Увели обавезну вакцинацију: Казне папрене

Аустрија је прва земља Европске уније која уводи обавезно вакцинисање против ковида 19.

Регион 21.01.2022 | 17:06
Увели обавезну вакцинацију: Казне папрене

Када то ступа на снагу, хоће ли бити изузетака, да ли ће се вакцинација спроводити уз присилу и колике су казне за невакцинисане?

Обавезно вакцинисање против ковида 19 у Аустрији нису изгласали само посланици владајућих странака, већ и велики део опозиције. Социјалдемократе, али и већина посланика либералног Неоса одобрили су предлог закона. Десничарско популистичка Слободарска партија Аустрије (ФПÖ) гласала је против.

Након што је закон у Бечу изгласан у Доњем дому парламента, он 3. фебруара мора бити потврђен и у Горњем дому, који окупља представнике девет савезних покрајина. Сматра се да ће се то сигурно догодити, а општа обавеза вакцинисања у Аустрији требало би да ступи на снагу дан касније, 4 фебруара, и да важи за све вакцине против короне одобрене у Европској унији.

Циљ владе је да значајно повећа проценат вакцинисаних. Он тренутно износи око 75 одсто, што је осредње у поређењу с просеком у ЕУ. Досадашња пооштравања мера, попут увођења локдауна за невакцинисане, нису била довољно успешна.

Да ли обавезна вакцинација обухвата све грађане?

Обавеза вакцинисања у Аустрији односи се на све грађане с пребивалиштем у тој земљи који имају 18 и више година. Првобитно је граница требало да буде 14 година, али је тај предлог одбачен.

Од обавезе су изузете само труднице, као и особе које не могу да се вакцинишу из здравствених разлога или оне које након вакцинисања не развијају имунолошки одговор. Да би неко био изузет из здравствених разлога, он мора да предочи одговарајућу лекарску потврду. Потврде о изузећу могу да издају само специјалистичке амбуланте, службеници јавног здравства и лекари епидемиолози.

Да ли су они који су се опоравили ослобођени обавезе?

За разлику од Немачке, где статус онима који су прележали корону истиче након 90 дана од последњег позитивног ПЦР-теста, у Аустрији је то 180 дана, односно шест месеци након инфекције. За то време су изузети од вакцинисања, а након истека тог рока они поново подлежу тој обавези.

Колико доза подразумева обавезно вакцинисање?

Закон говори о почетном и накнадним вакцинама. Број каснијих вакцина утврђује указом министар здравља. Према тренутном стању, аустријска влада од својих грађана, уколико нису прележали болест, очекује три вакцине против короне.

Да ли се обавезна вакцинација спроводи уз присилу?

Не, парламент је одлучио да је вакцинисање обавезно, али не и присилно. „Вакцинисање се не сме спроводити под директном наредбом и присилом“, наводи се у члану 1. новог Закона.

Како се контролише обавезно вакцинисање?

У првом кораку након ступања закона на снагу, сва домаћинства у Аустрији требало би да добију писмо од министра здравља са информацијама о обавезном вакцинисању. Прве контроле планиране су средином марта.

Контроле би требало да спроводи полиција на јавним местима, методом случајног узорка. Са обзиром на то да у Аустрији не постоји општа обавеза показивања личних докумената, у пракси би то могло да резултира привођењем невакцинисаних особа без личне карте у најближу полицијску станицу ради провере идентитета.

У другом кораку, планира се дигитална провера у Регистру вакцинисаних који је уведен у Аустрији током пандемије. Тада ће се казне слати аутоматски.

Колико су високе казне?

Ако се током насумичних провера утврди кршење Закона о обавезном вакцинисању, полиција може да изрекне новчану казну од 600 евра. Казна се повлачи ако се та особа вакцинише у року од две недеље након провере. У случају приговора на казну, у судском поступку могу се изрећи и веће казне – до 3.600 евра.

