Може ли Српска поднијети нова задужења у износу од 1,5 милијарди КМ?!

"Стандард у Републици Српској расте, економија цвјета, привреда је у успону, мање је незапослених…, а да би још ефикасније функционисали потребно је да овај бх. ентитет врати изгубљене надлежности" -  барем то тако представљају лидер СНСД-а и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министрица финансија РС Зора Видовић.

Република Српска 13.01.2022 | 10:31
Може ли Српска поднијети нова задужења у износу од 1,5 милијарди КМ?!

Иако оптерећени старим дуговањима, Влада Републике Српске и у овој години планира нова задужења у укупном износу од 1,5 милијарди КМ. Економски стручњаци упозоравају да није добро ићи у нова дуговања, али министрица Зора Видовић је упорна да "Република Српска није презадужена". Додик сања о преносу надлежности, те обећава послове људима из Републике Српске запосленим у институцијама БиХ, док његова министрица финансија истовремено најављује да Република Српска своди јавни сектор на најоптималнију мјеру.

"Стандард у Републици Српској расте, економија цвјета, привреда је у успону, мање је незапослених…, а да би још ефикасније функционисали потребно је да овај бх. ентитет врати изгубљене надлежности" -  барем то тако представљају лидер СНСД-а и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министрица финансија РС Зора Видовић.

Но, реалност је знатно другачија: Република Српска грца у дуговима и финансијски не би могла поднијети раздвајање из БиХ. С обзиром на санкције САД-а према Додику, ситуација би могла бити још гора.

Максималан дугорочни дуг до 611 милиона КМ

Према посљедњим објављеним званичним подацима, укупан дуг Републике Српске 30. септембра 2021. износио је 6,093 милијарде КМ или 52,5 посто БДП-а, док је дуг ФБиХ у истом периоду износио 5.969.964.899 КМ (податак са 287. сједнице Владе ФБиХ).  

Дакле, Република Српска је по глави становника двоструко задуженија од ФБиХ која има и већи број становника.

Иако оптерећени старим дуговањима, Влада Републике Српске и у овој години планира нова задужења у укупном износу од 1,5 милијарди КМ.

Одлуком Народне скупштине РС из децембра прошле године, дефинисано је да се Република Српска дугорочно задужи максимално до 611 милиона КМ, кроз емисије обвезница на домаћем и мађународном финансијском тржишту, те кредитима код међународних кредитора и страних влада. За краткорочни дуг планирано је емитовање укупно 40 милиона КМ шестомјесечних трезорских записа током јануара и фебруара у износима по 20 милиона КМ.

Планирали су и додатни терет – издавање гаранција до 700 милиона КМ.

И док економски стручњаци упозоравају да нова задужења могу довести до економског колапса, министрица Зора Видовић не дијели њихово мишљење. Њено виђење је да Република Српска није презадужена уз објашњење да „укупан дуг износи 53,10 одсто бруто домаћег производа“.

„Јавни дуг РС је 43,8 посто бруто домаћег производа, док је просјечна каматна стопа задужења 2,15 посто“, поручила је Видовић с говорнице на посебној сједници НСРС одржаној 15. децембра. У изјавама за поједине медије из Републике Српске хвалила је успон привреде, те најављивала раст БДП-а:

“Сматрамо да је то реално, а буџет остаје ликвидан и измириваће се све обавезе”.

Новим задужењем враћају стари дуг

Економски аналитичар Зоран Павловић напомиње да нема довољно информација о структури и намјени планираних задужења:

“Практично се покушава новим задужењем вратити стари дуг што није план који би требао функционисати. Нејасно ми је како је могуће да су се у прошлој години вршили репрограми с циљем потрошње већих прихода него што су планирани, а у цијелој причи имамо таква задужења да се дугови не враћају”.

Додао је и то да је основни проблем тај што немамо прецизне информације о стању дуга и задужења Републике Српске. Он тврди да је Влада Републике Српске себи направила такав механизам да није под контролом Скупштине Републике Српске која би им некада морала одобравати нова задужења, већ је то само закон о задужењу и буџету, те дефинисани оквири који су за ту годину предвиђени.

“Лично мислим да није добро ићи на нова задужења осим ако је то за сервисирање обавеза које долазе”, закључује Павловић.

Додикова “шупља” обећања

Ипак, сва прича о новим задужењима у Републици Српској пролази у сјени све теже ситуације у БиХ, сталним Додиковим најавама о издвајању Републике Српске из БиХ, те све чешћим “звецкањем оружја”. Власт у Републици Српској упорно затвара очи пред масовним егзодусом који је захватио и Републику Српску, и нико не спомиње како то спријечити.

Истовремено, Додик свакодневно спомиње пренос надлежности, те успостављање војске, полицијских агенција, правосудних институција, управе за индиректно опорезивање, РАК-а… Обећао је и, за око 7.000 грађанима из Републике Српске, који су запослени у институцијама на нивоу БиХ, запослење у институцијама и организацијама у Републици Српској.

Павловић и економистица Светлана Ценић још прошле године су за Журнал изјавили да “за то нема пара”.

