Кривокапић писао патријарху Порфирију - Ово су детаљи

Премијер Здравко Кривокапић упутио је писмо патријарху српском Порфирију, у којем је дао образложење Владиних предлога за измјене првобитног Нацрта темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ).

Регион 20.01.2022 | 17:37
Кривокапић писао патријарху Порфирију - Ово су детаљи

Из Владе је саопштено да се измјене односе на потребу усаглашавања појединих одредби уговора са правним системом Црне Горе, као и на додатна терминолошка појашњења одређених рјешења.

"У првобитној верзији Нацрта уговора користи се појам 'судска истрага', поред чињенице да у Црној Гори већ десетак година истрага није у надлежности судова, већ тужилаштва. Указано је да коришћење термина 'мјере безбједности' у првобитном Нацрту уговора није компатибилно са одређењима из Кривичног законика Црне Горе, имајући у виду начин на који је дефинисан тај институт", саопштено је из кабинета премијера.

Поред тога, када је у питању одређивање страна потписница уговора и услова за грађење објеката вјерских заједница у Црној Гори, указано је да у првобитном Нацрту уговора рјешења нису у сагласности са важећим члановима 10 и 42 став 4 Закона о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

У писму се, како додају, указује и на потребу дораде одредбе уговора која се тиче посебне заштите имовине Цркве, а која уједно представља и културну баштину државе, те се упућује на примјену Закона о заштити културних добара.

У односу на питање реституције црквене имовине, у писму се наводи да је предложеним измјенама тај дио уговора изједначен са рјешењима из уговора који су потписани са другим вјерским заједницама.

На крају се констатује да измјене које је предложила Влада доприносе унапрјеђењу квалитета документа, како он касније не би могао бити оспораван у цјелини, или у појединим дјеловима.

Премијер је у писму изразио спремност да се процес усаглашавања заврши у најкраћем року, како би Темељни уговор био потписан, истичу из Владе.

"Из свега произлази да се више ради о техничким питањима и потпуном усаглашавњу са правном тековином Црне Горе, него о неки суштинским питањима која доводе у питање однос између државе Црне Горе и СПЦ", саопштено је из кабинета премијера.

(Вијести.ме)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Фочак Р. К.

20.01.2022 18:19

А колико ти је требало за корекције овије пар безначајних ситница. Или ти треба црквена подршка сада кад ти је шиптар скочио за врат ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

20.01.2022 20:22

Баш тако

Name

Спори Гонзалес

20.01.2022 20:35

Ево Велике Албаније! Читава Црна Гора у трену Албанцима! Лукаво нема шта.

Name

Ре

21.01.2022 06:02

Требало је толико зато што га је, по свему судећи, онај мали црни Дритко уцијењивао и није му дао да потпише! Али, што би рекао стари народ, свако зло, за неко добро; биће добро ако и сад буде потписан!

Name

Јами

20.01.2022 23:06

Сјетио се Криви СПЦ-а сад кад га је Дритан зајасио хаххахах баксузе требају те откацити нек те Енглеска и Америцка амбасада спасавају ,боље и Сиптар сњим смо нацисто него ти несоју један ,погазио си обецање дато покојном Амфилохију без њега би био и данас другоразредни професор

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

21.01.2022 14:25

Може и овако ова вијест, капу накривио пис'о партијаху профитију

ОДГОВОРИТЕ