до руљка.

Name

Ево

08.12.2021 16:28

јавио се преводилац,да нам преведе Дејтон Види се,лик се разумије...у гусле 😂😂😂😂😂

Name

Лео

08.12.2021 19:23

Е ти би требао да им преведес...ста то писе у Дејтонском споразуму...има ли гдје у Дејтону све ово сто је одузето и наметнуто?

Name

Василије

08.12.2021 15:27

ПИЦ је у потпуној моралној кризи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја дајем

08.12.2021 16:36

Подрску сирном намазу од цоколаде ..,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Двије стране медаље

08.12.2021 17:05

Дудук треба да оде са политичке сцене због много чега лошег што уради за српски народ. Док, у погледу односа са западним душебрижницима ситуација је шарена. Ту нема чисти, велика је то игра интереса. Био или не Дудук на позицији којој јесте западним џелатима српски народ и Република Српска свакако сметају. Тако да се у том смислу не може баш све натоварити на Дудука. Што јест , јест. Виже боли кад те удари твој рођени , него странац. Зато Дудук треба да нестане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "ре"

08.12.2021 20:13

Оцес реци "лудји".

ОДГОВОРИТЕ