"Мајмунске богиње се не преносе лако, нема мјеста паници"

Мајмунске богиње се не преносе лако, а примећено је да највише од ове болести оболевају мушкарци од 20 до 40 година, који су били у блиском контакту са другим зараженим мушкарцем, рекао је за Тањуг вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер.

Србија 22.05.2022 | 10:48
"Мајмунске богиње се не преносе лако, нема мјеста паници"

Он је истакао да уколико вирус и стигне у Србију, нема разлога за бригу, јер смртности од мајмунских богиња у Европи готово и да нема, а фармаколошка терапија је делује на адекватан и ефикасан начин.

Подсетио је да резервор за мајмунске богиње нису мајмуни, како се може претпоставити, јер ове врсте оболевају пођеднако као и људи, већ резервоар ове болести представљају многобројне врсте глодара које живе у западној и централној Африци.

Навео је да су се први људи заразили вирусом мајбунских богиња 70-их година, док је први случај код мајмунске врсте био 1958. године.

"Овај вирус не изазива никакве превелике проблеме код људи, пре свега зато што се тешко преноси. Значи није тако инфективан и врло мали проценат људи, од укупног броја особа која је била у контакту са оболелим, се разболи", нагласио је Шеклер.

На питање који су симптоми и да ли има разлога за бригу, с обзиром на то да је манифестација ове болести на кожи "застрашујућа", вирусолог је казао да се у обзир мора узети и једна необична околност, а то је да су сви оболели до сада мушкарци од 20 до 40 година старости.

Рекао је да је установљено да је одређени број тих мушкараца био у блиском контакту са другим оболелим мушкарцем, прецизирајући да "када каже у блиском контакту, мисли на хомосексуалце".

Шеклер сматра да када се и ова чињеница узме у обзир тек онда има мање разлога за панику и страх, а, како је поновио, потврђено је и да се вирус тешко преноси.

"Највише што је до сада оболело људи, то је по пар стотина њих, најчешће у западном и централном делу Африке у њиховим здравственим условима, који нису ни упоредиви са европским стандардима рада здравствених институција", рекао је Шеклер.

Истакао је да су многе ствари упитне када је реч о мајмунским богињама попут тога зашто у неким земљама има велики број заражених, док се у другим спорадично зарази по неколико мушкараца и додао да је кјучно питање зашто нема случајева заражених жена.

Објаснио је да вируси осталих богиња не праве никакву разлику по половима и навео је да је у афричким условима смртност од ових богиња износила око 11 одсто, а последњих година је смртност између три и шест одсто, при чему је смртност већа код млађих категорија - тежи облици болести су се појављивали код деце, код старијих не.

Такође, Шеклер је рекао и да вируси богиња врло слабо мутирају будући да је реч о ДНК вирусима, за разлику од короне која је РНК вирус.

Поручио је да од мајмунских богуња нема никакве посебне превентиве и да је довољно да се људи "нормално понашају", како би се заштили од овог вируса - водити рачуна о хигијени, прати руке и избегавати контакт са зараженима.

"Код богиња је добро што је болесник заразан тек када се појаве симптоми. Инкубација може да траје од пет до 14 дана, а када се појаве симптоми та особа је јако инфективна, јер из сваке красте излазе милиони честица вируса", казао је Шеклер.

Сматра да ако мајмунске богиње дођу у Србију, "ништа неће променити животе милиона Срба, уколико се појави један или два случаја оболелих".

Додао је да у целој Европи нема смртних случајева са једне стране, док са друге, постоји добра потпорна терапија и антивирусни лекови који умањују умножавање вируса, и поновио да нема разлога за бојазан.

(Тањуг/ фото: РТС)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зора

22.05.2022 09:12

Ма то је опасно по народ , то су додигове богиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајмунлук

22.05.2022 09:18

Не дај бозе да додје до нас, пами имамо мајмуна и мајмуница на сваком цоску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

22.05.2022 09:40

Не шири се брзо? За 10 дана у 80 земаља! Ма јоооок! Ајте у мајмунски шопинг да их ловите. На крају крајева, треба живјети, нормално, мора се и умријети! Па, због кафице - због кафице, због шопинга - због шопинга. Шта фали, нису ни наши стари пазили на своје животе, гинули су да спасу свој народ и држава. Данас људи храбро цркавају због шопинга и кафице. Модерна верзија народног хероја. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неће

22.05.2022 09:57

то народ осјетити него политичари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

22.05.2022 10:05

Склоните ту будалу из живота наших то је зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

22.05.2022 10:12

Ајмо лагано испоцетка овце шишати ,од октобра креце и најновија епидемија ,упала пупка и трзање шу..а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

22.05.2022 10:44

Човјек све лијепо и стручно објаснио, али то не вриједи, наш народ је јачи од струке ! Овде никоме не треба ништа објашњавати, само по џепу и пендреком по по главе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј???

22.05.2022 10:56

Досло из африке ,а оболијевају највисе хомосексуалци . Преносе глодари. Па сто се зову мајмунске??? Као прво зна се гдје су хомосексуалци ,у африци сигурно нису.и како све болести иду из африке??? Ову нуклеарну бомбу треба да баци нека земља потхитно .није битно ко ,ал ова земља је изгубила смисао постојања. Боље и да је нема ,него да с њом владају "сумњивци"

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.05.2022 11:22

Богами преносе се и те како.Ови наси политицари имају некакве горилске али су имуни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

23.05.2022 07:51

ко јос слуса ове мајмуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармако експонент

24.05.2022 13:45

Г Шеклер, ви сте стручно лице, занима ме јесте ли ви дио фармако мафије која сатире овај свијет. Најављују нам се разно разни вируси од Бил Гејтса , "врхунског стручњака вирусологије", на свјетском нивоу, и ево видим како се његове најаве, провиђења и остварују. Можете ли нам сад Ви казати ста нам слиједи послије ових мајмунских богиња, који мајмунлук нас слиједи у наредном периоду ?

ОДГОВОРИТЕ