Опет креће извоз меса из БиХ: 600 јунади за Турску

Извоз меса у Турску креће наредне седмице и биће извезено око 600 јунади, потврдио је за "Независне" Љубиша Росић, директор Месне индустрије "ЗП комерц" из Бијељине.

Босна и Херцеговина 21.05.2022 | 09:08
Опет креће извоз меса из БиХ: 600 јунади за Турску

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац указао је прошле седмице током сусрета са турским министром трговине Мехметом Мушом на потребу наставка извоза црвеног меса из БиХ на тржиште Турске, како би се избјегла појава тржишних вишкова у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Истовремено, тим Европске комисије крајем маја у БиХ извршиће надзор у другом степену у оквиру процедуре одобравања извоза црвеног меса у земље ЕУ.

Љубиша Росић, међутим, упозорава да се домаћи произвођачи и извозници суочавају са другим проблемима, и то највише зато што није заштићена домаћа производња.

"Ми једноставно немамо ни потрошача који може да купи скупље дијелове меса који су прва категорија. Оно што је велики проблем јесте и тај да кад изађемо на европско тржиште, ЕУ ће нашим извозницима наплаћивати прелевмане, а кад се увози код нас то се не наплаћује. Требало би да се боље заштити домаћа производња. Ми смо то покушавали неколико пута код институција, али нажалост до тога није дошло", објаснио је Росић.

С друге стране, Дамир Павковић, директор Шишовић - Месне индустрије "Ракитно" из Посушја, навео је да тренутно нигдје не извозе црвено месо, али да су једно вријеме пласирали своје производе у Турску.

"Због високе цијене и недостатка робе престали смо с извозом у Турску. Тренутно је таква ситуација да је недостатак црвеног меса и у БиХ. Ипак, мислим да је добар потез планирање извоза у земље ЕУ, јер је то будућност. Ово је ипак процедура која ће трајати до годину дана и надам се да ће се до тада наши произвођачи и сточари опоравити, како би сви имали бенефите од тога", појаснио је Павковић.

Стратегија ове компаније је, према Павковићевим ријечима, тржиште Хрватске, и то Далмације, од Сплита до Макарске и на југ до Дубровника.

"Ми смо у близини границе са Хрватском, која је у Европској унији, и нама је ближе пласирати своје производе тамо него у Сарајево, Бањалуку и Тузлу", нагласио је Павковић.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, истакао је да је рат у Украјини пореметио тржиште те сматра да сада Европи одговара и наше месо. "Некада су имали залихе, а сада немају. Ми немамо ни за себе довољно капацитета, а камоли да извозимо, сточни фонд је стално у опадању. Тренутно је цијена шест КМ по килограму живе ваге.

Мислим да не би требало ни дозволити извоз јер боље да задржимо то што имамо за нас. Ако имају имало памети, политичари у Сарајеву ово неће дозволити", сматра Бањац.

Слично мишљење има и Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, који каже да нема ни близу довољно домаћег меса за наше тржиште.

"Ми тренутно не производимо ни 30 одсто од потреба Босне и Херцеговине. Већ имамо несташицу на домаћем тржишту, а ако се ово одобри, тек онда ћемо имати несташицу нашег меса. Ипак, то се неће осјетити у месницама и маркетима јер су они преплављени увозним месом", истакао је Бићо.

Додао је да смо ми једина држава на свијету која извози нешто квалитетно, а увози месо сумњивог квалитета.

"Немамо заштиту домаће производње и то је велики проблем. Сумњам да ће доћи и до повећавања производње домаћих произвођача меса. Код нас производња константно пада. Треба увести прелевмане и царине и заштитити домаћи производ, и у том случају би се подстакло да се повећа домаћа производња", закључио је Бићо.

Независне новине

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Запад је осмислио

21.05.2022 07:16

Како добити прву категорију меса од нас и зарадити, нама увозити по папденој цијени старо та депонију и добро наплатити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

21.05.2022 10:03

Дасу паметни Босњаци као сто нису дасе окрену Турској и руској Економију билоби нај боље какав Запад кад нес неце мисмо за њих сиротина, они казу данас избацуј на Врата а ми им улазимо на прозор ето како нас цијене.

Name

Ре

21.05.2022 17:07

Дал се клосарац уклопио? Дал це јос један хотел купити?

Name

Драго Бл

21.05.2022 07:18

Шта је сад ово? Из Пољске, Холандије увозимо а у Турску извозимо. Једемо бофл робу а извизимо деликатес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незастицени увозом

21.05.2022 07:21

И извозом једемо неквалитетно а скупо тако се прави нестасица а цијене скацу сто и јесте циљ,сигурно да и производјаци као и наси потросаци од тога немају интерес,неко има....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

21.05.2022 07:23

Мозели како уз ову Јунад и ова наса три Вола (поклон)!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

21.05.2022 07:34

Наше јунади из Босне и Херцеговине или "наше" јунади из Пољске због чега је Турска одустала од увоза прије или аргентинске "јунади" која је пасла траву у Патагонији негдје око 1950. године прошлог стољећа коју су народи и грађани Босне и Херцеговине до скора јели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бандитен

21.05.2022 07:35

Тачно ће јунетина постати пензионерски сан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

21.05.2022 07:41

сад кад сви цувају залихе ви извозите. браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

21.05.2022 08:22

Кад би се то урадило онда би црвена секта остала без кајмака од увоза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

21.05.2022 08:27

А ми ћемо јести месо из Уругваја, Парагваја итд.које наши " способни" министри и газда великих маркета увозе. Нигдје везе с везом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2022 12:56

Немој ни јести,месо није здраво.

Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

21.05.2022 09:14

Коначно се успио министар Клошарац договорити око свог тала и креће извоз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

21.05.2022 11:57

Јак извоз 600 јунади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало РС

22.05.2022 05:12

Сад вам ваља трули запад,, извозите у мајцицу Русију за рубље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЧИ.

22.05.2022 12:55

ли да у БиХ,јос има ЈУНАДИ,Ја мислио да су само БИКОВИ,кад???да нисам прочитао не и би знао за Омладину.!!Па сретно вам.ЈУНЦИ и ЈУНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