Хил: За Србију постоји само један пут - Запад и ЕУ

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је данас да за Србију нема трећег пута, већ се избор своди на избор између Истока и Запада.

Србија 22.05.2022 | 10:53
Хил: За Србију постоји само један пут - Запад и ЕУ

"За разлику од прошлости када се у Србији мислило да постоји трећи пут, да Србија није ни на Истоку ни на Западу, да је посебна и да иде својим путем, сада већина у Србији сматра да постоји прави пут и погрешан пут и жели да изабере тај прави пут. Мислим да за Србију постоји само један пут, а то је Запад, то је Европска унија", рекао је амбасадор Хил у интревјуу за недељно издање Политике.

Амерички амбасадор је оценио да су грађани Србије одлучили да им је будућност на Западу, а не на неком недефинисаном Истоку.

"Ово говорим да основу онога што чујем свакога дана од људи, али и на основу изјава председника Вучића", рекао је Хил.

Он је изразио разочарење због тога што "проблем Косова још постоји" и рекао да су Србија и тзв. Косово "суседске земље" које морају да реше многе проблеме, оценивши да је "прави начин (за решавање тих проблема) дијалог који се одвија посредством ЕУ и преговори у Бриселу".

"Сви елементи морају бити на преговарачком столу и не може се рећи о овоме хоћу да разговарам, а нећу о овоме. Обесхрабрен сам када видим да једна страна жели једну ствар, а не жели да се на преговарачком столу нађе оно што жели друга страна", указао је Хил.

Говорећи о увођењу санкција Русији, амерички амбасадор је рекао да би Србија требало да одлучи да ли су јој односи са Русијом донели добро и да ли су добро служили српски интересима.

"Када је Путин навео Косово као инспирацијју за планове у Украјини, већини је то звучало чудно. Нисам сигуран да је Русији стало до Србије, ни раније, а посебно сада", оценио је Хил и истакао да "није у српском интерсу да буде толико енергетски зависна од Русије".

"Не желимо несташице (енергената). Желимо да помогнемо Србији да има приступ природном гасу и гасоводима", рекао је Хил и изразио став да Русија није поуздан снабдеваћ.

Амерички амбасадор је подсетио да су САД извозник гаса и да се "труде да се и Србија прикључи на америчке гасоводе".

"Ми извозимо тај гас, градимо цевоводе и трудимо се да се Србија прикључи на гасоводе у морским лукама. Ту је и нуклеарна енергија за коју мислим да је треба подржати", предочио је Кристофер Хил.

(Тањуг/ фото: Yоутубе Принтсцреен)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Не мозете нам

22.05.2022 09:16

Ви никада док постојо свијета бити сто нам је Русија по било цему и не само то не мозете ви то никада ни разумјети . Све скупа то је вас дугороцни проблем, нас мозе бити само периодицни и пролазан силом и притисцима наметан од вас са запада или било кога другога.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала Маца

23.05.2022 16:03

Ако се мора бирати онда Исток! На истоку излази сунце, а на западу залази, или је одавно засло!

Name

Петар

22.05.2022 09:18

Најбоље је да нам ви Американци кажете шта ми мислимо. Наш најбољи пут је што даље од вас да нас не бисте хуманитарно бомбардовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергеј

22.05.2022 09:21

Како сте нас завољели одједном а сјетите се колико бомбардовања смо добили од вас. Не брините за нас, снаћи ћемо се, идите ви својим путем и гузицу уза зид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.05.2022 09:44

Протјерати овога амбасадора ста се он петља у насе ствари

Name

Ре Сегеј

22.05.2022 12:20

Па и Њемачка и Француска су се бомбардовали у 2 Свјетска рата па сада су развојну привредни, економски и политички партнери. Будућност је са јачим а не у празним идеологијама

Name

Ре Сегеј

22.05.2022 20:46

Ако ћемо за јацега онда је то Русија...Амери ни не планирају да се умесају у Украјини и једино могу луде Пољаке на то да наговоре...Русија и Кина су неколико пута јаце од НАТО земаља а да не спомињем остатак свијета (Индија, Бразил, цела Африка, Мексико ..) који једва чекају да неко поведе свет у обрачун са Америком...

Name

025

22.05.2022 09:28

срамте било кристофоре јели она европска унија стоје убијала србску децу пасу говорили колатерална стета бодвас клео и мала милица ракиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј ово

22.05.2022 09:30

Он зна куд Срби треба да иду !!! Најисправнији пут је не бити под њиховом шапом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

22.05.2022 09:31

оканитесе ви србије јерце србин и србија и вас послат у историју ко османлије и аустроугаре и хитлера устасе у њихово цвеце [потурице]

