Скраћен карантин за ковид позитивне особе у Србији

Влада Србије усвојила је данас одлуку Кризног штаба о скраћењу карантина за ковид позитивне особе.

Србија 17.01.2022 | 22:46
Скраћен карантин за ковид позитивне особе у Србији

Према усвојеној уредби, особе заржене вирусом корона, а које немају симптоме или тежина болести не захтијева лијечење у болничким условима боравиће у кућној изолацији у трајању од седам дана.

Како је објашњено, такве особе се након тог периода јављају на преглед код љекара у дому здравља или ковид амбуланти, а изолација се прекида без новог тестирања, преносе београдски медији.

Ако лице заражено вирусом корона има тежи облик, биће у изолацији од 14 дана, а стање имунодефицијенције утврђује љекар примарне здравствене заштите.

За запослене у здравственим установама и установама социјалне заштите важи правило да се тестирају ПСР тестом након кућне изолације у трајању од седам дана и враћају се на посао уколико је тај тест који је узоркован седмог дана кућне изолације негативан.

У случају позитивног резултата ПЦР теста, остају у изолацији до десетог дана када се изолација прекида без тестирања.

"Новости" сазнају да, чак и ако је ПЦР тест негативан, послије контакта са зараженом особом карантин мора да траје пет дана.

Од карантина су изузети они који су вакцинисани другом и трећом дозом прије највише 210 дана од посљедње дозе, као и они који имају доказ о прележаном ковиду издат прије минимин 14, а не старији од 210 дана.

Влада Србије донијела је одлуку о смањењу цијене ПЦР теста са 9.000 на 6.000 динара, а антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

(Срна  Фото:Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДОКТОР

17.01.2022 23:50

Како сада све земље прате тренд смањеног карантина, зато јер им фали радне снаге. Да није жалосно било би смијешно, како су сви увезани у овој планираној пандемији!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

18.01.2022 05:49

ха ха па ја сам за то да будем у карантину пола године и нека плата иде!!! Све висе доказа да је корона лаз! И најмање заразених је токм светог јануара и када то продје корона креце у освајацки рат!!!

ОДГОВОРИТЕ