“Њихова буџетска рупа је већ сада милијарду, отприлике. Тих 7.000 је непродуктивних и њих треба сада нејака привреда да издржава? То је ван сваке памети, јер то буџет Републике Српске, ни ребалансиран, ни никакав, не може издржати и није предвиђено“, упозорила је Ценић.

Павловић је навео да је јавна администрација свакако већ енормно велика с лошим резултатима рада.

Додикова прошлогодишња обећања су у колизији са најавама његове министрице Видовић да „РС своди јавни сектор на најоптималнију мјеру и да су заустављена нова запошљавања“.

У прилогу БНТВ из децембра 2021. спомиње се да статистички подаци говоре да се у прошлој години у јавној администрацији скрасило 2.232 запослених, те да радници и стручњаци упозоравају да тај ниво јавне потрошње не може да издржи привреда.

Нису планирали средства за институције којима желе вратити надлежност

Подсјетимо да је и буџет за 2022. усвојен у децембру и износи 4,024 милијарде КМ и за осам милиона КМ је већи од прошлогодишњег. Али, буџетом нису предвиђена средства за финансирање институција које би, према Додиковим најавама, требале бити пренесене у надлежност Републике Српске.

Министрица финансија је изјавила да су “оставили одређене резерве на одређеним позицијама” уколико дође до одређених ствари. Иако Зора Видовић тврди да је “са аспекта ресорног министарства већ осмишљен план оснивања управе Српске за индиректно опорезивање у складу са враћањем надлежности” стручњаци сматрају да је то економски непроводиво.

Да су због Додикове реторике и урушавања рада УИОБиХ забринути и представници Међународног монетарног фонда (ММФ-а) доказује и писмо које су у децембру упутили на седам адреса у БиХ.

Занима их ко ће сервисирати дуг. Не само онај из Републике Српске него и из Федерације БиХ.

(Зурнал.инфо)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

&&&&

13.01.2022 09:51

Њима се нај лакше. Задужити. А народ. Сваки дан у већој. Бједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

13.01.2022 11:53

Нема више задуживања пипе су заврнуте, видјет ћеш да неће нико купити обвезнице које ускоро емитују, сад иде распродаја ЕРС-а хидроцентрале прве иду на бубањ и то ће купити Србија само зато што то вучићу одговара.

Name

унит 1

13.01.2022 13:57

Задузуј, само задузуј,...па докле могне,..и продај ЕРС Новалиц купује дионице,...пропаст наса потпуна.

Name

Лактаси

13.01.2022 14:49

Багру треба тужити за велеиздају.

Name

Ана

14.01.2022 15:59

Па треба свакога оног ко је гласа за Додика казнити јер тим цином је издао себе своју вјеру, свој народ и своју дрзаву а обогатио династију Дудук.

Name

Проинтер

13.01.2022 09:52

То Баја само задузуј да имамо пројеката и градимо насу вољену и једину РС. Волимо је највисе на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

13.01.2022 11:58

Казу да све цвијета. Па ако у контејнер посадис цвијеце оно це процвијетати.

Name

Гојко

15.01.2022 12:54

Само задузуј док је оваца вуне мора да бидне а код нас оваца за сисање колико хоцес..

Name

Пензионер

13.01.2022 09:54

Како је Федерација БиХ могла дати пензионерима 50 КМ за нову годину а Република Српска није ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

13.01.2022 11:09

Зар нико не види да се Реп.Срска економски уништава,а потом хтјели не хтјели нестаће је,то им је задатак јер да су хтјели досад су ове криминалце могли смјенити и похапсити.

Name

???

13.01.2022 11:29

Код нас има више траве

Name

Брццо

14.01.2022 16:02

БАСМЕ БРИГА СРБУЈТЕ И ГЛАДУЈТЕ КАД ВОЛИТЕ ДОДИК А ОН ПРОСИ ОД ВУЦИЦА.А ЈА ЈА РАДИМ У ДИЈАСПОРИ ЗА 2200 ЕУРИЦА..

Name

Ре

14.01.2022 16:03

Сад је мало потеско траве нема јос хладно је а кад угрије нек марва брсти суму и навија за Проинтер.

Name

ИРБ

13.01.2022 10:03

Може само шаљите паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

13.01.2022 10:09

Сјећам се кад је Додик продао ТелекомРС,па се заје*авао,да це он,Додик,као велики "Џек" ако треба и кредите ФБИХ да врати,проћердао све,сад му ФБиХ изгледа као Швицарска. БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.01.2022 11:51

Појма ти немас ста је Свајцарска.

