Земље Западног Балкана на европском путу даље од Украјине

Упитана колико је Западни Балкан повезан са статусом Украјине, и шта се може понудити тим земљама, она је указала да су готово све земље Западног Балкана на европском путу даље од Украјине.

Свијет 21.06.2022 | 07:22
Земље Западног Балкана на европском путу даље од Украјине

Србија мора да се одлучи на чијој страни жели да буде, поручила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Ми желимо Србију уз нас, али за то су нам потребни јасни докази да та земља дели наше вредности, на пример владавину права и демократију, као и да одбија руску инвазију", порука је Фон дер Лајен у интервјуу аустријским дневницима „Винер цајтунг“ и „Клајне цајтунг“.

Подвукла је да је спољнополитичко опредељење кандидата веома битно.

„Наравно да очекујемо да сви вучемо исту страну ужета“, подвукла је председница ЕК.

Упитана колико је Западни Балкан повезан са статусом Украјине, и шта се може понудити тим земљама, она је указала да су готово све земље Западног Балкана на европском путу даље од Украјине.

„Надам се да ћемо наћи решење, да ћемо коначно моћи да испунимо наше обећање и почети приступне преговоре. БиХ, на пример, може одмах ступити у приступне преговоре када испуни 14 главних тачака. Било је много напретка и томе треба одати признање“, рекла је она.

На питање колико ће трајати док Украјина постане чланица ЕУ, Фон дер Лајен је указала да је приступни процес везан за напредак.

„У рукама је кандидата колико брзо се крећу у поступку“, рекла је она указујући да су Словачка и Турска добиле статус кандидата 1999., да је Словачка предузела све да примени потребне реформе, те је пет година касније постала чланица, а Турска је данас "удаљенија од чланства него што је икада била".

Фон дер Лајен је пренела да је стекла утисак да су украјинске власти високо мотивисане и грађани уједињени око жеље да приступе ЕУ.

„Желе потребне реформе да примене што пре. Председник Володимир Зеленски ми је рекао да би они то урадили и ако не би било речи о чланству, зато што је то добро за земљу и демократију. То је и један од разлога зашто смо препоручили Савету ЕУ давање статуса кандидата“, истакла је председница ЕК.

На констатацију да су многи мишљења да ЕУ не може савладати пријем тако велике, сиромашне земље, без реформи, рекла је да Унија мора дефинисати које предуслове жели да створи за потенцијалне нове рунде проширења, додајући да је ту, на пример, питање једногласности.

На питање шта ако владе не договоре статус кандидата за Украјину, Фон дер Лајен је изразила увереност да ће бити позитивне одлуке.

Упитана за аустријски предлог реформе приступног процеса, она је подсетила да је тек пре две године тај процес реформисан.

„Наш предлог су прихватили парламент и Савет. Тај процес је модернизован и ојачан. Сада имамо могућност кроз обједињавање поступака да брже напредујемо, или обрато, ако препознамо назадовање, да затражимо прераду“, рекла је она.

На питање колико је ЕУ удаљена од седмог пакета санкција против Русије, Фон дер Лајен је истакла да је Унија била екстремно јединствена и успешна око првих шест пакета, који коштају нешто и саму Европу, али више коштају Русију.

„На пример финансијски сектор. Руска централна банка мора скупо плаћати одржавање стабилности рубље. У привреди смо много учнили у контроли извоза. Недостајући делови постају у свим областима проблем, руски авиони не могу готово нигде изван земље слетати, јер недостају сертификати. Делови недостају и у железничком саобраћају, у аутоиндустрији недостају компоненте. Сада морамо погледати да нема рупа“, објаснила је она.

Када је реч о енергетици, пренела је да ЕУ има планове за ванредне ситуације за зиму, на којима је радила од почетка рата у Украјини.

“Тренутно је попуњеност наши складишта гаса на 43 одсто, а желимо да до зиме буде на 80 процената“, објаснила је она.

Указала је да је циљ да се оконча зависност од руског гаса, што је и део споразума са америчким председником Џоом Бајденом, али и договор са Израелом, Египтом, Норвешком и Азербајџаном.

