Ђокић кршећи закон пуни џепове Вишковићевих пријатеља

Министарство енергетике и рударства Републике Српске на челу са министром Петром Ђокићем без икаквог законског упоришта успоставило је монопол у области контроле опреме под притиском како би овај уносан посао додијелио двема фирмама чији су власници блиски власти и премијеру Српске Радовану Вишковићу.

Република Српска 27.01.2022 | 22:04
Ђокић кршећи закон пуни џепове Вишковићевих пријатеља

Ексклузивни посао прегледа и испитивања опреме под притиском добиле су фирме „ЕИБ Интернатионале” и „Центар АИ” из Бањалуке.

Њихови власници су Драго Талијан и декан Машинског факултета Универзитета у Бањалуци Александар Милашиновић, иначе добар пријатељ премијера Вишковића, како га је сам назвао бранећи се од оптужби за један други, такође упитан заједнички посао контроле свих техничких прегледа у Српској. О томе је ЦАПИТАЛ писао у тексту „Влада му дала државна овлашћења, он Вишковићевом сину преписао пола фирме“.

Други „пријатељски бизнис“

Опрема под притиском се користи у бројним постројењима у Српској као што су рафинерије, пиваре, бензинске пумпе, електране и слично. То су углавном разне посуде, боце, цјевоводи, компресори, резервоари и спремници које притисак чини веома опасним за људе и околину због чега су периодично подложни строгим контролама. Она се разврстава и лабораторијски испитује.

Све до прошле године преглед опреме и технички надзор вршила је Техничка инспекција Инспектората Републике Српске и то није наплаћивала.

Међутим, усвајањем новог Закона о инспекцијама Републике Српске 2020. године та двострука улога техничког инспектора није дозвољена. Наиме, Правилником о прегледима опреме под притиском током вијека употребе, који је усклађен са европском директивом коју БиХ мора спровести, предвиђено је како прегледе опреме под притиском врше именована тијела од стране министра, док техничка инспекција задржава функцију надзора.

Ђокићево министарство у октобру 2020. године расписује јавни позив којим се тражи тијело за оцјењивање усаглашености опреме под притиском, тијело за нерастављиве спојеве, тијело за оцјењивање усаглашености једноставних посуда под притиском, тијело за разврставање опреме под притиском, те овлашћена лабораторија за испитивање и подешавање сигурносних уређаја опреме под притиском.

Услови који су тада тражени, каже извор ЦАПИТАЛ-а, ишли су на руку једино Талијану и Милашиновићу тако да није било велико изненађење кад су тај посао на крају и добили.

Као један од доказа за своју тврдњу наш саговорник истиче да је у јавном позиву за разврставање опреме под притиском тражена акредитација која ниједним актом није предвиђена.

Такође, од потенцијалних кандидата је захтијевано да располажу софтвером за разврставање опреме који се опет нигдје не спомиње у Закону, нити у подзаконским актима на које се министарство позвало расписујући позив.

Како су „ЕИБ Интернатионале” и „Центар АИ” били једини који испуњавају те услове  министар Ђокић им крајем 2020. године издаје Рјешења којим их именује за надлежна тијела на период од пет година.

Умјесто здраве конкуренције – монопол и превисоке цијене

Успостављењем монопола Министарство је спријечило конкуренцију на тржишту која би сигурно утицала да цијена контролисања опреме буде знатно нижа.

„ЕИБ Интернатионале” и „Центар АИ” нису били задовољни ексклузивношћу, већ су је искористили да подигну цијену. Талијан и Милашиновић су по добијању Рјешења свим фирмама које користе опрему под притиском, а које су у обавези да се периодично контролишу, послали цјеновник са тарифама које су по мишљењу бројних саговорника ЦАПИТАЛ-а неоправдано високе.

Сагласност на нови цјеновник такође је дао министар Ђокић што је такође спорно, јер то није пракса у другим земљама.

Колико је вриједност овог бизниса показује да су само једној термоелектрани у Српској по основу контроле опреме под притиском испоставили фактуру од 700.000 марака.