Name

Бора

13.01.2022 10:09

Те резерве са стране оставите у робне резерве , тамо је сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

13.01.2022 10:10

Ма неће Додик ни осјетити грејс и на камату и главницу 30 година а сад му је 62 +30 =92 год. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

13.01.2022 10:15

Ма мозе сви цемо се потрудити да вратимо битно је да дјеца имају кад вец немају посла народе РС морамо помоци боље него да се дрогирају а воле бијело висе него иста на свијету ал ако сви запнемо мозда их спасимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ајде

13.01.2022 10:17

Просто речено јебе луд збуњеног а и ради шта ко хоће. Опста анархија у цијелој БиХ. Ни портири више не фермају никог а судјења Новалићи и Зељковицу иду у недоглед и застару. Ко нас је клео није дангубио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

13.01.2022 10:19

А јесу нас уништили, свака им част. А ти народе глупи јешћеш помије ускоро, ако и тога буде. То си и заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ

13.01.2022 10:21

НЕМОЖЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукота

13.01.2022 10:24

Сутра нерадни дан у Републици Српској а у федерацију на посо се Мора ици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеВукота

13.01.2022 12:19

Нерадни дан у РС за поједине а за поједине не

Name

мислим

13.01.2022 10:25

Вазно је да је и сутра нерадни дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет

13.01.2022 10:26

Драма поциње тек онда када супаљ зуб поцне да боли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

13.01.2022 10:26

Докле су лопови дотјерали, да нас уваљују за чак 1,5 милијарди. Какви су то преваранти и издајници. Да ми је знати шта овај народ има у глави, можда нема баш ништа, шупљо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КА...ТА...СТРО...ФА

13.01.2022 10:29

КАКО НЕ. ТИТАНИК МОЗЕ И 5 ПУТА ПО МИЛИЈАРДУ И ПО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хххахаха

13.01.2022 10:35

министрица Зорка...нема ниста горе него кад се неписмена, полуобразована бабускара, с рјецником сеоске трачаре...уздигне...ниско цес да паднес Зорка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

13.01.2022 10:38

ПАПЦИ СУ ПОСКУПИЛИ А САД ЋЕ ИЗБОРИ ВРАТИЋЕ ТО ЗОРКА ЛАКО А МОГУЋЕ ДА ЗАИГРА И ЛОТО И ДОБИЈЕ ЕТО ПАРА ЗА ВРАЋАЊЕ КРЕДИТА ТАКО ОНИ РАЗМИШЉАЈУ.,

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.01.2022 10:45

Ма само се задузујте нецете ви врацати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може

13.01.2022 10:50

Ма како не може , хаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

13.01.2022 10:53

Оваква страшна девастација свега може лако довести до грађанског рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска пропада

13.01.2022 10:56

Вецина мојих пријатеља и породице из Српског Сарајева иде у Федерално сарајево да ради... тамо се и излази, иде у куповину, у ресторане и клубове. Додик људима прица бајке, али цињеница је да је федерација пуно развијенија од српске. Мене боли сто ово морам написати, јер не знам за ста смо се борили, али ово су само цињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

13.01.2022 11:20

Снсд све покрадосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.01.2022 12:15

Људи ове ствари не знају јер не долазе у Сарајево. Ја пословно цесто идем. Руку на срце, град је доста развијен у еуропски изгледа. Остатак федерације каска, то јесте, али опет... Сарајево је за Бања Луку Неw Yорк. Не треба осудјивати људе који тамо иду ради посла или провода, да има садрзаја у Српском Сарајеву не би они нигде исли. Првенствено власт у Српској треба да се стиди сто је тако. Нас млади народ иде у Београд и Сарајево (и у Њемацку, наравно) а Српска пуста.

Name

Борац

13.01.2022 13:18

Најлуђи су борци који годинама трпе и ћуте.

Name

Раде

13.01.2022 11:30

Опет задужење па докле више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

13.01.2022 11:52

Може издржати, хахаааа. Да није жалосно било бих смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дензел

13.01.2022 11:55

Али застава је најдужа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2022 12:21

...и ако се изреже на пуно комадића, може се кусати до мјесец дана, неслана. Најукуснији је онај црвени дио.

Name

Xxx

13.01.2022 12:33

Битно је србовати а далл цесе љеба имати мање висе. Е мој ГЛУПИ народе.

Name

бања лука

13.01.2022 12:04

Спин је то обични та централа има акумулирани минус, не знам само што им је у интересу да пласирају ово њесра, ЕПБиХ има довољно проблема са рудницима, ова инвестиција јој не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

13.01.2022 12:23

Људи само слободна и смосталан Република Српска, пустите коментаре око кредита, Додик зна шта ради видјећете, само уз СНСД сви смо уз Предсједника!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

13.01.2022 12:53

Свесу то тески лопови и криминалци а незнају колико су богати и ста имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

13.01.2022 16:16

Мозе тако свако зив владат,сам се задузуј и бице пара а народ це да враца.Могул иста те мозгоње без задузивања да ураде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.01.2022 00:27

Тешко оном ко преузме власт од њих ко че враћати оволике дугове које су направили а пола од тога иде за плате ухљеба који не раде већ пола мјесеца а не морају ни радити овако се бар уштеди не троше струју.Бједа код приватника радник ради од јутра до сутра да би се пунио бубжет да ти нерадничли примају плату.Фуј лопови са Вуканом до побједе и лопове смјестити у затвор гдје им је мјесто одузети имовину продати и бар дио дуга вратити.

Name

Борац

14.01.2022 08:54

Сада је све јасно, ако буде рата ниста се не мора вратити, а од кредита це се елита намирити и побјеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

14.01.2022 19:52

Баја и тајфуни могу поднијети а крезуби гласачи не могу!

ОДГОВОРИТЕ