На питање да ли је на столу ембарго на гас као даља санкција против Русије, Фон дер Лајен је избегла директан одговор.

„Ми смо на путу да постанемо независни од Русије. Укупна потрошња гаса у ЕУ је у првом кварталу пала за девет одсто. Људи разумеју колико је важно и колико је то повезано са високим ценама. Руске испоруке су смањење за 30 одсто“, казала је председница ЕК.

(Тањуг)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Перо Маљевиц

21.06.2022 05:42

Даце Бог да Вас Рујо укине. Цуј, Украјина у рату па близа од БиХ ЕУ-тротоару, ха, ха.. Сретно Усрула!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само паметно

21.06.2022 09:07

Не требамо ми стално гледати у европску унију.Ми требамо и можемо овдје изградити нормалан живот,а хоћемо ли бити у европској унији или не то би онда било чисто формално

Name

Ненад

22.06.2022 09:36

Па да моземо урадили би то за тридесет година.Паметни су код нас на дну или отисли у ЕУ будале су на врху .

Name

Милосрдни Андјео

24.06.2022 06:58

Усрула, сто нисте примили Србију у ЕУ када је била бомбардована 1999?

Name

Богами

21.06.2022 05:43

Ко да је неко луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

21.06.2022 05:44

Ајд реци не требају вам дотицне зеље ЗБ и тацка. Овако нас понизавате, уцјењујете са својом тактиком магарца и саргарепе. Земље западног Балкана су или у НАТО-у или окрузене НАТО-м , па вас висе и не интересују... Ко вас не зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУ

21.06.2022 05:44

Само их треба одбити и зауставити преговоре. ЕУ се неће ширити, понавља Макрон већ годинама. Ако свака земља може блокирати улазак БиХ у ЕУ Хрватска без изборног закона по вољи Хрвата, на који никада неће пристати Бошњаци, ће блокирати БиХ на том путу. Па зашто онда трпјети ово вријеђање интелигенције од ових ЕУ представника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питамо ми вас

21.06.2022 05:49

За нафту, гас итд. а не за маглу у виду европских вриједносги од којих није остало висе ниста?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одакле

21.06.2022 13:39

Преко које ЕУ чланице хоћеш да ти је доставе? Окружен си ЕУ и НАТО!

Name

БиХ

21.06.2022 05:51

Нећемо у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не морамо

21.06.2022 05:52

Ви нас вуцете у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

21.06.2022 05:53

Урсула, гледајте циме цете се гријати зимус! Из празне се не пуца, али мозете настампати пара које нико паметан не зели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxц

21.06.2022 05:54

Досадни сте више.... Као да је Украјина производила све што постоји, Направили вјештачку кризу па сви испаштамо.... А шта је са блиским истоком, гладном дјецом Африке, само Украјина, тачно сте досадило богу и народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавицемо

21.06.2022 05:55

Следеце године у ово доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде зено, олади....!

21.06.2022 06:00

Зртвовали сте благостање због неофасистицких побуда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ ДАЈУ ВЛАСТИ

21.06.2022 06:02

У БИХ ВЛАСТИ НЕ ДАЈУ НАРОДИМА ДА ИДЕ У ЕВРОПУ. ЈЕР У ЕВРОПИ ПРЕДСЈЕДНИК НА ПОСАО МОРА БИЦИКЛОМ А У ОВОЈ ЈАЗБИНИ СВИ БИ ДА ПОКРАДУ МИЛИЈАРДЕ И ДА НА ПОСАО ИДУ У МЕЧКИ. ДА ЈЕ БИЛО ВОЉЕ И ДА СЕ УШЛО У ЕУ, ДА СЕ ДОБИО ПРИСТУП ЊИХОВИМ РЕСУРСИМА, ПЕНЗИЈЕ И ПЛАТЕ БИЛЕ БИ ДУПЛО ВЕЋЕ. БАЛКАН ЈЕ ОГАВНА ПЉАЧКАШКА РУПЕТИНА. НИШТА ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.06.2022 11:50

Бас сте оцајни, замолите господју да вас прими у ЕУ, да се умирите. Само да вас питам оцајни, ко је бацао бомбе на нас другог и задњег рата? То си ти европљани, јадо моја. Како ствари стоје, они би опет да пробаху своје бомбе, на насим главама. Ово сад је припрема терена, морају смислити разлог, па да на западу објасне народу, како је то прека потреба. Балкан је оаза мира, све дог западна гамад не испрузи сапу на њега.

