Почели преговори за одржавање Евровизије у Украјини -шта у случају да не може?

Након што је "Калусх оркестар" песмом "Стефаниа" обезбедио прво место на овогодишњем Избору за песму Евровизије, како Курир сазнаје, у Украјини су почели преговори за одржавање овог такмичења наредне године.

Забава 18.05.2022 | 21:44
Почели преговори за одржавање Евровизије у Украјини -шта у случају да не може?

Наиме, одмах након повратка "Калусх оркестра" у земљу, у Лавову је одржана конференција за медије на којој је објављено да су преговори увелико почели. Никола Чернотички (Мyкола Цхернотyтскyи) председник управног одбора радиодифузне компаније Украјине саопштио је да ће дати све од себе да се ово такмичење следеће године ипак одржи у Украјини, али да им треба помоћ државе.

- Желим да честитам свима на овој победи. Сјајно што је Украјина трећи пут победила на Песми Евровизије, да се што више приближимо европској породици. Веома сам захвалан Калушком оркестру и његовом фронтмену, Олеху Псиуку, што су дали све од себе да се припреме и наступе у овом тешком времену - рекао је Чернотички.

Evrovizija
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН/РТС

- Сада се суочавамо са још једним изазовом – да будемо домаћини Песме Евровизије 2023. у Украјини. Ако се у другим земљама ради о питањима инфраструктуре и финансирања, код нас свакако имамо и важан безбедносни фактор. И могу да најавим да у петак почињемо консултације са Европском радиодифузном унијом о домаћинству Песме Евровизије 2023. Дајемо све од себе и надам се да ће нас и држава подржати да овде одржимо Песму Евровизије. Надам се да ће се Песма Евровизије одржати у мирној Украјини - додао је Чернотички.

Ukrajina, Evrovizija, Kalush Orchestra, Kaluš Orkestar
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН

С друге стране, он је додао и да постоји могућност да се ово такмичење ипак не одржи у Украјини.

- Ипак, још једном кажем да је фактор безбедности важан и коначна одлука ће бити донета заједно са Европском радиодифузном унијом. Биће то тешки преговори, већ сам сигуран у то. Међутим, да подсетим да је чак и 2017. године, када се у Кијеву одржавала Песма Евровизије, била прилично велика дискусија. На пример, тада је Украјина заложила такозвану финансијску гаранцију од 15 милиона евра. У случају да нешто изненада крене наопако, друга држава би се такмичила са овим средствима. Стога је ово питање много сложеније од обичне жеље. Уверен сам да треба да дамо све од себе како би Песма Евровизије била у Украјини.

Овај став подржао је и фронтмен "Калусх оркестра" Олех Псиук.

- Многе земље су нам већ поручиле да могу да буду домаћини Песме Евровизије ако ми не успемо. Али надам се да ћемо бити домаћини Песме Евровизије у срећној, обновљеној и јакој земљи - додао је Олех.

Kalush OrchestraФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН/ YОУТУБЕ

(Курир.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар