За мјесец дана политичари зараде шест минималаца

Минималац у Српској од почетка ове године, повећан је за 50 КМ. Истовремено, политичари у Босни и Херцеговини, за један мјесец, зараде шест минималних радничких плата. Провјерили смо колика су примања ентитетских и државних руководилаца и да ли су они оправдали свој рад.

Република Српска 22.01.2022 | 19:44
За мјесец дана политичари зараде шест минималаца

Од 1. јануара ове године, најнижа плата за раднике у Републици Српској износи 590 КМ. Надлежни у Српској поручују да је то велики напредак у односу на претходни период, те да је циљ да овај износ буде повећан. 

Међутим, они који одлучују о износу плате, имају вишеструко већа примања него радници који добијају тај минималац, а којих је у Српској око 120 хиљада.

„Предсједник Владе Републике Српске, за свој рад, мјесечно је плаћен 6.782 КМ, у бруто износу. Његова основна плата након пореских одбитака износи око 4.160 КМ. Плата потпредсједника Владе Српске износи око 5.900 марака, а плата министара је нешто већа од 5 хиљада марака. Све у бруто износу.“, стоји у подацима из „Службеног гласника Републике Српске“.

Најнижа загарантована зарада у ФБИХ тренутно износи 543 КМ. Из Владе ФБиХ недавно је саопштено да уз ову плату, радник остварује и право на неопорезиве накнаде попут топлог оброка, превоза и регреса, и да по запосленом то износи 174 КМ. То значи да се већини радника гарантују укупна примања најмање 717 КМ мјесечно.

Упоредо са свим наведеним, државни званичници могу се похвалити одличним зарадама. Подаци ентитетских влада и заједничких институција на бх нивоу, доказују да изабрани политичари мјесечно зараде најмање 6 радничких минималаца.

„Посланици у парламенту БиХ зарађују 2 хиљаде евра мјесечно, што је нешто мање од 4 хиљаде КМ. Плата Предсједавајућег Савјета министара БиХ износи око 2.100 евра, односно 4.107 марака. Министри у Савјету министара БИХ, имају примања 2.200 евра, што је око 4.300 КМ.“, показују званични подаци.

Зараду од више хиљада марака, имају и чланови Предсједништва БиХ. Милорад Додик, није могао да се сјети колика је његова плата.

„Колику ја имам плату? Четири и нешто. С тим што ја финансирам три студента из своје плате. Затекли сте ме, али молим вас доставите око моје плате. Значи око четири и нешто. Да ли је бруто или нето, немам појма.“, каже Додик.

Грађани поручују да већина политичара није оправдао зарађени новац.

„Они свој рад нису оправдали за овај народ. Они су гра оправдали само за себе и за уже људе који са њима сарађују.

Мислим да неки можда оправдавају, а неки сигурно не оправдавају. Осим тога, ипак је то превелики износ за нашу државу, с обзиром да је просјек плата јако мали.

Колику плату имају, они то никада нису оправдали. А што се тиче ових плата, то је било и остаће, немају то они одакле исплаћивати, можемо ми причати шта хоћемо.“, сматрају грађани са којима смо разговарали.

И струка се слаже са грађанима. Плата политичких представника, кажу, је плата за нерад.

„Услуге које они пружају и плате које добијају су у тоталној несразмјери. Плаћа им се буквално за нерад. Посебно у задње вријеме када је и блокада државних институција, када се заправо ништа конкретно не рјешава у Народној скупштини Републике Српске. Немамо конкретна рјешења и конкретне приједлоге.“, истиче економиста Светлана Ценић.

Оно што је врло битно, сви наведени функционери имају обезбијеђене и трошкове превоза, топлог оброка, те накнаде по разном основу. Такође, значајан дио њих, активно учествује у раду комисија и радних тијела. Ништа од наведеног није урачунато у њихову основну плату.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Вишеград

22.01.2022 19:12

Начелник општине Вишеград,има 6000км плату.Учинак његовог рада је раван нули.И није га нимало срам и стид што прима толику плату,а град никад није био на нижим грамама као сад.Тако и ово наши политичари,примају високе плате,а учинак њиховог рада је нула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

22.01.2022 22:05

Биједа гласа за своју пропаст и богатство тајкуна који униставају РС..

Name

Гудрун Павловиц

23.01.2022 07:51

Не зна Бајо колика му је плата, бруто или нето? Ударио на салу и вицеве као да смо сви идиоти какав је он сам! Треба ту неодговорну багру хапсити, али изгледа да нема ко!

Name

ц

22.01.2022 19:19

Они не знају колика им је плата, они од тога не живе. Има са стране, поштењаћине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

22.01.2022 19:23

С обзиром колики су им прохтијеви, мало је..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

22.01.2022 19:29

И ја зарадим толико па немам ниста у односу на њих, куце, станови, скупоцена аута???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

22.01.2022 20:36

Греска. Оне НЕ ЗАРАДЕ, они наплате толико. Кад би добијали колико зараде били би сиротиња гола!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крупа

22.01.2022 20:46

Људи никад ниста нису имали, гладни, проклети и увјек це им бити мало.Јадни су вјерујте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

22.01.2022 20:51

Фикус Висковиц новопецени богатас предратни гологузан 7 платаааа радницких тип партијас зарадиоо а видовицка министарка сама себи подизе платуу казе има парвооо !! Људи цуркус невидјен у историји партијаси од бисере туркивуц незајазљивее корумпиранее до мајкицке новица спирицаа зло овоземаљскооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.01.2022 21:51

Министри имају бесплатно пар одијела косуље кравате итд на годисњем нивоу итд

Name

Татар

22.01.2022 21:58

То је објасњење сто је све оволико поскупило.Нема кредита а они неце себи дозволити луксуз звани смањење плата

Name

Обицан цовјек

22.01.2022 22:35

Ови паразити не зараде ни за минималац,они су гори од рака и короне,јер њихове метастазе су упловиле у цјелокупно друство и обухвата углавном дјубрад од људи,присјесце то њима и то они врло добро знају,народ као народ,сути и трпи,али мислим да це и цутању ускоро доци крај,јер оловка це да баци олос у септицку јаму

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.01.2022 05:52

И требају марва не заслузује боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

23.01.2022 09:51

Кад је народ овца која то дозволи, народ држи политичаре и тапшу им по леђима мислећи да ће се огребати а они чувају само за себе и своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

23.01.2022 10:39

Ма каква плата! Нашим политићарима који су на власти плата служи као покриће корупције путем које они обрћу милионе км!!

ОДГОВОРИТЕ