Због вируса корона 48.000 радника остало без посла

Послодавци у Српској у претходне двије године отпустили су 48.301 радника, а главни разлог за гашење радних мјеста од марта 2020. године је пандемија вируса корона.

Република Српска 28.01.2022 | 07:57
Због вируса корона 48.000 радника остало без посла

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић навео је да је од 19. марта 2020. године па све до 21. јануара ове године без посла остао 48.301 радник.

"У читавој 2020. години, укључујући и јануар и фебруар, без посла је остало 21.147 лица и она су пријављена на биро јер су добила отказ. У прошлој години њих око 27.000 евидентирано је по истом основу на бироу", навео је Вујичић и додао да је пандемија вируса корона главни разлог због којег су ти радници остали без посла и пријављени на биро.

Нагласио је да се ситуација у посљедње вријеме поправља те да је свакако више оних лица која бришу са бироа у Српској по основу запослења у односу на она која су евидентирана због престанка радног стажа.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић навела је да је тржиште рада у Српској било динамично и прије пандемије, те да ће тако бити и по њеном завршетку.

"Пандемија је свакако проузроковала велике турбуленције. У појединим гранама, као што су услужне дјелатности, затварани су објекти и радници су добијали отказ. Поред тога, и они људи који су радили на одређено по истеку уговора остајали су без посла. Да није било пандемије, послодавци би задржали велики број тих радника", навела је Мишићева и додала да је корона оставила посљедице и на прерађивачку индустрију, због чега су послодавци отпуштали раднике који су били запослени на одређено.

Да би се ситуација на тржишту рада колико-толико поправила, додала је Мишићева, надлежне институције у Српској треба да се јаче ухвате у коштац са сивом економијом те да послодавци значајније повећају плате.

С друге стране, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да пандемија вируса корона није оставила значајне посљедице на домаће тржиште рада.

"Велики број тих радника који су пријављени на биро или не траже посао или су им критеријуми за посао превелики. Број радника расте и корона није дугорочно направила проблеме. Ми имамо више проблема са недостатком радне снаге", навео је Тривић.

Када је ријеч о прогнозама, Тривић наводи да радника недостаје иако плате расту.

"Плате расту онолико колико могу и колико ми можемо дати. С друге стране, велики број грађана одлази у иностранство. Нису баш неке прогнозе да се тржишту радне снаге добро пише и чисто сумњам да ће се ситуација поправити и ове године", навео је Тривић.

Ранка Мишић је навела да ће почетком фебруара Савез синдиката тражити да надлежне институције повећају најнижу плату у Српској, али и остале плате.

"На други начин не можемо изаћи из овог зачараног круга", навела је Мишићева.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Вања

28.01.2022 09:43

Какви су ово дебили који представљају ове јадне раднике.Па то су продане дусе које су добре само за своје најблизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2022 11:26

Само да се Ранкица поново непочне бацекати по НСРС и њен идол Ружић.

Name

Чуј

28.01.2022 11:39

Биро за запошљавње у Републици Српској не постоји као институција од када је на власти снсд,ево нека се неко јави ко је добио посао позивањем са БИРО-а

Name

ћорак

28.01.2022 09:57

Како ниједан политичар није остао без посла,без посла остају они који раде а они који ништа не раде се гомилају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееее....

28.01.2022 10:27

Ма није могуће,Вишковић и Цвијановићка казу да запосленост није била никада већа....мислим ауторитети то говоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрпљиво

28.01.2022 10:30

До октобра!

ОДГОВОРИТЕ