Је ли сада стварно Додиков крај и осталих властодржаца?

Разорније него било која балистичка или хиперсонична ракета, дипломатија Запада, без иједног испаљеног метка, задала је ударац "великим мештрима", који су се шепурили Босном и Херцеговином мислећи да се успавани медвјед никада неће пробудити. Пробудио се, а својом риком је размонтирао све заблуде у којој смо живјели годинама уназад – да је Додик свемоћан, и да је немогуће успоставити механизам функционалне државе.

Босна и Херцеговина 12.05.2022 | 12:59
Је ли сада стварно Додиков крај и осталих властодржаца?

Аутор: Борис Брезо

Појављивањем Кристијана Шмита пред Савјетом безбједности УН-а поражена је не само службена политика и све досадашње тврдње Бањалуке и Милорада Додика, него и сви покушаји Русије и Кине, које су прошли пут успјешно одиграле игру оспоравања легитимитета “њемачког туристе”.

Једним ударцем, Запад се ријешио двије мухе

Личним представљањем Шмитовог извјештаја више нема било какве сумње да је “туриста” и формално-правно високи представник међународне заједнице, успркос настојањима Москве, Пекинга и Бањалуке у доказивању његове нелегитимности (јер именовање није потврдио Савјет безбједности УН-а).

Њујоршка прича показује још једну важну ствар – а то је да је Запад чврсто одлучио преузети контролу над Западним Балканом, посебно  Босном и Херцеговином, гдје је годинама владала самовоља у тумачењу уставно-правних процедура и блокада сваког покушаја функционисања државних тијела власти.

Често се чинило како је Сарајево потпуно немоћно наспрам Бањалуке, па чак ни увођење америчких и британских санкција код већине није будило икакву спознају да би то могло утицати на промјену снага унутар босанскохерцеговачког политичко-ентитетско-националног ринга.

А, гле чуда! Данас итекако можемо видјети све учинке управо тих санкција за које се мислило да су “смијешне” и да оне који су их “зарадили” неће ништа пореметити, те да ће, притјерани у зид попут рањене звијери, још снажније наставити са својим политичким наумима.

Догодило се супротно!

Још од почетка ове године могло се уочити благо, али сигурно одустајање политичког естаблишмента Републике Српске у наканама да врати “отете надлежности”. “Република Српска ће вратити све што јој припада по Дејтону”, најављивало се на сва звона. А у реалности, Војска Републике Српске и даље не постоји, Управа за индиректно опорезивање БиХ (са сједиштем у Бањалуци) и даље прикупља акцизе и ПДВ по државном закону, а ни Високо судско и тужилачко вијеће БиХ није укинуто нити је формирано ентитетско Вијеће.

Политички порази Милорада Додика се не престају низати

Нових корака ка реализацији тих најава нема ни на видику. Умјесто тога, политички порази Милорада Додика се не престају низати, попут пропалог плана да пошаље Зорана Тегелтију у да се обрати Савјету безбједности, умјесто амбасадора Свена Алкалаја. У посљедњем тренутку “уклизао је” Шефик Џаферовић, који је по рангу изнад Тегелтије, тако да се у име Босне и Херцеговине, ипак, огласио неко са ‘сарајевским ставом’.

Додик и Тегелтија за овакав, по њих, неповољан исход кривили су “бошњачку намјештаљку”, која је успјела, очито, уз подршку одређених западних структура. Е сад, треба бити објективан и примијетити да и они који се позивају на поштовање Устава и закона, заправо чине исте методе које пред тако угледним скупом представљају као нешто што се треба казнити.

Спољну политику БиХ, по Уставу, води трочлано Предсједништво, и то консензусом, односно прегласавањем двојице трећег, али тај трећи има право потегнути вето. Вођење спољне политике по принципу „ко ће кога прије насамарити” није добро за ову земљу, а поготово је погубно за успостављање повјерења унутар државног система.

Исплати ли се добити на мосту, а изгубити на ћуприји?

Можда све ово јесте била успјешна дипломатска офензива Сарајева (или бар једног дијела административно-политичких структура), али би се требало поставити питање – исплати ли се добити на мосту, а изгубити на ћуприји?! Шта и да се обратио Зоран Тегелтија, човјек који представља Савјет министара, други најважнији извршни орган власти послије Предсједништва? Ништа! Прочитао би оно што је већ написала Влада Републике Српске у свом извјештају посланом УН-у, и ником ништа. Као што неће бити много користи ни од обраћања Шефика Џаферовића, јер се ионако “пика” оно што каже Кристијан Шмит као, сада је јасно, високи представник.