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 025

22.05.2022 15:42

Добра ти је ова сала хахаха

Name

Боске

25.05.2022 19:31

Онда ће морати да трпите барем 500 .година

Name

Мирослав

22.05.2022 09:36

Ко у ЕУ доноси одлуке ви амбасадоре и васа дрзава? Ми се гурамо у ЕУ годинама, али нам сваки дан додају јос захтева. Сумљам да це нас примити, ако је захтев да признамо отимацину насег КиМ, као дрзаву. Од нас никад нико неце дати признање отимацини, тако да и ви и ми знамо да од насег цланства у ЕУ нема ниста. Осим тога, треба сацекати да се види, ста доноси овај рат ЕУ? Ако мислите да би Срби, са дјаволима ратовали против Руса, или против Кинеза, варате се. Ми имамо рузна сецања на натовске дјаволе, бомбардовали су над. Пустите нас на миру, размислите колика би била реална остета насој дрзави, због васег бомбардовања, то би требало платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

22.05.2022 09:44

Хвала Кристофер, нисмо заборавили колко сте нам ,,ваљали,, деведесетих година, али одужићемо се ускоро.Да незаборавим ваш гас је сигурно доста квалитетнији и јефтинији од руског, гасовод ће те нам изградити током љета сигурно, наше је само да уведемо санкције Русији.Немогу да схватим колико сте поган и зао човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦП

22.05.2022 09:46

По коментарима најбоље да се сви срби из ЕУ и УСА преселе у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиано за СССР

22.05.2022 10:30

Засто да се срби селе у Русију, имају срби своју дрзаву вијековима.

Name

Ре

22.05.2022 10:37

Е.У. и УСА од скора постоје , за разлику од Русије која ја настала пуно прије њих, Русија има свој Народ, Нацију, Државу за разлику од овога ! Да , да те подсјетим, многи су мислили за Русију, али она није примала такве, ни дан данас се не може лако добити виза, а тек исељеничка, нема шансе !

Name

Мирослав

22.05.2022 10:43

А сто да се селимо у Русију? Наса искуства са америма и натовцима су рузна, па амбасадора подсецамо на то, он то добро зна али прелази преко цињеница. Њихов циљ је имати све земље у Европи под својом цизмом.То је разлог, сто нам лукаво прица ста је "добро" за нас.Питам се колико цовек мора бити безобразан, да игнорисе цињеницу, да је његова дрзава била покретац бомбардовсња Срба. Сто то игнорисе, сто избегава споменути одговорност дрзаве коју преставља? Опет да га подсетим, да нам његова дрзава дугује ратну остету, кад је плате и кад се извине, онда моземо прицати о било каквим коректним односима са њим и његовом дрзавом. Без тога амбасадор нека цути, сагне главу и захвали се насој дрзави сто га гости.

Name

Аса

22.05.2022 10:45

А ти у Авганистан

Name

КАМЕН

22.05.2022 10:59

Мозда би добро ибило да се преселимо у Русијју макар нас неби угњетавали као ви г Амбасадоре а сто се тице трецег пута ми смо имали треци пут БИВСА ЈУГОСЛАВИЈА и било нам је добро на основу данас са васом демократијом али то није вама одговарало па сте уз помоц домацих ИЗДАЈНИКА срусили ЈУГОСЛАВИЈУ

Name

Ма

22.05.2022 11:20

То је сацица Русољубаца

Name

Директ

22.05.2022 12:02

Шта фали Русији? Погледај Санкт Петербург, Москву, Калињинград...

Name

Уцитељица

22.05.2022 17:18

Конацно да Руси среде ситуацију у криминализованој ЕУ, а и даље и сире! Након разваљивања многих дрзава медју којима је била и еx-Ју сада њих Руси разваљују! Подрска и сретно!

Name

НН

22.05.2022 10:28

То ти мислиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

22.05.2022 10:28

Било би занимљиво чути шта мисли Амбасадор Србије у САД, кака би се САД требале понашати у будућности, исто тако, важно је шта мисли Амбасадор Хондураса у Нигерији и обратно ! Све ово је демократски, зар не ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пар

22.05.2022 10:37

Будала овдје против запада а сви остали неце ка истоку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.05.2022 10:41

Баш сте разочарани за Косово, па то је ваш пројекат у складу са међународним правом, јел да. Други то не могу, само ви можете. Колико је Србија уцјењивана и уцјењује се за признавање Косова, а суверена земља као и Украјина. Битно је бити само против другог ко вама смета. Извините се Србији и вратите своје признање Косова па онда тражите то што тражите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака земља

22.05.2022 10:46

Има своју колијевку ,поријекло и вјеру . Ста хоцете ви настрани западњаци??? Зар да се одрекнемо свега ,па цак и косова и да се придрузимо вама. Вама , који сте бомбардовали србе ,српску дјецу и српске болнице и институције. Мрс у ... пм Нек се градјани изјасне о вама...,али само они који стално зиве на овим просторима ,како Србије тако и Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бени Хилл

