Фармери не могу опстати у овим тржишним условима

- Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић упозорио је да фармери не могу опстати у отежаним тржишним условима када су изразито високе цијене житарица и евидентан прекомјеран увоз меса.

Република Српска 22.01.2022 | 09:05
Фармери не могу опстати у овим тржишним условима

"Нас мучи прекомјерни увоз. То је горући проблем. Примјетно је поскупљење меса у месарама и тржним центрима, али то не прати и повећање цијена живе мјере. Тако да је поново увоз онај који ремети пољопривредну производњу у оваквим отежаним условима", навео је Маринковић.

Он каже Срни да узгајивачи не могу бити оптимистични за наредни период уз изразито високу цијену сојине сачме као основе за припремање сточне хране.

Маринковић каже да пољопривредни произвођачи апелују на надлежне да заштите домаћу производњу и траже да се тај проблем коначно стави на листу приоритета и ријеши.

Он напомиње да поједине државе у ЕУ и у окружењу већ реализују планове помоћи пољопривредним произвођачима, јер су потпуно свјесни енергетске кризе у свијету која је у директној вези са поскупљењем минералног ђубрива.

"Видјели смо да водећи произвођачи минералних ђубрива не могу доћи ни до сировина. С обзиром на високу цијену гаса који учествује у тој производњи, можемо очекивати да у овој години неће бити појефтињења минералних ђубрива", рекао је он.

Маринковић сматра да државе морају да нађу механизме да субвенционишу компоненте које су неопходне за правилну сјетву и за обезбјеђење профита за пољопривредне произвођаче.

(Срна Фото: Срна) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

???

22.01.2022 08:30

Сви ви кукате на сва уста да вам је тешко и да не можете пословати, али нико неће рећи да све те ваше ујдурме плаћа крајњи потрошач који не може саставити крај с крајем који и онако нема новца ни за трећину потрошачке корпе нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лази

22.01.2022 08:38

Одкуд то а прасад 6 км,и ви висе не кукајте само лазете храна поскупила 20 посто ви подигли цјене 50.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

22.01.2022 08:41

Неморате ни опстати. Увозно је далеко јефтиније. Ви стално кукате да вам дрзава мора помоци, а у двористима по два аутомобила и сва опрема за рад. Ко помазе пензионере и оне који нераде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

22.01.2022 09:08

Па врати се и ти на село и буди богат.Лакше је типкати по телефончићу и шетати Годподском.

Name

ре

22.01.2022 09:38

Све су ово удрузења за отимање новца од дрзаве и фондова ,а све како би зарадили слузбеници дрзавних институција и ови из разних институција.Сад се разним пољопривредним гранама бави ко никад није ,све бивси сверцери ,дезертери ,спонзорусе разних накупина да би им оправдале порјекло имовине .Нема овдје ниста висе од пољопривреде .

Name

Док Холидеј

22.01.2022 10:15

РЕ ЗА ??? ,НЕ ЛАЖИ И ЗИЗИ , ГОСПОДО НЕРАДНИЦИ КАД ЈЕ НАМА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ТОЛИКО ДОБРО ПА ШТО СЕ И ВИ НЕБАВИТЕ ТОМ ДОБРОТОМ. ОНИ У САРАЈЕВУ СУ ПОЈЕЛИ КЕНГУРЕ ТРЕБАЛИ БИ И ВИ. ЈА САМ МЉЕКАР ЦЈЕНЕ СУ УВЕК ИСТЕ А СВЕ СКУПИ . КАД ОНАЈ У ЕУРОПИ ПОМУЋА ШОЉЕ ОД МЛИЈЕКА Е ТО ЋЕТЕ ПИТИ АКО МИ ПРОПАДНЕМО.ЗНАМО МИ ДА 80% ГРАЂАНА МИСЛЕ ДА СЕ НАС СЕЛУ СУПЕР ЖИВИ ИЗОБИЉЕ А ПОБЈЕГЛИ СУ ОД ТОГ ИЗОБИЉА ПОЉОПРИВРЕДНИК ОД 24х РАДИ 25х НЕМА МОРА НЕМА ЗИМОВАЊА И НА БОЖИЋ СМО У ШТАЛИ И МОГЛО БИ СЕ ДО СУТРА НАБРАЈАТИ . КАД УЂЕМ УМОРАН И НЕЈЕДЕ МИ СЕ .ЗБОГ ОВАКВИХ КОМЕНТАРА ВОЛЕО БИ ДА СВЕ ПОСКУПИ ДЕСЕТ ПУТА ДА И ЈА НЕМОГУ КУПОВАТИ БРАШНО МЛИЈЕКО ИТД.ПА ДА ВИДИМ КАКО ЋЕТЕ ОНДА И ДА НЕЗАБОРАВИМ ОПЕТ ГЛАСАЈТЕ ЗА СНСД-е САД ЋЕ БИТИ ПАШТЕТА ПРЕД ИЗБОРЕ .

