Мора доћи до озбиљних промјена након избора у октобру

Владајућој коалицији у БиХ СНСД, ХДЗ БиХ и СДА одговара блокада изборног процеса, која би значила и крај Босне и Херцеговине, поручено је, између осталог у "Изазовима" БН ТВ. 

Република Српска 20.05.2022 | 23:19
Мора доћи до озбиљних промјена након избора у октобру

- СДС ће тражити ванредну сједницу НСРС, јер сматра да нико нема право да опструише одржавање избора у Босни и Херцеговини, рекао је предсјендик посланичког клуба СДС у Парламенту Српске Миладин Станић.

"Очигледно је да СНСД подржава захтјеве ХДЗ БиХ", казао је Станић.

Он је мишљења да се због свјетских дешавања Република Српска налази у једном незавидном положају и да би исправно, пред међународним институцијама, бранили позицију Републике Српске.

"Ми треба да покажемо да нисмо ми ти у Босни и Херцеговини, који праве кочницу. Већ да је то неко други и да покажемо грађанима Републике Српске да смо озбиљни  и да ћемо се понашати одговорно и онако како они заокруже, а не како то неко хоће", казао је Станић.

Кад би се питало ХДЗ БиХ, СНСД и СДА, они би, каже он, хтјели да вријеме стане кад су избори у питању, да се ништа не мијења.

"Ми смо свједоци да су избори из године у годину све компликованији и да се све више краде на тим изборима на разноразне начине, да то судови не процесуирају, изузев нешто спорадично у Брчком и зато је њима стало да вријеме стане кад су избори у питању да би они могли наставити своје прљаве радње.", каже Станић.

- Опозиција је осуђена на неуспјех ако не буде јединствена, каже Максим Скоко, потпредсјеник СПС и посланик у НС Републике Српске.

"Опозиционо јединсто ће постојкати у оној мјери уколико странке које опозиционо дјелују буду на јединственом курусу. Све опозиционе тсранке треба да постигну апсолутно јединство и да пронађу матрицу по којој ће имати јеиднствене кандидате, односно имати два кандидата, једног за предсједника Републике Српске и другог кандидата за ћлана Предсједништва БиХ. Уколико не буде тако, мишљење СПС-а је да ће опозиција много теже моћи да успије на овим изборима.", поручио је Скоко.

Уз проблем са изборним процесом, на сцени је и збуњујућа ситуација око санкција Русији које је увела Босна и Херцеговиуна, јер Милорад Додик збуњује јавност.

"Ми смо тако мала земља, тако неразвијена и еконосмки нестабилна да нама уопште не треба да улазимо у сукоб са тако моћним силама, па чак и са Русијом од које у великој мјери привреда, оно што је од ње остало у БиХ, зависи. Морамо тражити неки неутрални пут, неутралну политику, морамо разговарати са Међународном зајендицом. Морамо и западне партнере убјеђивати у то да ми не можемо тако олако да уведемо сакнције некоме, јер ће нам престати живот и развој овдје на било ком ниову. Али ми немамо квалитетне одгвооре и ја лично сумњам у оно што Милорад Додик изјављује, јер се више пута показалао нетачно.", каже Радислав Јовичић, потпредсједник ДНС.

Шеф Клуба посланика СДС у НС Републике Српске Миладин Станић, осврнуо се на оптужбе које стижу из СНСД-а да опозиција подмеће Додику.

"Немамо ми шта да подмећемо Додику. Он ако је чист, ако хоће да докаже свом народу да није издао интересе српског народа и сусједне Србије и братске Русије, нека то на посебној сједници документује.", позива Станић. 

- Мора доћи до промјене стања у Републции Српској на предстојећим изборима. ДНС је спреман за разговоре са опозиционим странкама, поручио је између осталог Јовичић.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоx

20.05.2022 22:24

Ова три лопова да направе промјене..... Ви стварно нисте добри с главом или је у питању велики кеш па вам ова тројица улијевају повјерење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоxу

21.05.2022 17:48

Теби је само кеш у глави

Name

Будала као и ти

20.05.2022 23:23

Јаке ми опозиције,од свега лошега што дудук ради,они се ухватили Русије.Надмечу се ко је већи Рус,они или дудук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гарфилд

21.05.2022 00:15

Нажалост пд тога нема ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декаде

21.05.2022 02:02

Никаквих промјена неце бити док је год уса амбасада та која управља бих,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

21.05.2022 04:20

Опозиција у РС је катастрофална, цак се и сад нису успјели ујединити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДО КАКВИХ ПРОМЈЕНА

21.05.2022 05:35

ПА МИ СМО РАТОВАЛИ ДА БИ КРАДЈА СУМЕ ПОСТАЛА СЛОБОДНА. ЈЕР СУМА СЕ УВИЈЕК КРАЛА. КАЗУ МАФИЈА. А НИЈЕ МАФИЈА. СВИ КРАДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курта мурта

21.05.2022 06:33

Мурта курта, курта мурта, мурта курта, Курта мурта, мурта Курта. Ето тако вам је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

21.05.2022 06:55

Оваква опозиција одговара само позицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

21.05.2022 12:08

Ако Вукан и Јелена не буду на челу опозиције за двије најважније функције, опозиција ће изгубити и овај пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.05.2022 21:18

Подрска господину Јовицицу! Није само прица, о њемy говоре дјела. Да нам је висе оваквих људи!

ОДГОВОРИТЕ