Влада по хитном поступку повећава лимит ИРБ кредита

Влада Републике Српске упутила је по хитном поступку у скупштинску процедуру приједлог измјена Закона о Фонду за развој и запошљавање РС којим се значајно повећава проценат средстава Фонда који Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) може одобрити кроз кредит једном кориснику.

Република Српска 23.05.2022 | 21:19
Влада по хитном поступку повећава лимит ИРБ кредита

Предложеним измјенама проценат средстава Фонда који ИРБ може уложити код једног корисника кредита или емитента хартије од вриједности, укључујући и с њим повезана лица, повећава се са 10 одсто до највише 30 одсто тих средстава.

Овакав потез у Влади Српске оправдавају потребом „интензивније подршке предузећима у РС за реализацију великих инфраструктурних пројеката“.

„Имајући у виду у опредијељеност Републике Српске и привредних друштава из РС за реализацију великих инфраструктурних пројеката, а усљед инфлације и негативних међународних дешавања која утичу на енорман раст цијена енергената и сировина које служе за њихову реализацију, предлажемо усвајање овог закона по хитном поступку“, наводи се у образложењу приједлога.

На овај начин, додају, осигураће се додатна финансијска подршка реализацији развојних пројеката предузећа путем кредитних пласмана, улагања у хартије од вриједности и издавања гаранција.

Међу највећим инвестиционим пројектима у РС за које се већ дуже вријеме траже извори финансирања су они у енергетском сектору, попут хидроелектрана „Дабар“ и „Бистрица“.

Крајем прошле године Влада РС је потписала са Кинезима уговор о финансирању и изградњи хидроелектране „Дабар“ тежак 190 милиона долара.

Према уговору, хидроелектрану ће градити кинеска компанија „Цхина Енергy Гезхоуба Гроуп“, а кредитираће је кинеска државна банка „Ексим“, на основу гаранција Републике Српске.

Међутим, како је укупна вриједност ХЕ „Дабар“ процијењена на око 660 милиона КМ и знатно је већа од задужења код кинеске банке, може се очекивати и нови кредит код домаћих банака, а што је и сама Влада РС признала када је крајем прошле године од Народне супштине РС тражила сагласност за повећање износа гаранција које може издати у тој години за чак 250 милиона КМ.

„За финансирање изградње ХЕ „Дабар“ биће потребно издати гаранцију и за кредитно задужење на домаћем тржишту у износу од 78,2 милиона КМ“, навела је Влада у Одлуци коју је тада упутила НСРС, а коју су посланици прихватили.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ИРБ-паљевина

23.05.2022 20:22

Идемо даље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа

24.05.2022 00:31

Бозе сацувај ста раде од дрзаве

Name

МУПетСхоу

24.05.2022 03:59

Мало су нам цекови гарави, али је вазан потпис!

Name

Приједорцанин М.

24.05.2022 04:15

Ниста не вјерујем сто се ирб тице.ово хитно је треба неко од тајкуна да добије велику лову.влада је изгубила повјерење код градјана ста следеце гори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

24.05.2022 05:22

Све поскупило,да се дјеца не дрогорајз!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ???

24.05.2022 05:53

Најбоље би било,да РС-у преименује те у КРЕДИТ ЕНТИТЕТ,А МОЖЕ И КРИМИНАЛ ЕНТИТЕТ. Успавани народе,има ли мозга у овој ПРОКЛЕТОЈ АВЛИЈИ,или су све сами климоглавци?!Аплаудирамо свом краху,понижени и увријеђени,убијеђени да живимо добро!!!Па,хајде да озваничимо то наше робовласничко друштво,у складу са стварним стањем,чему илузије!!!

ОДГОВОРИТЕ