Влада Српске мијења правила игре да би продала ХЕТ?

Влада Републике Српске одлучила је промијенити правила игре у случају докапитализације Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ) како би омогућила упис и уплату акција од постојећих акционара и спријечила приватизацију компаније, извјештава Индикатор.ба.

Република Српска 28.01.2022 | 10:00
Влада Српске мијења правила игре да би продала ХЕТ?


Влада Републике Српске утврдила је у четвртак Приједлог закона о допуни Закона о тржишту хартија од вриједности, по хитном поступку, којим се прописује да се јавна понуда акција емитента може окончати прије истека рока за упис и уплату и у случају да су власници акција, користећи право прече куповине, уписали и уплатили акције нове емисије најмање у проценту утврђеном за успјешност.

По завршетку јавне понуде акција, која је окончана на наведени начин, у случају да уписане акције не буду уплаћене, оне не производе правне посљедице и не могу бити у правном промету, наведено је у саопћењу са сједнице Владе овим поводом.

У Влади су измјене Закона образложили "потребом даљег унапређења тржишта хартија од вриједности, с циљем да се привредним друштвима омогући ефикаснији и лакши приступ изворима капитала у околностима њихове смањене ликвидности усљед економских поремећаја проузрокованим пандемијом вируса корона", мада је јасно да је разлог докапитализација ХЕТ-а.

Влада РС је путем матичног предузеће Електропривреде Републике Српске, које је већински власник ХЕТ-а, одлучила прије седам дана повући одлуку о докапитализацији компаније која, показало се, није била добро припремљена.

Одлуком је било предвиђено да се предузеће докапитализује емисијом 435 милиона акција јавном понудом на Бањалучкој берзи, при чему би постојећи акционари, међу којима су и парадржавни фондови, искористили право прече купње.

Упитно је, наиме, да ли фондови (ПРЕФ и Фонд за реституцију РС), који држе 15 посто удјела имају довољно средстава да откупе акције како би задржали своје власничко учешће.

Осим тога, интерес за куповину акција показала је Електропривреда БиХ, која би имала право откупа дионица након што истекне право прече купње за постојеће акционаре.

Влада РС прописивањем да се јавна понуда акција може окончати прије истека рока за упис и уплату акција очигледно жели спријечити нежељени сценариј за њу коју би значио и фактичку приватизацију предузећа кроз куповину акција од потенцијалних других улагача.

На сценариј да се јавном понудом, како је првобитно замишљена, иде у приватизацију Електропривреде РС упозорили су поједини политичари, али и стручњаци.

(Индикатор)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Еееее....

28.01.2022 10:00

Ма нема шта,онај Вишковић је баш мудраа ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрга

28.01.2022 10:15

Они це промјенит вјеру за вецеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрга

28.01.2022 10:20

И да промјене, лоповлук остаје. Вјера је приватна ствар, а лоповлук јавна!

Name

Дарквар

28.01.2022 10:47

Није предузећима смањена економска активност због короне, него због корупције и пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

28.01.2022 14:04

Свака цаст Влади. Зна ста ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све поциње И заврсава

28.01.2022 15:47

Бивси министар доктор свега,краљ некрртнина Зељко Ковацевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

28.01.2022 17:23

Није приватизација него продаја купцу ЕП Србије, ови це гаце са туђе гузице распродати.

ОДГОВОРИТЕ