Суд потврдио незаконитости: Убијање конкуренције

Да све није само у домену прича и неоснованих оптужби потврђено је и на суду.

Портал ЦАПИТАЛ је дошао у посјед једне пресуде Окружног суда у Бањалуци да је цијели процес избора фирми Вишковићевог „доброг пријатеља“ био незаконит.

Утврђено је да Министарство уопште није смјело спроводити јавни позив, већ је требало одредити услове, а затим да све оне који их испуњавају, а поднесу захтјев и искажу интерес, именује као тијело у области опреме под притиском.

Поступак се требао водити у складу са Законом о техничким прописима и Уредбом која дефинише начин именовања, гдје јавни оглас који је спровело Министарство уопште не постоји као инструмент којим се неко може именовати.

„Из одредби Закона и Уредби не произилази да Министарство енергетике и рударства може расписати јавни оглас, нити утврђивати рокове за подношење захтјева што тужилац основано истиче у тужби. Законом и Уредбом није прописано објављивање јавног огласа нити су утврђени рокови за подношење захтјева па се може основано закључити да је тужени неправилно провео поступак наведеног именовања, због чега је ваљало тужбу тужиоца уважити”, наводи се у пресуди.

Поред тога што су без икакве потребе и основа спровели поступак, кроз њега су наставили са неправилностима, па су тако кандидате у случају непотпуне документације аутоматски дисквалификовали, не остављајући им прилику да је допуне.

„Тужени је битно повриједио правила поступка јер о захтјеву тужиоца није одлучено рјешењем, нити га је позвао да допуни документацију у складу са Законом о управном поступку, а што је по оцјени овог суда био дужан. Уколико је тужилац имао непотпуну документацију тужени је био у обавези да прије доношење рјешења сходно закону позове тужиоца да је у одређеном року допуни уз упозорење на посљедице непоступања”, јасан је Суд у својој пресуди.

Пресудом је поништено и Обавјештење у којем се наводи како су „ЕИБ Интернатионале” и „Центар АИ” именовани за инспекцијско тијело.

Ђокић: Журило нам се

Ђокићево Министарство је добило рок од 30 дана да исправи незаконитости уважавајући примједбе суда у погледу поступка.

Рок истиче управо ових дана. Међутим, нисмо успјели сазнати какав је њихов план, те да ли су и шта предузели.

Одговоре на наша питања смо чекали седмицама. Службеник за односе с јавношћу нам је данима тврдио како су одговори спремни те како се само чека потпис и одобрење министра, али их на крају их нисмо добили.

Суд нису могли игнорисати, па су се у поступку правдали да им се журило, те да, ето, нису могли чекати странке да се саме пријаве. Иако су направили очигледан монопол, тврде како су се водили начелом економичности.

„Крајњи рок за именовање наведених тијела био је 30. април 2021. године па је поштујући начела ефикасности, економичности, заштите права странака и заштите јавног интереса расписан јавни оглас, сматрајући да на јаван и транспарентан начин за сва привредна друштва из ове области рјешени именовање надлежних тијела у овој област, не чекајући захтјеве странака за предметна именовања”, правдали су се они.

„Исплативије купити ново, него платити преглед”

Иначе, идеја Министарства да на овај начин уреди област опреме под притиском изазвала је прави бунт код привредника, а све је кулминирало када су видјели цјеновник.

„Цијене су такве да је поједину опрему исплативије купити и промијенити, него је слати на испитивање. Ко год је ово урадио, није мислио добро привреди Републике Српске”, казао нам је један од привредника.

Представници највећих предузећа у Српској нису крили своје разочарење ни на састанку одржаном у априлу прошле године у Привредној комори Републике Српске.

Посебно су били огорчени чланови Групације за промет нафтом и нафтним дериватима који су од министра Ђокића тражили да хитно рјешава ситуацију.

У свом допису, у које је ЦАПИТАЛ такође имао увид, они наводе како су суочени са огромним повећањем цијена услуга од стране именованих тијела.

