Власт неће одустати од продаје акција ХЕТ-а на берзи

- ХЕТ нема новац за завршетак радова, смишљена је идеја емисије акција на Бањалучкој берзи која ће, немам сумњу, задржати државни капитал али и нарушити постојећу структуру капитала. Ако у тој структури новог акцијског капитала буде Електропривреда Федерације БиХ, онда је то пораз и понижење политике ове власти, закључио је Говедарица.

Република Српска 22.01.2022 | 11:57
Власт неће одустати од продаје акција ХЕТ-а на берзи

"Лично сматрам да теорија управе ХЕТ-а како се треба дорадити одређена документација представља покушај релативизације става представника државног капитала и да је ријеч о куповини времена. Актуелна власт још увијек размишља да ли смије да крене у оном правцу како су првобитно наумили", истакао је Вукота Говедарица, члан Предсједништва СДС. 

Он је казао да је јуче захваљујући овлаштењу једног од акционара имао прилику да чује сваку ријеч коју је представник државног капитала образложио својим писменим дописом Скупштини акционара.

„Дакле, у образложењу о гласању представника државног капитала јасно је речено да је Влада Републике Српске начелно сагласна са докапитализацијом али сматра да је потребно урадити додатне анализе постојећег модела финансирања повећања основног капитала друштва те да ће се о свему накнадно донијети одлука“, појаснио је Говедарица.

 Уздржан став Зоре Видовић по питању одлуке о повећању капитала ХЕТ-а, истиче Говедарица, представља неодлучност Владе Републике Српске по питању докапитализације овог хидроенергетског система а владајући најбоље знају стварне разлоге одлуке представника државног капитала.

„До сада је у ХЕ Дабар утрошено 140 милиона КМ. Најављен је кинески кредит од 370 милиона КМ и на све ово продаја акција ХЕТ-а од планираних 126 милиона КМ говори о суми која је два пута већа од првобитне када је у питању цијена изградње“, истакао је члан Предсједништва СДС. 

Он је казао да је ХЕ Дабар требао бити на мрежи по плану још 2017.године те да нас је коштало изгубљене производње око 200 милиона КМ. 

„И сада послије свега, пошто ХЕТ нема новац за завршетак радова, смишљена је идеја емисије акција на Бањалучкој берзи која ће, немам сумњу, задржати државни капитал али и нарушити постојећу структуру капитала. Ако у тој структури новог акцијског капитала буде Електропривреда Федерације БиХ, онда је то пораз и понижење политике ове власти“, закључио је Говедарица.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

са стране

22.01.2022 11:25

А Русија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

22.01.2022 11:37

Велика се битка бије око енергије, просто је невјероватно колико се милијарди КМ покрало у електро систему Републике Српске и какве су се историјске грешке правиле, све да би били доведени до овог полуимбецилног стања. Лично мислим да ће Горњи Хоризонти бити заустављени од стране Хрватске и Федерације, а уз помоћ ментора, тако да ова докапитализација неће бити ни потребна. Што се тиче преузимања већинског пакета од стране Србије, давно је то требало урадити, сад је то немогуће, види се по ХЕ Бук Бијела, наиме, док је швабо имао концесију, никоме није сметало да се брана прави. Сад кад је 51% власништво ЕПС Србије, дигла се кука и мотика у Федерацији. Можда је и боље тако, јер ако ћемо приватизовати ЕПРС кроз власништво ЕПС Србије, као што смо Мтел, па због тога већ 17 година плаћамо најскупље услуге на свијету, нека хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.01.2022 13:05

Па ово је све јос у форми рекла казала Не знамо које це акције уопсте бити емитоване ,обицне или приоритетне ,цитамо само нека саопстења .Мозда је ово само прва докапитализација ,па онда друга следи приоритетним итд Приватизација таквог гиганта је озбиљан посао и неце ици овако неозбиљно.

Name

Илија

22.01.2022 11:41

Па то им је још остало да продају и могу онда да седају у еликоптер ида траже уточиште ако га већ нису нашли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.01.2022 12:00

Па нека побјегну са покраденим новцима, ако им ми то допустамо, а глупи народ нека настави да ради за плате од којих мозе само да зивотари годинама. И овако овдје годинама цвјета једино криминал и корупција и то највисе код партијаса и правосудне мафије. Фуј, багро пљацкаска!

Name

Митар

22.01.2022 13:04

Е па господо из опозиције подигните народ јер народ је власник а не шака корумпираних секташких политичара. Видите како је Вучић подвио реп под притиском народа у вези са Рио тинтом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Кочић

22.01.2022 13:33

Хакалова пјесма Хеликоптер треба дабе химна СНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.01.2022 13:52

Мислиш Фазлина пјесма??

Name

Сер од Добоја

22.01.2022 14:43

Нема пара друже Говедарица, мора се мало намакнути, нови кредити ће тешко ићи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо рс

22.01.2022 15:08

А шта ти радишу зивоту?? Ајде реци нам?? Чине се ти бавиш?? Циркусант!! Ниједан мој коментар није никад објављен. Стидите се! Поздрав и Шамца!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето и то се зна

22.01.2022 18:34

Како ста????упада у куце и пласи зене.продаје муданте и модерна працења или цоркала која снимају,па то су сви вец истразили и објавили

Name

Слобо РС

22.01.2022 17:34

Од сад вас читам! Хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.01.2022 14:58

Електропривреду Федерације БиХ нема за шта пашче ујести јер су до прије пар седмица били штрајкови рудара па чак и административног особља и дан данас је на граници отварања стечајеног поступка. Друга ствар Федерација БиХ иначе наступа крајње неозбиљно и шарлатански, јер су само дан након издавања гранције од стране Владе Републике Српске за изгрању ХЕ Дабар изјавили да је то еколошки штетно и да ће покренути све поступке пред судовима да се заустави овај пројекат алудирајући да ће то завршити исто као и пројекат Бук Бијела пред Уставним судом БиХ а с друге стране чим се појавила тема докапитализације ХЕТ-а одмах су искочили са причом да ће и они купити акције у ХЕТ-у. Значи један дан су против изградње ХЕ Дабар, а сутрадан су за изградњу. Трећа ствар Федерација БиХ не може уопште упутити понуду у првом кругу емисије акција ХЕТ-а јер право откупа акција имају само постојећи акционари који остварују право прече куповине у складу са Законом о привредним друштвима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладјенко,црногорац

24.01.2022 10:01

Треба доци до новца на легалан нацин за изградњу-инвестицију.Бетон трпи сваста и мозе и не мора бити уградјен књиговодствено забиљезен износ!!!Иду избори треба и пара!!!Све легално.Стим да се емисија мозе одрадити и квалитетније без пуно скандала и сигурније за дрзаву,сконтат це се вец.Ммали акционари ,,,,,,па нису оцекивали да це у оваквом инвестиционом амбијенту и непостојецем трзисту врједносница проци боље.Зато и јесу мали.

ОДГОВОРИТЕ