Скраћена изолација и радно вријеме кафића у Српској

Републички штаб за ванредне ситуације одржао је данас, у Бањалуци, 107. сједницу, на којој је донио Закључак којим је, у складу са одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, дао препоруку Влади РС да донесе Уредбу о измјенама и допуни Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковида-19.

Република Српска 19.01.2022 | 17:17
Скраћена изолација и радно вријеме кафића у Српској

"Предложеним измјенама, ограничава се радно вријеме свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира на то да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.) у периоду од 6.00 до 24.00 часа, док ће у складу са Уредбом ноћни клубови моћи и даље обављати дјелатност у времену од 6.00 до 2.00 часа наредног дана. Изузетно, ако је актом јединице локалне самоуправе прописано краће радно вријеме, примјењиваће се радно вријеме прописано актом јединице локалне самоуправе", наводи се у саопштењу Штаба.

Како се додаје, истим Закључком, Републички штаб за ванредне ситуације налаже Министарству унутрашњих послова, те Републичкој управи за инспекцијске послове и органима јединица локалне самоуправе задуженим за послове инспекције и комуналне полиције да врше контроле придржавања и провођења мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19 и о томе доставе извјештај Стручно - оперативном тиму Републичког штаба за ванредне ситуације два пута седмично.

Уредба о измјенама и допуни Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19 ступиће на снагу након што је усвоји Влада Републике Српске, односно наредног дана од дана објављивања у Службеном гласинку Републике Српске.

"Такође, Штаб је констатовао да су испуњени услови за почетак наставе у другом полугодишту у свим основним и средњим школама у Српској, 24. јануара 2022. године, како је раније планирано. У складу са Уредбом о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19, школа, ђачки дом и градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалних самоуправа у РС, обавезни су да прате и редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе о епидемиолошкој ситуацији, те да уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе у школама и преласку на одвијање наставе на даљину, односно другачијег начина смјешатаја у ђачким домовима", додаје се у саопштењу.

Штаб се данас упознао са Информацијом о приједлогу измјене Упутства за одређивање мјере карантина и изолације и дефиницију случаја ковид-19 у РС Института за јавно здравство РС.

"У складу са препорукама међународних организација, праксом у другим земљама, те карактеристикама клиничке слике случајева ковида-19 у току петог таласа ширења ове болести, међу кључним измјенама Упутства су укидање обавезе карантина за особе које су примиле бустер дозу вакцине против ковида-19, а биле су у контакту високог ризика са потврђеним или вјероватним случајем ковид-19. Такође, предвиђено је и скраћивање периода изолације за особе које су потврђени или вјероватни случај, а вакцинисане су са двије или три дозе вакцина против ковида-19, на седам дана (уз испуњен услов да најмање 48 сати немају повишену температуру без кориштења антипиретика и да имају значајно побољшање осталих симптома)", наводи се у саопштењу.

Штаб је задужио Институт за јавно здравство РС да здравственим установама достави детаљно Упутство са свим предложеним измјенама, а које ће бити објављено и на званичној интернет страници Института за јавно здравство РС.

(БН  Фото:ВладаРС)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Аустралија

19.01.2022 16:41

Комплетан однос према "вирусу "код нас је веома цудан.Прославе и забаве свакодневне Сви игнорису постојање вируса!!!!Ста це и како бити ?видјет цемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

20.01.2022 06:52

Ниси у праву,нико не игнорисе постојање витус,али људи игнорису вас који сирите страх и панику.Нормално је да цу ици на славе у прославе,и не размисљам да ли цу се заразити.Па ста и ако се заразим,ста це ми бити,и до сад сам имао грипу...

Name

Борац

19.01.2022 16:43

Ја помислио да це килави радован смјенити дјајица и сераница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

19.01.2022 16:48

У јеку, најјаче епидемије. Највише обољелих у Србији, овдје у Српској... У Бијељини... Пуне болнице, сви које познајем, су или били или су тренутно боле сни, у болници... Сад се скраћује, укида, умањује, дозвољава.... Неко да појасни, овдје? Глуп сам, ево...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

19.01.2022 18:32

Када СЗО, прогласи крај епидемије, овдје ће још потрајати, јер смо показали невиђен талент за имунологију. Сваки "вирусолог" са тастатуром зна како дјелује векторска вакцина.

Name

незнам

19.01.2022 16:50

Знаци ноцни клубови да раде због елите у кафице иде ионако обицна раја.Гласајте биједници опет за њи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2022 17:36

Ал' су им и скратили. Навали народе, удри бригу на весеље. Само слави и окупљај се. Нека смо први бар у нечем, па била то и корона.

Name

Критичар

19.01.2022 17:17

Која је разлика у радном времену између кафића и ноћних клубова????Стварно бих волио да ми неко из квазиинституције Републичког кризног штаба објасни!!!!! Или доносе одлуке утемељене на чињеницама или на еци-пеци-пец!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2022 18:27

Кафић може да има и неки смртник, али ноћни клуб имају само сеоски плејбоји блиски власти. Иначе ако су ноћни клубови, што им не дозволише рад до 05, па јесу ли ноћни или нису?

Name

Смислов

19.01.2022 18:35

Какве су глупости могли лупати антиваксери 1920. године. Шпанска грозница, а нема Б. Гејтса и чиповања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

20.01.2022 09:08

Кафичи треба да раде до 22.оох.Ноћни клубови до 24.оох.Појачати рад саобраћајне полиције и комуналне полиције !