Name

Шурда

21.06.2022 06:08

Одјебаус од нас, какво чланство у ЕУ, распада се то што имате. Коме ви дијелите лекције пи.да вам материна, двадесет двије године вам Турска на чекању зато што не игра на ваше тактове већ раде по својим идејама за бољитак а не да иду у пропаст са вама. ЕУ је у служби Америке и НАТО-а који ће је уништити ради свог опстанка. Госпођо Урсула, не волимо вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замотај Јосте

21.06.2022 06:13

За Банана-дрзавице каква је и БиХ је боља руска неутралност од њемацке доминације. БиХ треба да прехрањује 113% себе властитом пољопривредном производњом, тиме треба да се бавимо, а не ЕУ-јебивјетровима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фебо

21.06.2022 06:29

Каква иронија и двоструки стандарди Украјина ближа приступу у ЕУ од земаља западног балкана а земља пред распадом незна гдје че јој бити границе и каква је тамо владавина права кад су они испред балканских земаља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

21.06.2022 06:42

Србија је наоравила реформе и наоредовала далеко више него Румунина и Бугарска, чак су им и плате веће. Украјина је једна од најкорумпиранијих држава на свијету али она је ближе еу него ми јер је постала западна колонија 2014 године. Србија има независну политику, не жели уводити санкције али је осудила Руску инвазију и неће прознати Донбас и Лугањск, Србија више поштује међународно право него запад а пошто никад неће прознати Косово сигурно да неће ући у ЕУ. БиХ је катастрофа сама по себи тако д је ту безброј проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па оне су

21.06.2022 09:15

Примљене због интереса Запада у походу на Русију, да страдају а не због тога да им економски буде боље....

Name

ПП

21.06.2022 06:48

Роспијо, треба ли и овдје да избије рат како би се и ми приближили вашој европи. Ђаво вас црни однио да Бог да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улазак у ЕУ

21.06.2022 07:00

Украјина је ближе ЕУ него балканске државе. Баш ме занима па којем мјерилу, параметру или принципу. Лаж је, да је приступ овисан само од државе чланице. ЕУ је та која поставља услове и поставља их различито за различите државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.06.2022 07:13

Како ствари стоје, прије ће Хондурас постати члан Е.У., него ми овде, на крају крајева и Е. У. је пробушен балон, у њега ништа не улази ,већ излази !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЦКА

21.06.2022 07:25

ТРЕБА ОКРЕНУТИ ГЛАВУ ОД ОВАКВЕ ЕВРОПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

21.06.2022 07:35

Дивно. Дакле у ЕУ се не напредује афирмативним критеријумима већ оружјем, ратом, и цијеном у људским животима и порушеној земљи. За такве имају награду кандидатски статус до душе условљен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

21.06.2022 07:48

У Украјини владавина права и демократија на висем нивоу но на “Западном Балкану”!!! Хеееј Урсула!!! Ако је такво право и демократија циљ боље да се одмакнемо сто даље од те пропале нацистицке ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

21.06.2022 08:06

Њемачка не жели српски народ у ЕУ, само не могу то јавно да кажу. Све нације које су се активно бориле раме уз раме са нацистима су већ одавно у ЕУ. Примјер: балтичке нацистичке државице су ушле у ЕУ без икаквих услова, тако је и са Словачком, Бугарском, Хрватском итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

21.06.2022 08:09

Овдје се види, да се они у Бриселу снама зезају. Уопште нас не схватају озбиљно. Значи прије ће се ЕУ распасти него што ће Србија постати чланица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

21.06.2022 09:39

А да ли смо ми и заслузили да будемо дио ЕУ има ли ту насе греске. За оне који неце да виде наравно нема, али будимо реални ми не зелимо себи добро како онда да будемо дио Уније.На крају ми требамо да будемо уредјено друство без обзира на ЕУ.Тек тада ЕУ неце бити вазна све док не уредимо сами своје двористе ЕУ це бити нас приоритет и једина нада. Народ нам одлази у ЕУ и свако то сматра највецим успјехом.Засто се ми бавимо Хрватском Бугарском Румунијом и питамо се засто су они у ЕУ њима нека се бави ЕУ.Поцнимо се бавити с'обом ако хоцемо да опстанемо.

