Колико куваних јаја смијемо да поједемо дневно?

Васкршњи празници су у току, а то значи да су на менију јаја главна. Истини за вољу, такмичење у туцању јаја најзанимљивије је најмлађима, али и старији воле да испоштују ову традицију. Међутим, поставља се питање колико јаја није превише?

Здравље 25.04.2022 | 22:19
Колико куваних јаја смијемо да поједемо дневно?

Многи од нас, баш током Ускрса знају да претјерају у количини поједених јаја.

Љекари упозоравају да осим што треба јести умјерено током празника, посебно умјерен треба бити с јајима.

Жуманце садржи велики проценат холестерола, а уколико бисмо претјерали с количином овог протеина, ризиковали бисмо повећање његовог нивоа.

Није сав холестерол лош, то сигурно већ знате, и постоји и такозвани добар холестерол, онај који је веома важан за људски организам.

Уколико конзумирате храну која је богата холестеролом, у оптималној количини, на тај начин ћете нахранити организам и неће постојати ризик од прекомјерне дозе. Међутим, уколико конзумирате превише хране и нагомилате превелику дозу намирница које обилују холестеролом, повећавате пријетњу од здравствених проблема.

Доза од два до шест јаја недељно је, сматрају љекари, препоручљива за људски организам. Штавише, препоручљиво је да одвојите жуманце од бјеланцета и да поједете само дио с протеинима.

И, коначно, одговор на питање шта је с конзумацијом јаја током Ускрса? Можда вам се одговор неће допасти, али није пожељно појести више од два-три јајета дневно. Већа количина би могла да изазове тегобе и мучнине, преноси 24седам.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Не знам

25.04.2022 20:46

Али знам да их више поједем за Васкрс и пар дана иза више но за читав остатак године.

ОДГОВОРИТЕ