Бореновић, Тривићева и Пекићева у посјети Источној Илиџи

Предсједник Партије демократског прогреса и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Бранислав Бореновић, предводио је делегацију коју су, поред њега, чинили народни посланик Јелена Тривић и посланик у ПД ПС БиХ Мира Пекић, током данашње посјете Општини Источна Илиџа, гдје су се састали са начелником Маринком Божовићем и сарадницима. 

Република Српска 08.12.2021 | 20:03
Бореновић, Тривићева и Пекићева у посјети Источној Илиџи

- Данас смо у Источној Илиџи видјели шта значи добра стратегија и јасна визија коју има начелник Божовић и његови сарадници, предсједник Скупштине општине Раде Ћосовић, замјеник начелника Мирослав Лучић и сви људи који вриједно раде да би Источна Илиџа била једна од најуспјешнијих локалних заједница у погледу привлачења домаћих и страних инвеститора. Честитам им на свему што су протеклих година урадили за ову општину, рекао је Бореновић. 

Он је истакао да Источна Илиџа показује да се може развијати и поред маћехинског односа републичке власти и да се може наћи начин и да се отварају нова радна мјеста, а живот грађана буде и лакши и бољи. 

- Видјели смо да ће у наредном периоду бити много нових инвестиција, да су предуслови за то обезбијеђени и да се припрема неколико важних пројеката у пословној зони која ће бити развојна шанса за овај дио Републике Српске. Створени су и предуслови за изградњу гимназије у Источној Илиџи, гдје би ученици имали свој дом и нормалне услове за образовање, умјесто похађања наставе у бившој касарни као до сада. Међутим, и ту је потребно учинити додатни напор да би републичка власт по страни оставила политичке подјеле и схватила да је свако улагање, у било коју општину, улагање у Републику Српску, поручио је Бореновић. 

Јелена Тривић, посланик у Народној скупштини Републике Српске, рекла је да је импресионирана енергијом и одлучношћу начелника Божовића и његових сарадника при подстицању привредне активности и рада за бољи живот грађана Источне Илиџе. 

- Данас смо чули и да општина води пронаталитетну политику са комплетним мјерама у том погледу, укључујући новчане донације за родитеље новорођене дјеце, као и да обезбјеђује бесплатне уџбенике за одређене категорије становништва. Као народни посланик имам обавезу да кажем да локалне заједнице, ево конкретно Источна Илиџа, не траже никакву помоћ од Владе Републике Српске у смислу финансијских средстава, осим онога што им по закону припада, али траже кооперативност, тако да све оно то прође законске процедуре треба и од Владе да добије зелено свјетло. Нажалост, то често није случај, него буде кочења, само јер је начелник из друге политичке опције, рекла је Тривићева. 
Она је истакла да таква пракса мора бити заустављена и постати прошлост због грађана локалних заједница у Републици Српској, а да након избора 2022. године, нова власт неће наставити ту лошу праксу и вршити дискриминацију општина. 

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, рекао је да је упознао посланике у НСРС и ПД ПС БиХ са визијом развоја, стратешким плановима и временским оквирима који се тичу даљег развоја Источне Илиџе. 

- Упознали смо народног посланика, госпођу Тривић, са одређеним законским мањкавостима и могућностима отклањања истих, како не би било дискриминације појединих локалних заједница у Републици Српској, без обзира ко врши локалну власт. Ипак, општина Источна Илиџа има чиме да се похвали – извршили смо ребаланс буџта, улажемо у инфраструктуру и отварање радних мјеста, развијамо привредне зоне из средстава општине, у протекле четири године издали смо дозволе за изградњу привредних објеката на простору од преко 30 хиљада метара квадратних, док ће пет привредних субјеката у 2022. године почети изградњу својих објеката, рекао је Божовић. 

Божовић је рекао да сви представници законодавних институција у Републици Српској и БиХ треба да долазе у локалне заједнице и чују стварно стање у општинама, јер се у локалним заједницима одвија стварни живот. 

- Хвала нашим посланицима који су дошли овдје са добрим намјерама. Они су пријатељи општине Источна Илиџа и увјерен сам да ће у будућем периоду, обављајући најодговорније функције у Републици Српској и БиХ, помоћи развоју Источне Илиџе, истакао је Божовић. 

Двије делегације су обишле и радове на новом мосту у Војковићима који повезује двије индустријске зоне, као и мјеста оштећена недавним поплавама. 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јахорина

08.12.2021 19:08

Само напријед заједно до побједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

08.12.2021 19:08

Благодарим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Сарајево

08.12.2021 23:25

Сви политцар позиције и опозиције се понасају исто мисле да је овај народ глуп и уједно вриједјају његову инелегенцију хвалити власт на И.Илидзи која ради исто оно сту и ови који воде владу је најмању руку неозбиљно а навесцу пар примјера због које се власт на овој опстини не мозе назвати добром подизу се кредити и тиме се крпе будјетске рупе,никада за 25 година власти нису направили зграду опстине ,сколу парк итд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајкан

09.12.2021 09:50

Казу људи су разлицити само су политицари сви исти било којег резима и било које партије све мафија