Казна онима који нису вакцинисани може се наплатити највише четири пута годишње – уколико здравствено стање не доведе до тога да се обавеза вакцинисања укине. Новац од казни држава би требало да употреби у борби против короне.

Да ли онима који одбијају вакцину прети затвор?

Закон о вакцинисању против ковида 19 изричито искључује обавезни притвор, иако је та могућност, у случају неплаћања казни, у Аустрији начелно предвиђена. Међутим у члану 10 Закона стоји: „Ако је изречена новчана казна, не одређује се замена затворском казном у случају да се новчана казна не може наплатити.“

Да ли ће одлука о обавезном вакцинисању пасти на суду?

Водећи правници у Аустрији процењују да Уставни суд неће поништити читав закон. Ипак, сасвим је могуће да ће суд имати приговор на поједине чланове тог акта. Између осталог, спорно је што казне могу бити веће уколико кажњени поднесе приговор.

Који подстицаји за вакцинацију су планирани?

Паралелно с увођењем обавезног вакцинисања, Аустрија жели да користи и подстицаје за повећање процента вакцинисаних. Планирани су ваучери од 500 евра за једну вакцину, који се могу користити у ресторанима и продавницама. Осим тога, општине би могле да добију и бонусе односно финансијска средства уколико остваре високу стопу вакцинисаних. Влада за то намерава да издвоји милијарду евра. Скоро две трећине Аустријанаца, како показују истраживања јавног мњења, сматра да је увођење обавезне вакцинације позитивна ствар.

(ДW  Фото:ЕПА-ЕФЕ/АЛЕX ХАЛАДА)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоран

21.01.2022 18:09

Слиједи распад ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окиз

21.01.2022 18:09

Обавезна вакцинација са 3 вакцине.Глупост нема граница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да бар

21.01.2022 18:45

Имају ефекта неби цовјек залио.али овако.... Нека ми само неко казе да ово није богацење фармацеyтске индустрије,а најмање је то брига за градјане.наиме у аустрији се неце признати вакцине произведене у кини и русији? ЗАСТО??? Дали неко има паметан одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛД

21.01.2022 19:48

Узми овако имас 5 кинеских произвођача вакцина који тврде да су њихове вакцине 91-97% посто уцинковите. Нико од њих није ни радио испитивање. Исто је са руском, цак се ни руси не зеле вакцинисан са њом. Тврде једно, а неце да подјеле истраживање.

Name

Ноле

21.01.2022 21:50

Ре блд:а ко казе да нису радили испитивања.Или,ко казе да су за ове вакцине које признаје ЕУ радјена испитивања.Ко це одлуцити да ли је тако како казу,или лазу?

Name

Ре,Да бар

22.01.2022 08:11

Нема ту ништа ни логично,ни паметно.Поготово не,у изостанку праве реакције народа.Ћутите и даље,све док не дође до потпуног истребљења народа.Срећан пут у бездан!!!

Name

?

21.01.2022 22:04

Удри по џепу антиваксере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.01.2022 08:49

Тебе глупана треба по тинтари млатнути ко и фармако сектасе који промовису ове лазне стетне вакцине и њима убијају народ.

Name

Дзони

22.01.2022 00:17

Знаци 2 ,400 годисње супер одмах плацам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка ?

22.01.2022 07:06

Израел вецину становника боцкали са 3 и 4 дозе а пријављено 96 хиљада ново заразених... Имал смисла,нема. Нек ураде све земље као В. Британија и Ирска, на крају це и морати тако све земље,јер нема ефекта гаси мотај каблове доста циркуса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кретени

22.01.2022 22:13

Једни уводе обавезну вакцинацију која не слузи ницему.Много здравих људи који су се вакц.у задњих годину дана поцели су да се разболевају од разних болести које као немају везе са вакцином. Други укидају све мјере застите,цак и обицну маску.Све је бизнис и глад за парама са циљем да се смањи број људи на планети а оно сто остане да буде под тоталном контролом,као роботи.Нисам веровала у теорије завере ал све сто се десава уклапа се у то.

ОДГОВОРИТЕ