Објављен нацрт: Темељни уговор претрпио измјене

Подгоричке Вијести објавиле су данас на свом сајту нацрт Темељног уговора између Црне Горе и СПЦ, и наводе да је реч о последној верзији која је претрпела неколико измена у односу на претходну.

Регион 27.01.2022 | 07:54
Објављен нацрт: Темељни уговор претрпио измјене

У преамбули новог нацрта Темељног уговора, који је Влада Црне Горе упутила СПЦ, пише да је хришћанска црква на простору данашње Црне Горе присутна од апостолских времена и њеног континуитета кроз историјско православно и црквено устројство од оснивања Зетске, Будимљанске и Хумске епископије (1219. г.) "у саставу Жичке архиепископије, Пећке патријаршије, односно Српске православне цркве", преносе Вијести.

У претходној верзији коју је Влада слала су биле избрисане речи “у саставу Жичке архиепископије, Пећке патријаршије, односно Српске православне цркве” са образложењем да је хришћанска црква постојала на простору данашње Црне Горе и у периодима укидања Пећке патријаршије (у периоду од 1463. до 1557. године и 1766. до 1920. године) и да би, ако то не би било констатовано, подразумевало да црногорске владике из династије Петровић-Његош и други црквени поглавари из тог перода нису припадали хришћанској цркви и да је то са становишта државе Црне Горе неприхватљиво.

Вијести наводе да у новом нацрту пише и да се уважава историјска улога СПЦ (у претходном нацрту писало је СПЦ у Црној Гори), посебно Митрополије црногорско-приморске за време црногорских митрополита-господара, као и њена улога у државности Црне Горе и друштвеном, културном и образовном развоју, што се разликује од претходне верзије која је наглашавала историјску улогу Митрополије црногорско-приморске, како је тада образложено из Владе, као једине од постојећих епархија СПЦ која је темељ државности Црне Горе.

Такође, у последњем нацрту се СПЦ јемчи “вршење јавноправних овлашћења”, што је било уклоњено из претходног нацрта, са образложењем да није ваљана правна конструкција јер јавноправна овлашћења врше јавноправни органи, пре свега државни органи.

Вијести наводе да Уговор има укупно 20 чланова, а да се на крају као потписнице наводе Влада Црне Горе и Српска православна црква.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мислим да це СПЦ

27.01.2022 15:55

Сацекати да се дозову у памет, није сада тренутак када вец није потписан.

ОДГОВОРИТЕ