„Цијена је значајно већа у односу на цијену коју су дистрибутери плаћали до именовања тијела при чему је важно напоменути да не постоји никакво реално оправдање за повећање цијена прегледа и испитивања. Такође истичемо да дистрибутери немају избор по питању именованих тијела што свакако утиче на конкурентност тржишта и на саму проблематику формирања цијена именованих тијела”, навели су они.

Упозорили су и како ће монополске цијене у огромној мјери утицати на пословање поготово за вријеме кризе која је проузрокована пандемијом, а што опет може утицати и на цијену горива, а самим тим и трошкова индустрије и привреде.

„Тражимо да се именује већи број тијела из области опреме под притиском која ће бити овлаштена за испитивање области под притиском тако да ће бити могуће формирање цијене у складу са стварном тржишном вриједношћу услуга испитивања”, био је један од њихових захтјева.

Како нам је потврђено, Милашиновић и Талијан су након састанка попустили и кориговали цјеновник, али не у значајној мјери.

Први цјеновник из децембра 2020. године можете погледати ОВДЈЕ, а кориговани, из априла прошле године ОВДЈЕ.

Са друге стране, Министарство је остало при ставу да само њих двојица, односно њихова предузећа, требају обављати ове послове.

Инжењер машинства Драган Тадић, који је након састанка у комори изабран у радну групу која има задатак да преиспита цјеновник, каже за ЦАПИТАЛ да је пракса у европским земљама да у области опреме под притиском мора постојати јавна конкуренција.

„Тамо су одређени услови које инспекцијско тијело мора испуњавати, али без монопола. Овдје су на мала врата појединци добили све”, каже он.

Сагласан је да је област опреме под притиском било неопходно регулисати у складу са директивама Европске уније, али је власт Републике Српске то урадила на потпуно погрешан начин.

Центар АИ: Строги смо, због тога сметамо многима

У „Центру за аутомобилско инжењерство” тврде како је цјеновник заснован на реалним трошковима и формиран на основу акредитација и лиценци, набављене опреме.

„У коначну цијену улази преглед опреме код самог корисника, евидентирање опреме у Регистар који је у власништву министарства те издавање ревизионог и евиденционог листа. Приликом формирања цјеновника консултовали смо се са именованим тијелима из Србије, Хрватске и инспекторима из ФБиХ”, наводе они.

Према њиховим ријечима, стање на терену показује како поједина опрема под притиском годинама није прегледана што је, по њиховој оцјени, појединцима одговарало.

„Инспекцијско тијело ‘Центра АИ’ инсистира на стварном прегледу опреме код корисника, што појединим не одговара, јер до сада то није била пракса. Поједини корисници опреме под притиском траже да им се издају Евиденциони и Ревизиони листови без прегледа, што ми као озбиљна кућа не можемо дозволити”, поручују из Центра за аутомобилско инжењерство.

Власник фирме „Еиб Интернатионале” Драго Талијан, одбио је разговор за наш портал на ову тему.

(Цапитал)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Ре

27.01.2022 21:46

Треба овог бурлиног пјевача да обиђе мало Сипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.01.2022 08:08

Дјокиц и стевандиц се такмице ко це висе покрасти.

Name

ОТУЗНИ ДРОТ

28.01.2022 17:17

ПИТАЊЕ ЗА ПРЕДРАТНОГ МИЛИЦИОНЕРА ИЗ БРЦКОГ. ЗАСТО ГОСПОДИНЕ ЦАЈАВЕЦ НЕ ПОСТОЈИ И НЕ ПРОИЗВОДИ ПЕСМЕЈКЕР КОЈИ СУ ПРАВИЛИ. И ОД КОЈЕГ СУ АМЕРИКАНЦИ ПАДАЛИ У НАСВЈЕСТ У НЕВЈЕРИЦИ. КО ЈЕ ТО РАСПРОДАО, РАСТЈЕРАО И УНИСТИО. НАТО, БОСЊАЦИ, ХРВАТИ. ИЛИ СРБИ. АЈТЕ ИЗЈАСНИТЕ СЕ.

