Шест знакова да сте у опасности од ране смрти

Научници тврде да ових пет критеријума одређују у коликом сте ризику од ране смрти!

Здравље 23.06.2022 | 07:18
Шест знакова да сте у опасности од ране смрти

Бразилски научници пратили су 2.000 људи старости од 50 до 75 година, како би утврдили одређене критеријуме за које верују да одређују да ли је особа у ризику од ране смрти. Ево шта су открили.

Балансирање на једној нози

Нова студија је показала да људи који не могу да балансирају стојећи на једној нози имају већи ризик од ране смрти.

Више од 1.700 учесника студије прошло је разне фитнес тестове, укључујући и тај да је требало да стоје на једној нози 10 секунди. Положај у којем је требало да балансирају подразумева да једно стопало ставе благо напред, док другу ногу савијају у колену и стопало наслањају иза колена испружене ноге. Руке су поред тела, а глава је у правом положају.

Проблем у одржању баланса није сам по себи узрок ране смрти, али како објашњава водећи аутор студије др Клаудио Жил Араужо, добар баланс је потребан у свакодневном животу, па је тако губитак баланса лош по здравље.

Брзина ходања

Старији људи који спорије ходају имају много већи ризик од смрти, показало је истраживање.

Научници су утврдили да мушка група волонтера који су ходали најспорије прелазе 90 метара по минуту, док они који ходају најбрже прелазе 110 метара по минуту. У женској групи су најспорије биле даме које су прелазиле 81 метар за минут, а најбрже 90 метара за минут.

Анализом је утврђено да је у најспоријој групи ходача ризик од смрти до краја студије био већи за 44 одсто, него у најбржој групи. Научници објашњавају да они који брже ходају углавном имају боље кардиоваскуларно здравље.

Стајање и седење

Једноставна вежба седања и устајања без придржавања за било шта такође показује колико дуго ће нека особа живети. Људи којима је тешко да устану, а да се не придрже за нешто имају пет пута већи ризик од ране смрти, показало је истраживање.

 Знаци који указују на ризик од ране смрти 

Фото: Схуттерстоцк/Вера Петрунина

Ходање уз степенице

Ако можете без претераног напора да се попењете степеницама четири спрата, то је свакако добар знак вашег здравља! То су утврдили научници након што је 12.000 људи трчало на тракама за трчање, а сами су бирали брзину која их исцрпљује. За то време су научници мотрили на рад срца учесника, а пратили су њихово здравље и наредних пет година.

Испоставило се да је том периоду само 1,2 одсто људи који су имали добре резултате на тесту преминуло, у поређењу са 3,2 одсто оних којима је то био превелики напор.

Научници кажу да вам није потребна трака да бисте проверили у каквом вам је стању срце – добро је ако можете да се попењете три спрата брзим ходом без паузе или четири спрата ходом нормалне брзине.

Јачина стиска руке

Верује се да људи који имају слаб стисак руке имају већи ризик од ране смрти. Штавише, једна студија је показала да људи са слабим стиском руке имају чак 20 одсто већи ризик од ране смрти.

Јачина стиска учесника студије мерена је помоћу ручног динамометра, а испоставило се да је на сваких пет килограма мање у јачини стиска већи ризик од смрти било ког узрока, а за петину већи од кардиоваскуларних болести и рака.

Научници објашњавају да је јачина стиска заправо добар показатељ здравља костију и мишића.

Склекови

Људи којима је тешко да ураде десет склекова имају скоро два пута већи ризик од инфаркта или можданог удара него они који без проблема ураде 40 склекова.

Научници су међу групом волонтера утврдили да они који могу да ураде 40 склекова имају 96 одсто мањи ризик да доживе инфаркт или мождани удар, у поређењу са онима који раде по мање од десет склекова. Они објашњавају да је ова вежба показатељ јачине мишића, који штите од високог крвног притиска и разних болести.

(МОНДО Фото: Илустрација/Схуттерстоцк/9нонг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гиле

23.06.2022 08:02

Ово нема везе са дузином зивљења него са кондицијом и спремности.

ОДГОВОРИТЕ