Name

РТ

22.01.2022 10:25

За Лактаси. Зизи не кука вец је написао свој коментар. Нико их не тјера да обрадјују тудју земљу.

Name

Боско

22.01.2022 10:27

Нема Дрзаве без пољопривреде и јаког сељака! Какав црни увоз, не млатите!

Name

Ре Док Холидеј

22.01.2022 12:46

Јаране не млати,сви ми имамо везе и радимо у неким колицинама то све,а не кукамо ко ти и слицни,прасад 7км,кукуруз 70км,све би ви утроструцили да мозете,нека нама увоза и не брини ти какав је квалитет,није ни вас бољи,циме храните ви???

Name

за Д Х

22.01.2022 12:47

На ког сељака тезака мислис ,на оног сто је по сјеме и дјубар исо у ЗЗ (земљорадницку задругу)а Стоцар откупљиво му стоку ,Мљекара Бањалука млијеко ,Паприку продаво Витаминци.Тај није добио подстицај , презивљавао је и није одустајо и бјезо са земље!И сад има пољопривредних производјаца који теско раде и муце се ,ал до њих не стизе подстицај.Они одустају свакако и остају само старацка домацинства.Е то је стета .А ови сто су се појавили скорије ,подстицани парама из министарстава ,парама разних микри те разних медјународних фондова,ти нити раде плански ни систематски,нити су њихови програми развоја прилагодљиви насим условима и стварној перспективи,само убацују и перу паре.Од тога се град неце најести хљеба ,а богами ни постени сељак и његова производња неце презивјети!Сви смо ми са села и цјенимо рад и сами себи свакако производимо за своје потребе

Name

Ре Док Холидеј

22.01.2022 13:12

Цијене млијека и млијечних производа у трговинама су порасле сад колика је Ваша откупна цијена то не знам ал у сваком случају ако сте незадовољни профитом и не исплати Вам се онда смањите број музних крава и производите искључиво за себе и своје потребе. Народ не може трошити више него што има

Name

Јанос

22.01.2022 09:23

Зато "јадни фармери " кажу да више воле да баце производе него да продају потрошачима за ону цијену коју они не сматрају адекватном нпр. ако не зараде на томе барем 200 посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

22.01.2022 10:18

Па зато су Вам и направили такве трзисне услове, како неби опстали. Па како це радити њихов увизницки лоби ако ти производис ту нести. Свака кила и тона коју ти пољоривреднику произведес, је тона и кила мање неком црвеним сектасу на увозу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКО ПОСТЕН ОВДЈЕ

22.01.2022 14:13

НЕ МОЗЕ ОПСТАТИ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па од подстицаја

22.01.2022 14:19

из министарства полопривреде бар цетвртину средстава узму они који дјеле подстицаје? И Бато и Сека су такодје полопривредници, зар не? Измедју осталог, посто су супермени, па су супер успјесни у свему циме се баве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

22.01.2022 18:15

Ја сам пољопривредник читав живот и не плачем као овај. Нисам у кредитима, јер нисам правио куће, стале, куповао нова аута и тракторе. Купим што могу, заради се солидно, заправо далеко више него да радим за плату а овакви "велики" пољопривредници никад нису сити. Само узимај још земље, потстицаја.

ОДГОВОРИТЕ