Откривени нови симптоми стелт омикрона

Омикрон је најзаразнији сој до сада, а од подваријанте "стелт" очекује се да је макар за нијансу заразнији од свог првобитног облика.

Здравље 12.02.2022 | 14:56
Откривени нови симптоми стелт омикрона

​Баш као и код омикрона, бол у грлу, главобоља, сузне очи, знојење, болови у мишићима, па и неким случајевима вртоглавица, могу указивати да сте заражени подваријантом "стелт".

За двије године ковид-19 мутирао је неколико пута, док су први симптоми били углавном слични у свим варијантама.

Ипак, оно што знамо је, да је степен заражавања увијек био већи од претходног соја, а разлика се осликавала и у клиничким сликама.

Омикрон је најзаразнији сој до сада, а од подваријанте "стелт" очекује се да је макар за нијансу заразнији од свог првобитног облика.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Србије проф. др Бранислав Тиодоровић објашњава за Блиц када и зашто се јављају вртоглавице код стелт омикрона, и да је у суштини разлог тај да онај ко већ има проблем са вртоглавицом, она ће се можда јавити као симптом.

"Појединачно се јављају вртоглавице, свако индивидуално реагује. Онај ко има проблем са вртоглавицама, може имати када се инфицира, даље, као што ће они који имају проблем са зглобовима и мишићима, имати такве проблеме док су инфицирани. Дакле, то није нека општа карактеристика јер су симптоме углавном исти као код обичног омикрона. Оно што ми примјећујемо код омикрона да имамо контрадикторне информације, и потребно је вријеме како бисмо знали прецизно и класификовали све и како иде. Шта ми сада имамо? Имамо велики број позитивних, а с друге стране имамо хоспитализацију која и даље споро расте", објашњава професор Тиодоровић, који истиче да не постоје неке битне разлике између стелта и обичног омикрона.

Код већине са друге стране, доминирају лакше клиничке слике, од којих се изузимају тешки хронични болесници који већ имају проблем придружених болести.

"Дакле, доминирају лакше клиничке слике, многи то преболе на ногама, или чак прође с неком лакшом клиничком сликом у кућним условима. Код хроничних болесника се то може искомпликовати, што видимо са бројем умрлих на дневном нивоу. Шта сада закључујемо? Па опет морамо водити рачуна о људима који имају хронична обољења, код којих се може лако искомпликовати болест, а о томе и млади морају да размишљају како их не бисмо заразили", прича професор Тиодоровић.

"Кратко је вријеме да се може закључивати било шта посебно, али ипак можда можемо рећи да са овим сојевима улазимо у неку завршницу. Временом ће то постати ендемска појава, што не значи да неће бити опасан за неке људе. Сви који имају пад имунитета, из било ког разлога, да ли је то хронична болест, тешка болест, карционом, кардиоваскуларно обољење, дијабетичари, сви морају бити на опрезу и њима се мора посветити пажња", каже Тиодоровић.

Никаква нова правила се не могу увести сада, нити су она потребна, једноставно одвија се природни процес, а наше је да будемо опрезни, дисциплиновани и да приступимо вакцинацији.

"Сада је тешко прогнозирати да ли ће се завршити до јуна месеца или до краја године, али ја кажем да мјере морају остати на снази. Сви причају како скандинавске земље укидају мјере, па да, али они имају 85, 90 одсто обухвата вакцинације, јер вакцина свакако шити, а исход зависи од стања организма и имуног одговора", закључује професор Тиодоровић.

Вирусолог Тања Јовановић објаснила је за РТС да је примјећено да има нешто више лажно негативних антигенских тестова у случају нове, стелт подваријанте омикрон соја.

Професор Тиодоровић, пак, објашњава зашто је то тако.

"Тестови који су се користили до сада нису се посебно прилагођавали, јер ипак ту имамо основне карактеристике вируса, без обзира сојеве основа је била иста. Све се прати, мијења, иновира, па вјерујем да ће и тестови временом бити другачији и прилагођени", закључује професор Тиодоровић.

(Блиц, РТС) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ајд,бре

12.02.2022 14:13

Цути небрљај и нестраси народ нема страха доста је висе тих лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwин

12.02.2022 15:33

Бас је изванредна ствар видјети како мајка природа уредује!

ОДГОВОРИТЕ