Јер – треба овладати умијећем политичке и државничке мудрости, а не упасти у замку дане прилике за премоћ и бахаћење, јер та бахатост никада не може трајати вјечно. Некад се мислило да вријеме једног таквог никада неће прићи крају, али му је конац пукао када је мислио да га треба најјаче затегнути…

А колико је јак сваки зашив, толико ће бити снажна и тканина, коју је теже распорити ако су сви конци на броју.

(Н1 Фото: Ф.З./Н1)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Истина...

12.05.2022 11:04

...Додикова политика не излази даље испод шатора..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

12.05.2022 12:53

ДА ДОДО БАР ЗНА ПЈЕВАТИ АЛИ НАУЦИЦЕ НИКАД НИЈЕ КАСНО,МОРА ОД НЕЦЕГА ЗИВЈЕТИ

Name

Ре

12.05.2022 14:15

Да овај Шмит крене офанзивно и помете ова смеца од политичара нама би свануло. Све сто цини јаку дрзаву они теле развалити да могу развлацити и завадјати народе како би они лако крали будјет. Никад ниста о економији нису урадили да олакшају зивит народу само реторика национализма и мрзњу. Срећа па народ висе масовно не насједа сем они који су зајахали на грбацу народу.

Name

Солун

12.05.2022 11:05

Отићи ће када га одведу, а да хоће учинили би то...зато прво ХОП па скок...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

12.05.2022 11:05

Бурлеееееееее враћај покрадено и мрш на робију смеће!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.05.2022 11:08

Браво за текст?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс

12.05.2022 11:09

А И ВРИЈЕМЕ ЈЕ ВИСЕ УНИСТИО СВЕ СТО СЕ МОГЛО УНИСТИТ САД ОСТАВЉА ДРУГИМА ДА СЕ СНАЛАЗЕ. САМО МИ НИЈЕ ЈАСНО ГДЈЕ ЈЕ САД БАХАТИ И КОРУМПИРАНИ БАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минкен

12.05.2022 11:10

Е вала и достага виш Дудука а васег србовања узалудног

ОДГОВОРИТЕ
Name

З: Све до Берлина!

12.05.2022 21:21

Ама нико не србује осим Бурлета!

Name

Врс

12.05.2022 11:10

Гдје су сад предизборни прасици и јањици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

12.05.2022 11:16

Додик се побједит опет па он је играч запада зар ви то нисте сконтали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx .Хаха

12.05.2022 17:43

И ако Дидо непибиједи когод други побиједи бице цак острији и опаснији за интересе свије Реп Срп Тако дасе пиједини нетјесе ако Додо оде.

Name

Дјук

12.05.2022 11:18

Ста се они перу па запад овде влада 30г за све је запад одговоран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дјук

12.05.2022 13:27

Да увек неко други крив а не казес имамо будалу која нас је увалила у све ово,мало истине није на одмет

Name

Мирослав

12.05.2022 11:18

Илегалац има подрску запада, али циненица је да је он илегалан циновник из Немацке. У УН, се десило насиље, јер су амери и британци по сваку цену хтели да он исприца, ко неваља у дејтон творевини. То је проблем, али веци је проблем сто свабо има подрску неких насих политицара, који цекају да их он устолици, да би му слузили. А то да се илегалац окомијо на Додика и Цовица, било је за оцекивати, јер илегалцу требају слуге. Свим насим политицарима, мора бити јасно, да ако хоце опстати морају бити слуге америм, британцима и свабама. И тако док се наси изабраници крве, блате, радују се прогону неког од њих, страни злотвори нам раде о глави. Злотвори биљезе успех, јер користе насе свадје да би се обрацунали са Србима. Како вам није јасно, имали сте искуство са злотвором, који вас је растетао из политике, без постовања до бираца. Сад це се исто десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

12.05.2022 13:33

Па он већ има једног слугу,бољег сигурно неће наћи. Нема нити је било,а тешко да ће бити,већих сарадника странаца од ових тренутних.Зарад опстанка на власти ови ће сарађивати и са црним ђаволом. То што им је овај завршио генереције и генерације неће вратити. То што мисли да је народ луд то је друга прича О чему причаш?Докле више иста демагогија а све по леђима овог несрећног народа. Прави лидер мора сарађивати са свима у интересу сопственог народа.Треба тражити пријатеље а не стварати непријатеље.

