Парацетамол утиче на психу пацијената?

Код главобоље или зубобоље многи посежу за лековима против болова попут парацетамола. Но овај лек не умањује само бол него, како је сада откривено, утиче и на психу.

Здравље 26.12.2021 | 13:05
Парацетамол утиче на психу пацијената?

Парацетамол ни у ком случају није безопасан, како каже Герхард Мулер-Швефе из Центра за палијативну медицину Гопинген.

"Парацетамол може оштетити јетру што је посебно опасно код деце код које је лако прекорачити допуштену дневну дозу“, каже овај лекар. Он каже да прекомерна доза може врло брзо довести и до затајења јетре. "Јетра је погођена јер штетне материје не могу бити избачене из организама што изазива имунолошку реакцију. То води ка упали јетре и што више ћелија у јетри бива уништено кроз овај процес то је стање драматичније“, каже он.

Опасност од зависности

Парацетамол може с временом створити и зависност. "Дуго времена није било познато да парацетамол делује у средишњем нервном систему, дакле мозгу и кичменој мождини где лек утиче на систем који је одговоран за контролу болова", каже Мулер-Швефе.

Притом наш организам располаже различитим сопственим средствима против болова. Један од њих је и ендорфин, у одређеној мери сличан морфијуму којег тело само производи и које у кризним тренуцима може да потисне бол. Парацетамол делује тако да "блокира" рецепторе за бол па тако и смањује осећај боли.

"Смањује се способност промене расположења. То значи да погођени реагује ни позитивно нити негативно на ситуације", каже Герхард Мулер-Швефе и додаје: „Погођени су емотивно потпуно изоловани". Но и неке друге особине се мењају: повећава се спремност на ризик, на брже доношење одлука.

То има еволутивне корене: "Када вам је живот у опасности и морате да бежите, снажни болови вас у томе могу спречити. И у таквим ситуацијама немате времена да размишљате треба ли лево или десно, него треба брзо доносити одлуке", каже овај доктор специјализован за питање болова.

Студије на тему парацетамола

Како би продубили сазнања о непознатом деловању парацетамола, протеклих година су спроведене многобројне студије, једна од њих 2020. на Државном универзитету Охајо која је такође дошла до закључка да парацетамол може деловати на људску свест и мења карактерне црте.

Група учесника студије која је редовито конзумирала парацетамол се понашала много ризичније и храбрије али истовремено и с много мање емпатије уз безосећајне и грубе реакције на рачун других.

"Има људи који парацетамол не узимају само против болова него како би се изоловали, како би избегли емотивне стресове, како позитивне тако и негативне. То некима може бити и мотивација за редовно узимање овог лека", каже Мулер-Швефе.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Засто сад

26.12.2021 12:27

Засто се бас сад писе о том леку? Ето Ја онако, само питам. Да није и он зивотињски лек?

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

26.12.2021 13:08

ОДЈЕДНОМ СТЕТАН ПАРАЦЕТАМОЛ А НИСУ ОНИ ЛИЈЕКОВИ КОЈИ СЕ ДАЈУ КОВИД ПАЦИЈЕНТИМА У БОЛНИЦАМ ОД КОГА НАПРОСТО ИЗЛУДЕ И ДОВЕДЕ ИХ ДО САМОУБИСТВА ОНИ КАД ВИДЕ ДА ЈЕ НЕКИ ЛИЈЕК ДОБАР ОДМАХ ГА ПРПГЛСАВАЈУ СЕТНИМ А НЕИЗПИТАНА ВАКЦИНА КАО НЕОПХОДНА НИКАД ВИСЕ НАУЦНИКА КОЈИ СИЈУ СТРАСАН СТРАХ

Name

Тако

27.12.2021 14:27

Ћим је нешто добро а јефтино свјетска мафија га напада.

Name

Познато

26.12.2021 13:03

Је да ни један фармацеутски производ није безопасан,па,зашто би парацетамол био изузетак???

ОДГОВОРИТЕ