Name

Јован

27.01.2022 21:52

Зато Ђокић,Милашиновић и Талијан купују љубавницама станове преко агенција и то по 200 хиљада КМ! Умри народе мутави!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

28.01.2022 07:17

Ова битанга је давно морала бити у затвору, класицни криминалац.

Name

Раде

27.01.2022 21:56

Докле висе Перо побогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагода

27.01.2022 22:29

Раденко дјурица најкорумпиранији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.01.2022 00:08

Како да ја добијем неки посао од Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

28.01.2022 05:09

Звекнеш га међу рогове па имаш посао у пољопривреди или машинству

Name

Приједорцанин М.

28.01.2022 06:29

Не заборавите да се једног дана све идпита

Name

Препорука

28.01.2022 07:42

Угледај се на Дјајица - смрци бјелину па цес брзо напредовати у наркоклану!

Name

Народ и Правда

28.01.2022 05:33

Овај Петар Ђокић је најкорумпиранији, најљигави, најнешколовани србин кога имамо! Њега стварно Сипа мора да хапси. Гдје год пипнете што је он радио, наићете на проблем, све је корупција. Посебна прича је његова диплома, па зар може такав да буде министар? Позивамо надлежне органе да га санкционишу у складу са законом. Надамо се да ће проговорити и испричати истину многе дјевојке којима је обећавао посао па слагао. Најлошији и најнеморалнији примјер власти. Мјењај те га, пустите оне који га бране. Ђокић доле, Селак горе!!! Рјешење само у затвор!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

28.01.2022 06:06

Ајел платио ону струју што је био дузан ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

28.01.2022 08:32

Они дебрлоо користе субвенције за струју по Европдком закону!! Милионее ваљајууу фјутицy и лондонски и 2 робије дизивитне су малооооооо

Name

Раде

28.01.2022 06:07

Ко је вама крив када немате Лондонску диплому.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

28.01.2022 06:17

Зато декан сад вози 2 аута вриједности 500 хиљада марака, сигурно их од плате зарадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

28.01.2022 06:33

Који је лопов овај Ђокиц...Јачег нема нигдје....Још са фалш дипломом....За ово што ради школа му и није требала ...Систем лева рука десни џеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2022 06:36

Како неко мозе гласати за овакве социјслисте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекет

28.01.2022 06:39

Инспекције су обишле све фирме и наредиле да једна од ове двије фирме мора извршити испитивање, у супротном иду казне, које нису мале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

28.01.2022 06:46

То сто је Висковиц добио није ниста с обзиром колико се цовек бламира и ста све гута због Додика Тако да Висковиц заслузују јос много висе у односу на неке друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

28.01.2022 07:01

послије баје , овај дацицев кадар ,са купљеном дипломом,који дрзи сапу на енергетици и прир. ресурсима , заслузује највисе робије .надам се једног дана да це правда доци и медју нас Србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

28.01.2022 07:03

Овај Висковиц је први балван али сто воли новац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

28.01.2022 07:24

Треба питати декана Машинског факултета. зашто није пријавио Машински факултет који је компетентна организација за испитивање посуда и опреме под притиском. Ово је школски примјер сукоба интереса. Тамо гдје влада част, поштења и друге етичкие вредности и правне норма, такав декан је требао давно бити смијењен. Таки данас образују младе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банда

28.01.2022 08:02

Постаде лик декан а није ни за овце цувати, само зато сто се зна у дупе увуци некоме, а тресу му се руке ко јерменија кад га зена назове ?, глуми неку фацу целаву а зна се гдје је расто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

28.01.2022 09:06

Погледај те само стакорску фацу овог цовека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЛЦАЈАЦ ИЗ БРЦКОГ

28.01.2022 16:09

ЛОНДОНСКИ ДАК СА 2 ДИПЛОМЕ.. РЈЕЦИ НЕЗНА ЕНГКЕСКОГ.. МАЛО МУ ЈЕ 100 ГОД РОБИЈЕ ЗЕНИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