Name

ДА ГА НОСИ ДАВО

12.05.2022 11:19

НОСИГА ДАВОЛЕ ВИСЕ.. ДА СЈАСИ СА НАРИДА И РС.. УНИСТИО ЈЕ РС И НАРОД.. САМО СЕ НАПЉАЦКАО ЛОПВ.. САД ИДЕ НА РОБИЈУ 100 ГОДИНА.. ПА МОЗЕ ОНАЈ СВОЈ СРЕДЊИ ПРСТ КОРИСТИТИ САМ СЕБИ У ПАКШУ.. ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

сз

12.05.2022 11:21

Да, а то сто се запад не дрзи закона, то вама није проблем? Бице! Не волим Лактасенка, али без правде, све је ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сз

12.05.2022 14:29

На који конкретно закон мислис?

Name

око све види

12.05.2022 11:26

ја мислим да у свему овоме има умјесане прсте поново дудук кои зели да се извуце неказњен са покраденим благом и поново да буде он зртва коју неко прогања зато сто је једини патријота РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и да не одговара за запаљене и пропале банке и остале афере али се бојим да це поново он бити кои це на крају изаци као побједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.05.2022 11:30

Нек буду промјене горе не може од овога

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.05.2022 11:31

Аа јел морам да идем у ћорку?! Па мућкао си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.05.2022 11:41

Нећеш вјецно ја гладујем ти Мулти милионер понизавас пљачкаш пјеваш пркосис

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ОН ЈАК

12.05.2022 11:46

НИЈЕ ДОДИГ ЈАК ПОЛИТИЦАР.. НЕГО ЈЕ ГЛУП И НЕПИСМЕН ПОЛИТИЦКИ НАРОД.. НАЗАЛОСТ И У 21 ВЈЕКУ СЕ КАЗИ И ДАНАС.. ГЛУПИ БОСАНЦИ.. ТАЈ ЕПИТЕ МИ СЕ БУНИЛИ ИЛИ НЕ ТО ЈЕ ТАКО.. ЈЕР СВЈЕТ ЈЕ 30 ГОД ЗАТВОРЕН У ТОРОВЕ.. РЕЗИМСМЕ ТВ И РАДИО ВЕЛИЦА РЕЗИМ САКРИВА ЛОПОВЛУК И КОРУПЦИЈУ.. ДОДИГ ЈЕ ТИПИЦНИ НЕПИСМЕНИ ДИПЛОМАТА.. А УЗ ТО ОСОБА СКЛОНА КРИМИНАЛУ БАХАТОСТИ ФУКАРЛУКА И ЛАЗИМА.. ТО ЈЕ ОСОБА ПСИХИЦКИ ЛАБНА И ПАТАЛОСКИ БОЛЕСНА.. КАКО ДРУГАЦИЈЕ ЦОВЈЕКА ОПИСАТИ.. ГЛУМИ ПАТРИОТИЗАМ.. А НАРОД ГЛУП НА ТО СЕ ПЕЦА.. Е МОЈ НАРОДЕ 3 ГЕНЕРАЦИЈЕ СУ УНИСТЕНЕ ЗА 30 ГОД.. ДОДИГ ЈЕ УКРАО МИЛИЈАРДУ.. РАЗБАЦАО ПО СВЈЕТУ НОВЦЕ... И САД МУ ЈЕ ОПАСНО ПО ЊЕГОВУ КОЗУ ДА ЗАГЛАВИ НА РОБИЈУ 50 ГОД.. СВЕ И СВАКИ ДАН ЈЕ БЛИЗИ РОБИЈИ А ЊЕГОВА ФАМИЛИЈА ПУНА НАРОДНОГ НОВЦА ПОКРАДЕНОГ.. У ПАНИЦИ.. КАД ПАНЕ СА ВЛАСТ 2 ОКТОБРА.. ПАДА ИМУНИТЕТ.. ОБДА ОН И ЊЕГОВА ФАМИЛИЈА БИЦЕ ТЕСКО НА УДАРУ... И ЗАСЛУЗУЈУ 150 ГОД.. НАЈ ТЕЗЕ РОБИЈЕ.. ДИКТАТОРИ СВИ СУ ПАЛИ.. НЕМА ИМУНИТЕТА.. НЕМА ВЛАДТИ ДА ГА ЦУВАЈУ ТЕЛОХРАНИТЕЉИ ПОЛИЦИЈА АУТА 10 ГА ЦУВАЈУ. НАРОД ТО ПЛАЦА.. ФУКАРУ КОНИ НЕ УНИСТИО 3 ГЕНЕРАЦИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

