Спречавање избора у БиХ је неуставно и антидејтонско

- Било би неуставно, и антидејтонско дјеловање, да неко онемогући народу ове државе њихово право на изборе", наведено је у изјави америчког амбасадора.

Босна и Херцеговина 23.05.2022 | 13:49
Спречавање избора у БиХ је неуставно и антидејтонско

 Данас су чланови Централне изборне комисије БиХ одржали састанак са шефицом мисије ОСЦЕ-а у БиХ Катхлеен Кавалец и америчким амбасадором у БиХ Мајклом Марфијем у вези с успостављањем портала е-Избори.

"Захвалан сам ЦИК-у што је омогућио амбасадорици Кавалец и мени да данас говоримо на тему правовремених, фер и транспарентних избора. Они су темељ демократије, и за народ ове државе, они су такође нешто што је предвиђено чланом 2. Устава БиХ. Било би неуставно, и антидејтонско дјеловање, да неко онемогући народу ове државе њихово право на изборе", наведено је у изјави америчког амбасадора.

Истакао је да су САД посвећене демократској и просперитетној будућности за све конститутивне народе и грађане ове земље унутар евроатлантских институција.

"Зато радимо са ОЕБС-ом и ЦИК-ом на јачању изборног процеса у БиХ и његовој одбрани од оних који га настоје корумпирати ради личне или страначке користи. Бирачи морају имати повјерење у интегритет изборног процеса. Морају имати повјерења да исход избора одражава гласачке листиће. Посао који ОЕБС ради са ЦИК-ом помоћи ће у изградњи тог повјерења", истакао је Марфи.

 

Амерички амбасадор казао је како ће у октобру гласачи одлучити ко ће водити државу, ентитете и кантоне у наредне четири године.

"Ово је њихова прилика да обликују будућност БиХ. То је и њихова прилика да позову на одговорност политичаре и политичке странке које су владале овом земљом у посљедње четири године. Да ли су ови политичари испунили обећања која су дали прије четири године? Јесу ли вођени интересима својих бирача или су вођени властитим, уским, личним интересима? Да ли је држава данас боља него прије четири године? Ово су питања која бирачи у свакој демократији постављају себи прије гласања. Ако су одговори 'не', онда бирачи могу направити промјену. То је љепота и снага демократије", наведено је у изјави амбасадора Марфија.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић истакао је да се подузимају огромни напори како би се надокнадио недостатак средстава потребних тој институцији за провођење избора.

"Поништили смо седам тендера, донијели смо унутрашњу одлуку и ангажирали наше људство да ради прековремено да надомјестимо ангажирање младих људи које иначе ангажирамо. ЦИК неће још дуго моћи издржати овај систем рада", казао је Арнаутовић.

(Клиx Фото: Твитер)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Лицемјер

23.05.2022 12:54

А да Хрвате представља неко кога они подржавају , то је Дејтонски и демократски ? Опозиција је толико лоша да им одржавање избора није од користи , у РС-у ће црвена секта да покупује све што буде жељела и почистити ће их са лица земље, а није искључено да сте и Ви амбасадори на платном списку ове владајуће мафије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

23.05.2022 13:07

Најбоље да Американци и ЕУ плате изборе и ријешен проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.05.2022 13:08

Ко то не жели да се одрже избори у октобру,поготово не поштени? Ко би највише волио да постојећа власт остане у "техничком мандату" до краја свијета и вијека? Открићу вам тајну,ал немојте ником причат-СДА,СНСД и ХДЗ,али....пссст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

23.05.2022 13:10

Немаа нивцаа немогу се паразити будтетски масинеријааа гласацкааа одреци својих енирмних платааа и привилегијааааа бахацењее за Гинисааа народ опљацкалии растјералииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

23.05.2022 13:34

Владајућа тројка у БиХ и њихови телетабиси су свјесни да само уколико не буде избора могу остати на власти. Одлагање избора или да закувају рат, њима је свеједно... о народу свакако не мисле. Циљ је сачувати фотеље и опљачкано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

23.05.2022 14:01

Обични грађани у овој држави одавно немају права. Ништа нас не може изненадити. Овдје богати имају права, без обзира на вјеру и нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

23.05.2022 14:09

Баш зато постоји високи представник, који ће на крају пресудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тонкица-Полонкица

23.05.2022 19:23

Ама то је обицан туристицки радник.

Name

ТЕШКО НАМА

23.05.2022 17:54

Па ето видите ко спрјечава изборе па подузмите нешто. Чега се они то плаше. Гдје је сада високи представник. Чему он служи са својим овлаштењима.

ОДГОВОРИТЕ