Потпуни крах система у Европи - Брисел признао

Европска комисија нашла се у проблему.

Свијет 21.01.2022 | 21:44
Потпуни крах система у Европи - Брисел признао

До сада се хвалила како је помогла да осигура слободу кретања у ЕУ током пандемије, поготово кроз план о отварању Европе, сада се нашла у ситуацији у којој правним тумачењима више не може давати одговоре на специфичне реалне ситуације у којима су се нашли грађани који желе да путују из једне у другу чланицу.

Разлике од државе до државе чланице око коришћења ковид потврда постале су тако различите да је настао прави кошмар.

Неке државе траже такве потврде и за децу старију од шест година, друге више не признају доказ о негативном тесту, а неке траже и трећу бустер дозу.

Аустрија је у међувремену увела и обавезну вакцинацију против ковида 19 за старије од 18 година. А неке државе чланице ублажавају мере.

Ове разлике су довеле до тога да грађани ЕУ више не знају како и где могу да путују и под којим условима.

У Француској се сада ковид потврде заправо претварају у потврде о вакцинацији. Дакле није довољно више да садрже податке о свежем негативном ПЦР тесту, као што је било до сада.

ЕК без одговора

На сва та питања у Европској комисији немају одговоре, осим понављања тумачења закона и самог смисла увођења ковид потврда, што је била идеја Европске комисије.

"Европска ковид 19 потврда замишљена је за могућност путовања унутар ЕУ, дакле од државе до државе, а када је неко унутар одређене државе, онда мора поштовати правила које су донеле њене власти", појашњава портпарол Европске комисије Ерик Мамер, понављајући да су мере у државама национално овлашћење тамошњих влада.

На питања чему сада уопште служе такве потврде ако различите државе траже различите критеријуме за њихово коришћење, портпарол Европске комисије је рекао како су ковид потврде ЕУ само "техничко решење", односно увођење одређеног документа који "само доказује здравствени статус особе – вакцинација, пребољевање или ПЦР тест", а на властима сваке државе је да одлуче каква права или ограничења важе за особе с тим статусом.

Мере које је сада увела Француска значе да возом из Брисела за Париз не могу да путују особе које нису вакцинисане. Дакле за француске власти више не признају алтернативни критеријуме који су уведени у ковид потврдама (вакцинација, пребољеване или негативни ПЦР тест), него самовакцинација.

"Како Комисија одговара једном белгијском грађанину на питање може ли да путује у Француску с ковид потврдом ако није вакцинисан", било је једно од питања.

"На француским властима је да одлуче коме ће допустити кретање, а коме не унутар својих граница. Ми не можемо, нажалост бих рекао, говорити државама чланицама да све оне морају реаговати на исти начин. На жалост, ту моћ као Европска комисија немамо", рекао је портпарол Европске комисије.

Италија као пример

Пример како се националним мерама ствара збуњеност грађана који путују на одмор или на пословна путовања је и Италија.

Она је сада ограничила важење ковид потврде с девет на шест месеци након вакцинисања, па сада тражи и трећу дозу вакцине као услов признања ковид потврда за улазак у аутобусе, ресторане, хотеле или музеје.

Могућа последица је, примера ради, и то да белгијска или холандска породица која путује у Италију не може да уђе у хотел јер њихово малолетно дете нема бустер дозу, јер оне се у Белгији још не дају млађима од 18 година. Или нису дошли на ред.

Комисија понавља како позива државе чланице да координишу и хармонизују употребу ковид потврда и унутар својих граница, како би се избегле непожељне компликације за грађане. А грађане позивају да пре сваког путовања провере које су мере на снази. То грађанима постаје све теже, а ни Европска комисија не може баш све тако брзо да пропрати.

Највећи проблем који спречава хармонизацију је и велика разлика од државе до државе у вакцинисању. Примера ради, у неким западним државама ЕУ већи проценат грађана добио је трећу дозу него у Бугарској или Хрватској прву.

(Агенције  Фото:ЕПА-ЕФЕ/СТЕПХАНИЕ ЛЕЦОЦQ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Заре

21.01.2022 21:56

Једноставно речено, ВАКЦИНЕ СУ ПРЕВАРА. Нељуди су згрнули огромне паре на ПРЕВАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Заре

21.01.2022 23:19

Вјероватно је и “превара”масовно умирање људи изазвано вирусом короне!

Name

Ре

22.01.2022 09:55

Не то је убиство респираторима и лазним сзо терапијама. А вакцине јесу превара.

Name

Аврам Тоницки

23.01.2022 08:59

И они вакцинисани обољевају, нема ту никакве разлике!

Name

ТЕШКО НАМА

21.01.2022 23:00

Слободу кретања су имали и на голом отоку. Али само на терену голог отока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

👹

21.01.2022 23:05

Удрите по џепу антиваксере и доћи ће све на своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који смо папци

22.01.2022 00:09

Свака будала зна да је ово само хајка на јадни народ како би се политичари обогатили, јер на основу ове цороне и црног омикрона, фармацеути су зарадили велике суме новца. Како објаснити грађанима свијета да је рецимо само једна од проналазача вакцина БиоТецх-а за неколико мјесеци зарадио 15 милијарди Еура. Можете замислити колико је новца понуђено политичарима да врше тортуру над својим становништвом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

22.01.2022 06:03

Засто не узму насе савјетнике имамо их доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.01.2022 10:03

Систем: Јебе луд збуњена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

22.01.2022 11:12

Које масовно умирање људи и гдје....смртност од цовида је јос увијек испод 1%.....јел то масовно умирање људи...док се није појавио цовид много висе људи је умирало од сезонског грипа...погледајте све статистике које су доступне...цак и ових 1% је упитно јер се у ствари и не зна од цега су ти људи умрли јер нико не ради обдукције а само се тако мозе утврдити ко је од цега умро....

ОДГОВОРИТЕ