Све веће цијене: Поврће постаје луксуз за грађане

Поврће из домаће производње све је скупље на пијацама у Републици Српској, а слична ситуацијама је и са осталим прехрамбеним производима. Тако су основне животне намирнице постале луксуз за грађане чији буџети све теже покривају трошкове нормалног живота током једног мјесеца.

Република Српска 22.01.2022 | 21:46
Све веће цијене: Поврће постаје луксуз за грађане

Купус, пасуљ, кромпир, шаргарепа, лук… неке су у низу намирнице без којих се не може, а које су у последњих неколико мјесеци поскупиле и до 300 одсто. Домаће поврће је због високих цијена постало луксуз и за многе недостижна роба.

Грађани кажу да купују само оно неопходно, а да им је све са стране луксуз који себи ријетко или никад не могу да приуште.

Истовремено истичу да је поражавајуће да су они који су на власти обезбиједили генерације својих потомака док се они боре за голи живот.

Продавци на пијаци свједоче да купци пазе на сваки динар али да народ ипак мора да једе. Истичу да је пазар највећи почетком мјесеца када грађанима стигну плате и пензије.

Многи од њих, кажу продавци, често из џепа изваде последњи динар како би купили храну.

Поучени искуством из 2020. када су због смањене потражње бацили велике количине поврћа, произвођачи су у 2021. произвели мање, а погодила их је и суша. То је главни разлог садашњих високих цијена, кажу они. Додају да их због високих цијена вјештачког ђубрива чека тешка година.

Младен Митровић, повртар из Доњег Црњелова код Бијељине каже да је некад тону КАН-а набављао за 440 КМ, док иста количина сада кошта 1600 КМ.

“Ђубриво је један веома битан фактор који утиче на принос и квалитет. Чим се смањује принос, мањак је и робе, па имамо вишу цијену. Све што долази из увоза је јако скупо и то грађанима мора да буде јасно. Ми сељаци смо зарачаном кругу у којем цијена ђубрива и горива аутоматски веже и цијену поврћа”, истиче Митровић.

Како би заштитили домаћу производњу, повртари су на састанку са ресорним министром затражили веће подстицаје и помоћ државе, прије свега за производњу парадајза и паприке, који се не производе у довољним количинама.

“Ми ћемо изгубити производњу. Ми смо већ изгубили утамкицу на отвореном, остала је пластеничка производња. Зато се дешава да је рога која се користи за прављање ајвара јако скупа. Ми је немамо, немаммо довољно руку да је беремо, да посадимо. То је јако скупа производња која узима највише новца. Ту смо битку изгубили 100 %, то су минималне количине које не могу задовољити можда ни 10 % тржишта Републике Српске”, објашњава Митровић.

Митровић закључује да ће, уколико држава не реагује, у наредним годинама проблеми око производње, а тиме и превисоких цијена поврћа бити још већи јер млади људе одлазе или не желе да се баве тим тешким и захтјевним послом који садашње произвођаче из године у годину води у све већи минус.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Аа

22.01.2022 21:04

Да су га раније јелини цијенили, производња би била огромна да сустигне потразњу. А сада кад им увозно поврце цјеновно расте због дисрупције превоза итд онда је одједном битно. Куповали сте у маркетима пластику сад пластика расте. Мозда напокон зазиви домаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На жалост

22.01.2022 21:18

Још увјек на тржницама,рјетко може да се надје поврће из домаћег узгоја,све је то,да се видјети,увоз. Може се на кванташу видети свако јутро дистрибуција огромних количина поврћа. И треба поскупети домаће поврће али исто тако треба заштитити производјача и омогућити му да прода свој производ,на тржницама углавном накупци и ситни мешетари а около амбалажа,турска,кина,филипини,тајван,бразил,сачувај Боже... А на жалост још увјек има скоројевића који купују у тропику,намирнице са "цертификатом о здравој храни" . Нека ми тај стручњак објасни онај пластични квалитет у домаћем органском узгоју....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРАВ

23.01.2022 15:52

ТАКО И ТРЕБА , САМО НЕКА ДИЖУ ЦИЈЕНЕ.КАДА У СЕЗОНИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ПЛАЋАЈУ СМЈЕШТАЈ И ДНЕВНИЦЕ БЕРБА ПАПРИКА,ПАРАДАЈЗА,КУПУСА И ДРУГО, НИКО НЕЋЕ.Е ПА ДРАГИ МОЈИ ЉЕТОС СТЕ СВИРАЛИ,ОДМАРАЛИ ЉЕТОВАЛИ А САДА ИГРАЈТЕ ДА ЗАБОРАВИТЕ НА ГЛАД.

Name

Нека нека

22.01.2022 21:36

Неће нико на њиву, а сви би банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.01.2022 22:03

Није му јасно како це дрзава на пролеце спасити социјални бунт

Name

Бомбаш

22.01.2022 21:48

Нека пасу траву када су глупи и вјерују Бакиру,Драгану и Мили. Они зиве у другој димензији. Обезбједили су своје цукун унуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.01.2022 11:04

Тако је. Битно да гласају за та три лопова па макар и траву јели. Иде прољеце и бице траве за овце.

Name

Истина

23.01.2022 06:45

Имамо зqставе,параде и национализам,сто це нам храна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајој

23.01.2022 07:42

Ау, када додје до хране најебали смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

23.01.2022 09:37

Тако и треба,,подици цијене и поврћа.Толика земља лежи необрадјена.Господа хоће са торбом на пијацу,па у хладовину,,е плати онда и ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слажем се

23.01.2022 10:05

Нашем народу је само кукњава на скупоћу хране и рачуне. Али за ћејфове типа нових брендираних телефона, гардеробе, аута, вечера и ручкова по ресторанима, љетовања/зимовања и сл. увијек се има. Како код оних што приходују хиљаде марака мјесечно, тако и код оних са минималцем и без посла. Срећом микрокредитне орг. раде без застоја. Да мало више цијенимо рад и физички и умни, далеко бисмо догурали.

Name

РЕ ЖРЉКО

23.01.2022 15:13

Свака част за коментар?