Апел судија и тужилаца: Пријетње по безбједност Вучића схватити озбиљно

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) позвало је данас да се информације о угрожености председника Србије Александра Вучића схвате озбиљно и да се уз одговарајући степен његове заштите, неизоставно појача степен заштите и највишим функционерима у оквиру јавнотужилачке организације, Министарства унутрашњих послова (МУП) и Безбедносно-информативне агенције (БИА).

Србија 22.01.2022 | 11:49
Апел судија и тужилаца: Пријетње по безбједност Вучића схватити озбиљно

УСТ наводи да пружа пуну подршку МУП-у и БИА од њих очекује да у међународној сарадњи са Европолом (ЕУРОПОЛ) и другим службама безбедности, превентивно делују и спрече извршење кривичних дела усмерених против уставног уређења и безбедности Србије, како би у потпуности заштитиле грађане и државу од активности организованог криминала.

УСТ указује да је Тужилаштво за организовани криминал у координираној акцији са МУП-ом и БИА, током претходне године задало озбиљан ударац организованом криминалу и разбило структуру једног клана на територији Србије (Беливук-Миљковић), али подсећа да су лица означена као организатори криминалне групе избегла хапшење у суседној држави и да се налазе у бекству.

Због тога, како наводи УСТ, постоји оправдана бојазан да би они деловање групе могли усмерити ка политичким субјектима, као и врху јавнотужилачке организације и ресора државне и јавне безбедности Србије, па позива да се информације о угрожености председника Србије схвате озбиљно, те да се уз одговарајући степен његове заштите, неизоставно појача степен заштите и највишим функционерима у оквиру јавнотужилачке организације, МУП и БИА.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је синоћ да је криминална организација на чијем је челу црногорски држављанин Радоје Звицер, један од вођа "кавачког клана", планирала убиство председника Србије Александра Вучића.

"Припадници МУП и БИА, заједно са представницима Еуропола и партнерских служби од којих смо информацију добили, покренули су опсежну акцију утврђивања идентитета свих припадника ове злочиначке организације, која за циљ има убиство председника Републике Србије Александра Вучића“, рекао је поред осталог Вулин.

Ово струковно удружење констатује да су праксе других земаља показале да отворени сукоб државе са организованим криминалом за нужну последицу има угрожавање живота и тела носилаца те борбе испред државних органа, те да криминалне структуре не презају од акција усмерених према државним органима и високим функционерима који су означени као "сметња у спровођењу криминалних активности".

Због тога се, наглашава УСТ, информације о активностима организованих криминалних група усмереним ка припреми кривичних дела против високих државних функционера, нарочито када долазе од организације попут ЕУРОПОЛ-а, морају третирати као крајње озбиљне.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тим

22.01.2022 11:11

А ста је са одговорношћу министра унутрашњих послова Стевановића у чијем мандату су рођене и формиране ове криминалне групе, које су у неким сегментима имале и отворену подршку структура власти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.01.2022 11:21

А сто то судство одуговлачи просесе у недоглед...има доста њихове кривице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

22.01.2022 15:15

Ови га баш замастили, премијер чале и остали министри развлаче по медијима о атентату на сва звона , како полиција у таквим условима било ста да уради, ваљда за такве оптужбе требају цврсти докази

ОДГОВОРИТЕ