Name

Хам

21.06.2022 13:45

Па ко би нас и узео за озбиљно, када смо банана од државе. Као друго, овдје се говори о нама, а не Србији.

Name

Читаоц

21.06.2022 08:42

Док год постоји виртуелни простор као замјена за стварни, односно за улицу и градске тргове, до тад се човјечанство неће ослободити окова капитализма тј модерног ропства. Они пиче по свом пуним гасом, а ти народе слободно типкај на порталима, они ово ионако не читају ништа нити их дотиче. Узалуд губимо вријеме и енергију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

21.06.2022 09:14

Молим вас немојте нас никад примити, нама је овако како је супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.06.2022 11:34

Без бриге, то су све милитантни лазови. Треба јо неки војник са искуством, да га посаље на границу Русије. Вермахт окупља пријатеље из другог рата, да их опет посаљу на Русе. Мислим да це зазалити, као на крају другог рата.

Name

Нема од тога ниста

21.06.2022 09:45

Садасњи улазак у ЕУ је као да додјете на журку после поноћи. Сви пијани, неки поврацају, нема ниста да се попије и поједе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха хахаха

21.06.2022 10:55

Прави коментар.....100%

Name

Хаски Трабуњар (Трибунал)

21.06.2022 15:15

Како нема ниста? Имају субвенције за развој европских вриједности и европске демокрације!

Name

НН

21.06.2022 10:32

Преостаје нам само са замолимо Русе да нас нападну, ако хоћемо у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дико

21.06.2022 10:49

Па јесу руске испоруке смањеме за 30%...И видимо кукњаву у ЕУ и пропаст..Докле ћете то издрзати.А лако је јер је у току љето.Сад ће зима и има да купите дупло више него икада да надокнадите..Русија има коме продавати а ЕУ нема од кога узимати .Мозе шицарит..Ви сте господјо покондирена тиква

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па наравно

21.06.2022 16:00

Неце БиХ ,Србија и остале јос дуго у ЕУ ,јер ко це радити за њих и њихове компаније. Знају они да се овдје не спроводи закон ,да је све корумпирано . Плацају нас мизерно(оне фирме које раде за извоз). Нису луди да нас приме у ЕУ. па како це се они богатити.??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

21.06.2022 17:13

За Па наравно.одлицан закљуцак.јос да додам гдје би еу извозила скарт храну и остале производе него на балкакан...

Name

Зналац

21.06.2022 16:08

Овакве изјаве су само вриједзање интелигенције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биби

22.06.2022 05:05

Никако у ЕУ само це јос висе пропасти бити за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

22.06.2022 05:12

Народ не би требао бити љут на ЕУ, јер главни кривци су наси политицари а Бога ми и ми сами јер их бирамо.Ко нама брани да доведемо ред у земљи, па видјети јесмо ли или не за ЕУ. Све док је корупција у земљи не надај те се ни цему другом него бједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усрула вон Карајен

22.06.2022 05:15

Напред брацо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

22.06.2022 11:16

Напред!

Name

Па

22.06.2022 13:21

Ви својим захтијевом уцијењујете чланице ЕУ-е да слободно мисле или правом да се не сврставају по наметнутим жељама Бајдена и осталих. То би и Путин осудио као угрожавање демократских права на слободно мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

22.06.2022 18:01

Молиће они да уђу у "ЗАПАДНИ БАЛКАН" ал их нећемо примити, па нек се пате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

22.06.2022 20:57

Е, то је ЕУ.... Тако се то ради у Европи. Добро је говорио Јован Дучић и Иво Андрић!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наци "дама"

23.06.2022 09:39

Усеруља фон дер лајен.

ОДГОВОРИТЕ