22.05.2022 10:57

Господине Хилл ако це вас гас да буде лосијег квалитета,скупљи онда засто би Србија куповала гас на којем стетује..Јел то присиљавате Србију да купује мозда смеце које је јос и скупље..Ви јасно показујете да сте упетљани у рат у Укранији да бисте згазили остатак Европе и наметнули своје интересе који су на стету Европе,ЕУ ..Ви је мозете давати ЕУ јефтинији гас јер се то Америци је исплати а знамо колико је Америка скрта .Америка не баца паре.Америка ако ко!е дадне новац оцекује много висе назад..Америка је поклања на лијепе оци никоме па неце ни Њемацкој и Француској а камоли Србији..Засто Америка вец једном није натјерала Албанце да се формира заједница српских опстина,ЗСО ..Америка и њена пјесадија звана Косовари су страма која касни са својим обавезама а не Србија..Непостено од Америке..Кад је Америка и била постена ако се увијек слузила преварама Ког није успјела преварит милом онда то цини силом..Али мозете то радит Европи.Мозете и Русији посто је јасно да Јевреји млате и Русијом.Ма какав Путин И он је само изводјац радова,слуга..Да је Русију повео неко ко је заиста хтио да порази Зеленског будите увјерени да би Кијев пао за 10 дана..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

22.05.2022 11:06

Срби толико мрзе запад да пола Беца, Минхена Цикага цине срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.05.2022 12:12

Мржња је само (негативан) осјећај, док интереси се граде на неке дуже стазе. Америку је унапредио Тесла (својим изумом, као и читав свијет, на крају крајева), док Беч је прва (права) западна дестинација, за нас Србе, као и за друге Балканце. Све има своје логичко објашњење, па тако и ова ситуација, која нема пуно везе са љубављу или мржњом, колико има везе са жељом за успјехом.

Name

Пен

22.05.2022 11:29

Амери стари робовласници све под плаштом демократије поробљавате нормàлни народ . Ви сте једна ишчашена нација која жели само да експлоатише нàрод. Што дàље од Срба ми смо најспособнији кад се у наше послве не мијешате. Хуманитарно сте бомбардовали Србе,ваше одређи ање пута нам не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕФА

22.05.2022 11:38

Шта на то каже Сергеј Лавров?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.05.2022 12:20

Не знам шта каже, али знам шта би можда рекао. Рекао би "и тата би, сине", али ништа од тога, јер се ништа конкретно не нуди, ни њима, ни нама, тако да, џаба се "ложимо", јер да је Европској унији интерес, наш скори улазак у исту, досад би нас угурали "по сваку цијену", као што су у прошлости и радили, са другим земљама око нас.

Name

Стивен Сегал

22.05.2022 11:42

Ало хил зар мислис да би требало са вама у савез који сте тадасњу Срј бомбардовали осиромасеним уранијумом, са вама који сте убијали малу дјецу, бомбарддовали болнице, зграде по цјелој срј, мостове. Увијек уз Русију него са вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марс

22.05.2022 12:58

Мајмуне и остали а кад сте нас тукли све вас треба поравнати и затрти као сто с е ви друге маму вам геноцидну

Name

Ре

22.05.2022 13:37

Одличан коментар, још кад бих био истинит. Зашто народ из Србије иде на запад да ради, зашто не иде у Русију. Е па зато што је Русија веце биједа од Србије. И кад је то Русија стала у заштиту Србије, зашто не спријеци бомбардовање. Море дај више охладите.

Name

Тако сте немоцни

22.05.2022 12:13

Ни силом ни милом нам не мозете угрозити ни идентитет ни суверенитет ни тетиторијални интегритет. Све се врати на своје ма колико ста трајало а ми смо интелигентан стрпљив и издрзљив народ, знамо јако добро како, хиљаде година... Узалуд вам све сто цините и планирате ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузно и рузно

22.05.2022 13:21

Дали амбасадом заиста мисли сто прица ??? Да има имало морала бар би цутао .Овако је показао све о себи и земљи коју заступа. То је западна демократија. Узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд

22.05.2022 14:51

Не сери ... И за тебе постоји само један пут ... Црна земља ... Не верујес ми ... Верују други ... Знају ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс преваранту

22.05.2022 14:51

Никад Србију нецете пустити у ЕУ и да признају косово лицемјери убице, само обецања и ниста висе…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

22.05.2022 14:55

Ово је дипломатски скандал и требало би да се врсти одаклеје досао. Сами ми одредјујемо којимпутем це ици Србија. За мене постоји само Србија. Ми нисмо Русија. Никада нисмо ни били али нас интерес није да будемо део америцког колонијалног система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје Г.

22.05.2022 15:19

Казе :"амбасадор је рекао да би Србија требало да одлучи да ли су јој односи са Русијом донели добро и да ли су добро служили српски интересима" Па наравно да су слузили. Вазда и занавек це. А ти амбасадоре, пренеси својима, сиктер од Срба и Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка

22.05.2022 19:03

Нигје ми не идемо, ни на исток ни на запад ми смо своји на своме и одлуцујемо о себи, постојани као стијена, о каквом путу сте у заблуди....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Христе Боже

22.05.2022 21:11

Ма терај се и ти Хил, Нил, Бајден, Скот, и остала сатанидтичка говна у три лепе матрине није Србији место тамо видимо дтање Румуније, Грчке, Бугарске две биједа и сиротиња енате ви коме и зашто дајете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

24.05.2022 06:55

Потребно је да одговаате за бомбародовање Србије , Српске али и Сраба у Крајини ? Без тога цина , Срби су марионета .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуги

25.05.2022 21:27

Мукамије од ови каубојски политицара. Децу нам убијали сад глуме пријатеље и саветнике.

ОДГОВОРИТЕ