Странци траже анализу текста измјене Изборног закона

Директор за западни Балкан при Европској служби за спољне послове (ЕЕАС) Ангелина Ајхорст и специјални изасланик САД за изборну реформу Метју Палмер затражили су да се прије наставка разговора о измјенама изборног законодавства, који је заказан за сутра у Неуму, анализира предложени текст измјена који је достављен и члановима Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 27.01.2022 | 13:05
Странци траже анализу текста измјене Изборног закона

Усаопштењу Парламентарне скупштине БиХ наводи се да су у данашњем разговору Ајхорстове и Палмера са члановима Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства учествовали и шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Сатлер и шеф Мисије ОЕБС у БиХ Кетлин Кавалек.

Предложени текст измјена који је достављен члановима Радне групе представља, како је данас речено, документ у којем су представници међународних институција настојали да на једном мјесту обједине све изнесене идеје.

У њиховим обраћањима истакнуто је да је циљ јачање интегритета изборног процеса које би допринијело приближавању БиХ европским демократским стандардима и евроинтеграцијама.

Констатовано је да је повјерење јавности у изборни процес ослабило и да је неопходно да се он учини правичним, транспарентним и одговорним, као и да се изброји сваки глас бирача.

Вријеме је, речено је данас, да се утврди пакет измјена који би благовремено био представљен грађанима, а примјењивао би се и на изборима у октобру и у наредном периоду.

Чланови Радне групе за измјене изборног законодавства Парламентарне скупштине БиХ изнијели су прве реакције на понуђени приједлог законских измјена, а остављен је простор да се конкретније примједбе и сугестије изнесу током наставка разговора.

Изражено је и опредјељење да Радна група по потреби интензивира рад како би посао измјена изборног законодавства био окочан на вријеме и прије расписивања општих избора.

БН/Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мило

27.01.2022 12:25

Дај спасите овај народ од ових лопова сто краду изборе вец годинама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

27.01.2022 13:28

Рок 3 дана радној групи. И предлог Скупштини за 10 дана. Нека зараде бар 10% огромних плата а не да се замајавају са народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Мило

27.01.2022 14:05

У праву си предлажући текст изборног закона какав је у уређеним земљама ЕУ спасицете и нас и свој образ(наравно уколико га имате односи се на странце)

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехехе

27.01.2022 14:08

И ово двоје се удомацили код нас а никакве користи, фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

27.01.2022 16:41

Шта они имају тражити? Да ли БиХ тражи од њих нешто на увид? У својој кући захтијевајте нешта нас више оставите на миру и одмах ће бити боље, али оне што сте поставили на власт поведите са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.01.2022 17:21

Обавезно наложити да се изврши пресуда Уставног суда БиХ у вези попуњавања Дома народа Парламента Федерације БиХ јер политичари из Сарајева у вези с тим праве подметање и сплаткарење у јавности. Наиме заступају тезу како се то не може унијети у Изборни закон БиХ тобоже зато што је тај број одређен Уставом Федерације БиХ и да би се тиме поступило супротно Уставу Федерације БиХ. Па ако је тако, како је онда могуће било донијети Закон о ВСТВ-у БиХ којим је укинут ВСТВ Републике Српске кад дан данас ВСТВ Републике Српске постоји у Уставу Републике Српске. Значи то није кршење Устава Републике Српске, али би било кршење Устава Федерације БиХ када би се измијенио Изборни закон БиХ. Значи могу се и те одредбе о броју делегата Дома народа испред сваког народа и осталих из сваког кантона дефинисати и у Изборном закону БиХ.

ОДГОВОРИТЕ