Антиоксиданси које морате да укључите у своју исхрану

Да ли желите да остане здрави и своје тијело одржите у одличној форми? Намирнице богате антиоксидансима вам могу помоћи у томе.

Здравље 30.04.2022 | 07:43
Антиоксиданси које морате да укључите у своју исхрану

Ове антиоксидансе је најпожељније да укључите у своју исхрану, пише Активни.си, а преноси Цитy Магазине.

Куркумин
Овог антиоксиданса највише има у куркуми, популарном индијском зачину. Редовна конзумација куркумина смањује ризик од срчаних обољења, рака, Алцхајмерове болести и помаже у успоравању процеса старења.

Пиперин
Пиперин ћете најчешће наћи у црном биберу. Конзумирање пиперина помаже апсорпцији хранљивих материја, јача имуни систем, смањује симптоме упала, стабилизује ниво шећера у крви и помаже губљењу килограма.

Ликопен
Ово је моћан биљни антиоксиданс који се налази у црвеном и ружичастом воћу и поврћу (парадајзу, лубеницама, цвекли…). Ликопен побољшава расположење и штити организам од токсина и разних хроничних болести.

Алицин
Већ су наше баке говориле да је бијели лук природни антибиотик. Он, између осталог, садржи алицин, који је познат по својим љековитим својствима. Помаже у борби против прехладе, одржава имуни систем јаким, снижава висок крвни притисак, побољшава здравље кардиоваскуларног система и позитивно утиче на здравље косе и коже.

(Н1)

Ресвератрол
Ресвератрол је још један моћан антиоксиданс који се налази у грожђу и бобичастом воћу. Он снижава крвни притисак и убрзава производњу „доброг холестерола“ у тијелу. Истовремено, овај антиоксиданс одржава здравље можданих ћелија и смањује симптоме бројних болести.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тееа

23.05.2022 13:12

Ја сваког дана уз оброк користим бели лук, а када ми бели лук нестане ја користим суплементе куркуму и индијски тамјан, права благодет за насе здравље у борби против вируса и бактерија.

ОДГОВОРИТЕ