Јазавац тражио храну, па пронашао благо!

Гладни јазавац је можда довео до открића старих римских новчића у једној пећини у Шпанији, пренели су европски медији.

Занимљивости 11.01.2022 | 15:33
Јазавац тражио храну, па пронашао благо!

Сматра се да је гладни јазавац ископао највец́у колекцију римских новчиц́а икада откривену у северној Шпанији.

Скривено благо је откривено када је један јазавац очајнички тражио храну. Тако је јазавац “открио” ризницу са 209 римских дуката у пећини код градића Градо у региону Астурија на северу Шпаније.

Обилне снежне падавине погодиле су регион када је прошле године погодила олуја Филомена. У очајничком покушају да пронађе храну, верује се да је животиња – за коју истраживачи верују да би могла да буде јазавац – убацила ноге у мали отвор поред свог уточишта.

Али није нашло користи од старих новчиц́а и напустило је неке комаде испред своје јазбине.

Два археолога су потом пронашла 209 комада када су са локалним становником отишли ​​да посете пец́ину Ла Куеста, наводи се у извештају који је недавно објављен у једном археолошком часопису.

Испоставило се да је колекција новчиц́а “изузетан налаз” који датира између 3. и 5. века нове ере.

Сматра се да су новчиц́и ковани на местима чак иу Константинопољу (данашњи Истанбул, Турска) и Солуну у Грчкој, према једном од истраживача који је разговарао за шпански лист Ел Паис.

Истраживачи су додали да је то највец́а ризница римских новчиц́а пронађена у пец́ини у северној Шпанији до сада преноси ББЦ

Остала блага пронађена су у густим шумама Града. Током 1930-их, 14 златника који датирају у време владавине Константина И, римског цара који је владао од 306. до 337. године нове ере, такође је пронађено у овој области, каже Ел Паис.

<див цласс="цоде-блоцк цоде-блоцк-7 цоде-блоцк-блоцк-7"> 

Истраживачки пројекат, који финансира одељење за културу провинције Астурија, је у првој фази, а истраживачи се надају да ц́е се вратити у то подручје како би обавили додатна ископавања.

Али за сада само јазавац зна да ли има још блага за проналажење.

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ме

11.01.2022 14:49

Е сад доде оно: јазавац пред судом… “ ?

ОДГОВОРИТЕ