12.05.2022 11:51

У Р. Српској постоје институције а као да их нема, све оне причају Додиковим језиком и штите га зато што су и они у корупцији на свим нивоима од нижих до највећих нивоа власти. Углавном сви су се обогатили на разним преварама и пљачки.Шта је са Бањалуком тамо нема ни бошњака ни хрвата шта се дешава све што се жели урадити за добробит народа блокира се од стране разних Додика који су на власти. Значи да ова његова прича и политика воде народ у пропаст а тај народ га у томе подржава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

12.05.2022 12:00

"Е што нисам птичица, да летим далеко, па да видим напољу, чека ли ме неко. Продај мајко, коња кочијаша, па извади, сина робијаша". Вријеме је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

12.05.2022 12:01

Није још крај, крај це бити када се смјести на Туњице и врати оно што је опљачкао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

12.05.2022 12:03

Треба му забранити кандидовање. Са старим изборним законом опет це покрасти изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

12.05.2022 12:06

готов је.јос додати бакира...цовића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

12.05.2022 12:14

Осовина зла Додик-Бакир-Човић и њихови сљедбеници морају доживити политички пораз на изборима. Нема побједе Сарајева, Бањалуке или Мостара, а села па чак и мање општине празне, то су заблуде, то су порази. Имамо у БиХ много млађе и паметније људе и политичаре. До народа је коме ће дати шансу и шта ће бирати колко толко љепшу будућност и себи и својој дјеци или оставити ово зло да влада и свакодневно нас трује мржњом а они слободно пљачкају државу и народ. Увијек сам говорио и сматрам да у БиХ живе добри људи, добри народи и да има мјеста за све. Живим у таквом мјесту гдје се Хрвати, Срби и Бошњаци међусобно поштују, живе сложно и како и старији нараштаји говоре уназад 100 година никада није било проблема. Што неби могло тако у цијелој БиХ И ово село је у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Босанац

12.05.2022 13:59

Тачно тако, од слова до слова. Свака част на коментару.

Name

Ана

12.05.2022 12:24

Чија је Интегра инжењеринг, у Мициним локалима, на Каналу? Од скоро, гдје био Катастар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2022 13:05

Па лопова. Ције це бити.

Name

Ненад

12.05.2022 12:24

Ово је ВЕЛИКА побједа Додика. А пред нама је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2022 13:00

И ја мислим исто, овај Народ је толико пута изабрао погрешну страну, кроз прошлост толико настрадао, ово би могао бити пут у подпуни нестанак !

Name

Милос

12.05.2022 12:37

Тегелтија и његова свита од 10 људи је у Америку путовала туристицки, а Смит и Дзаферовиц су се обратили на сједници савјета безбједности, упркос противљењу Кине и Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

12.05.2022 12:48

Пијацар да води свјетску политику мозе само насој марви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.05.2022 13:08

Додик је сам себе-својом похлепом,егоизмом,"силином" (ударила власт у главу)-довео у безизлазну ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста више

12.05.2022 13:35

Пустите нас да живимо,време је прошло вашем лицемјердтву,доста узели сте,вретите и идите,доста курвања,а нисте способни низашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

12.05.2022 14:11

Видјело се ко је туриста а ко признат.Додиков Тегљац са 10 пратилаца су били туристи а Смитх признат.А сад кад Калабухов поцме да просипа лафину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акционар

12.05.2022 14:22

Да те није зезнуо начелник Пала ко многе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.05.2022 14:32

Даце Бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

12.05.2022 14:46

Сваки туриста након три мјесеца мора напустити БиХ, обзиром да је Смит од аугуста просле године у БиХ поставља се питање ко је у праву, преЦједник или Смит, је ли туриста или високи представник

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНП

12.05.2022 14:49

Расипа му се странка полако, али сигурно. У Братунцу су се расули, да се никад саставити неце. Тренутни председник СНСД у Братунцу ради за Срдјана Ранкица на русењу СНСД, а ови га дрзе идаље на тој позицији ко зна због цега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

12.05.2022 15:28

Гаде цекамо те на туњицама са све својом поганом фамилијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.05.2022 18:04

Прохујало с вихором мој генерале.

Name

Избјеглица

12.05.2022 18:27

Није њима проблем изгубити власт па да остану без великих новцаних лрихода. Њима је проблем одмотавање клупка послије смјене са власти. Власт не напустају само због тога. Имунитет.

ОДГОВОРИТЕ