Уставни суд БиХ: Ево шта је спорно у заклучцима НСРС

Уставни суд Босне и Херцеговине на службеној wеб страници објавио је информацију на које се одредбе Декларације и Закључака које је донијела Народна скупштина Републике Српске односи њихова јучерашња одлука о укидању.

Босна и Херцеговина 27.05.2022 | 23:04
Уставни суд БиХ: Ево шта је спорно у заклучцима НСРС

Из Декларације о уставним принципима укинуте су тачке 17., 18., 19. и 20, а о чему су обавијестили на страници Уставног суда.

Народна скупштина сматра да садашњу неусклађеност надлежности пренесених на ниво БиХ без промјене и допуне Устава БиХ као Анекса 4. Дејтонског споразума, треба превазићи/ријешити доследном примјеном одредбе 3.3.б. Устава БиХ који недвосмислено прописује да ће се ентитети „у потпуности придржавати овог Устава БиХ“.

То подразумијева право Народне скупштине и Владе Републике Српске да обуставе примјену било ког акта, мјере или активности органа и институција на нивоу БиХ, а који немају основ у Уставу БиХ и нису изричито Уставом БиХ утврђени као надлежност органа на нивоу БиХ.

Потврђујући своја ранија документа о уставноправним односима, а посебно Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности од 18. октобра 2017. године, Закључке у вези Информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске од 12. новембра 2019. године, Закључке Народне скупштине поводом Информације у вези антидејтонског дјеловања Уставног суда БиХ, од 13. фебруара 2020. године, као и Закључке Народне скупштине поводом Информације о примјени Анекса 10. Дејтонског споразума од 10. марта 2021. године, Народна скупштина сматра да је неопходно приступити промјени Устава Републике Српске доношењем новог текста Устава Републике Српске.

Народна скупштина задужује Владу Републике Српске да, у координацији са предсједником Републике Српске, припреми текст Устава Републике Српске којим ће се потврдити све надлежности Републике Српске, изузимајући надлежности које по Уставу БиХ припадају БиХ.

Новим Уставом Републике Српске, између осталог, Бања Лука ће бити одређена као главни град Републике Српске, а Пале као престоница Републике Српске.

О процедури за доношење новог Устава Републике Српске, Народна скупштина ће одлучити након разматрања текста који ће предложити Влада Републике Српске.

У односу на Закључак у вези с информацијом о правосудним институцијама Босне и Херцеговине укинуте су тачке 4. и 5.

Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске Закон о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске.

Закон о Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу Закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске.

Осим тога, укинуте су тачке 4. и 5. Закључка у вези с Информацијом о пријеносу надлежности са Републике Српске на ниво Босне и Херцеговине у области одбране и сигурности

Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске законе из области одбране и безбједности.

Закон о одбрани Босне и Херцеговине, Закон о служби у Оружаним снагама Босне и Херцеговине, Закон о обавјештајно-безбједносној агенцији Босне и Херцеговине и Закон о државној агенцији за истраге и заштиту Босне и Херцеговине неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу законе из области одбране и безбједности.

Укинуте су тачке 5. и 6. Закључака у вези с Информацијом о пријеносу надлежности у области индиректног опорезивања

Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске Закон о порезу на додату вриједност у Републици Српској и Закон о акцизама Републике Српске.

Закон о систему индиректног опорезивања у БиХ, Закон о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, Закон о Управи за индиректно опорезивање, Закон о поступку индиректног опорезивања, Закон о поступку принудне наплате индиректних пореза, Закон о порезу на додату вриједност и Закон о акцизама у БиХ неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу Закона о порезу на додату вриједност у Републици Српској и Закона о акцизама Републике Српске.

Такођер укинуте су тачке 2. и 3. Закључака у вези с Информацијом о пријеносу надлежности са Републике Српске на ниво Босне и Херцеговине.

Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске законе и друге прописе који ће омогућити несметано функционисање Републике Српске.

Закони и други прописи којима је извршен пренос надлежности са Републике Српске на институције БиХ неће се примјењивати на територији Републике Српске од дана ступања на снагу закона и других прописа из тачке 2. ових закључака.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Учитељу врати ми кликере

28.05.2022 04:55

Укинуше људи све, једино се балванима могу вратити надлежности. Пошто је шума посјечена и они више не помажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки 4

28.05.2022 06:11

Милу мозе спасити само референдум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

28.05.2022 18:03

Није њима ни била намјера врацања нафлезности то је била само јос једна бајина представа за своје полтроне који у те небулозе вјерују и покусаваридобити гласаце који му висе не вјерују а тим показује да ту нема ни грама патриотизма вец велики издајник српског народа