Какву поруку шеф руске дипломатије доноси у Србију?

"Србија се тренутно налази у веома деликатној позицији јер се на њу врши притисак с обје стране да се опредијели", каже Попов, додајући да свака од тих страна навија да се опредијели за њену страну.

Република Српска 28.05.2022 | 22:14
Какву поруку шеф руске дипломатије доноси у Србију?

Аналитичар Александар Попов сматра да није случајно што ће велики број званичника баш у овом периоду доћи у посјету Србији.

"Србија се тренутно налази у веома деликатној позицији јер се на њу врши притисак с обје стране да се опредијели", каже Попов, додајући да свака од тих страна навија да се опредијели за њену страну.

"То није случајно јер је Србија највећа земља Западног Балкана и региона који је могуће потенцијално жариште неког од сукоба и због тога што је једина европска земља која није увела Русији санкције", наводи Попов.

Како каже, иако Србија покушава заступати политичку неутралност у контексту односа Запад-Русија, Попов сматра како тај став све мање има смисла.

"Амбасадор САД-а Цхристопхер Хилл прије неколико дана је експлицитно рекао да Србија не може остати на пола пута и да се мора јасно опредијелити, а то би требало бити према Западу гдје она објективно припада јер је од 2013. године на путу према ЕУ. Србија покушава заступати политичку и војну неутралност. Што се тиче војне неутралности то није спорно, али у овом тренутку та политичка неутралност не држи воду. Стратешки правац који је Србија заузела јесте пут према ЕУ", рекао је Попов.

Долазак Лаврова у Србију такође, каже он, се може посматрати и кроз преговоре које Србија води са Руском Федерацијом у вези новог гасног аранжмана што је питање које би Русија могла искористити како би додатно везала Србију за себе.

"Сутра Вучић треба преговарати око гасног аранжмана са Путином. За сада су стигли укори из Русије, нарочито Марије Захарове. Могуће је да ће Русија уцјенити Србију једнократним аранжманима те ће тако тестирати опредјељење. Посјета Лаврова биће упозоравајућа и ту ће стићи крајње упозорење шта ће се десити ако Србија окрене леђа Русији. Русија неће третирати Србију као непријатељску земљу већ као издајника, некога ко је забио нож у леђа", појашњава аналитичар у разговору за Клиx.ба.

Говорећи о однос Русије према БиХ, Попов се осврнуо и на изјаве руског амбасадора у БиХ те је нагласио како су његове пријетње крајње недипломатске.

"Руски амбасадор био је крајње неодмјерен у пријетњама. Његове изјаве не само да су биле недипломатске већ су и једна врста безобразлука", јасан је Попов.

За Србију, али и за Вучића не би било добро, тврди Попов, када би се на састанку са Лавровом покренула тема БиХ.

"Не вјерујем да ће БиХ бити тема разговора. Ако би Лавров покушао отворити ту тему, мислим да би то компликовало ситуацију Србије да отвара још једну причу осим односа који се тичу Запада и Русије. Само још треба да се отвара и прича о БиХ. Не би било пожељно за Вучића да се отвара тема БиХ и да о томе разговарају двије земље као што су Србија и Руска Федерација", закључио је Попов.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЗИКАЗ

28.05.2022 20:51

Цувено "Њет" Тито је упутио Русији, и за којег смо поносно стајали толико година досао је на сто Вуцицу у нај горем моменту. Мислим да це Српски предсједник мудро одлуцити:прихватити Русе а не одбити ЕУ. Тезину одговора пребацити њима. БиХ му је тезе питање. Додик је дволицан тип, једно ради а друго говори, за сада он цува себе и имовину коју је опљацкао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бета 2

28.05.2022 20:56

Србија треба да стане на страну властите перспективе, а то је страна Русије. Унутар ЕУ неце добити ниста осим војних налога и лазних обецања. Примјера за тако несто вец имамо довољан број.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

29.05.2022 15:30

И ја сам за Русију , нека земље ЕУ затворе своје фабрике у Србији да живимо своји на своме ??‍♂️

Name

Амбасадор

29.05.2022 06:52

Гдје су коментари, још спавате а Вучићу се не спава

ОДГОВОРИТЕ