Лопаре на "Данима Србије и српске културе" у Паризу

У оквиру манифестације „Дани Србије и српске културе“ у Паризу синоћ (22. јуна) представљена је изложба експоната и туристичко-привредног потенцијала општине Лопаре. 

Република Српска 23.06.2022 | 10:56
Лопаре на "Данима Србије и српске културе" у Паризу

 „У презентацији општине Лопаре представљени су привредни, а нарочито туристички, културни и друштвени ресурси локалне заједнице“, саопштио  је новинарима Желимир Нешковић, који је у свечаној сали цркве „Свети Сава“ представио поменуту локалну заједницу.

Он је говорио о односу матице и општине Лопаре са својом дијаспором и навео 15 пројеката  које су  Мајевичани из дијаспоре спровели на подручју своје локалне заједнице, а они су засновани на изградњи инфраструктуре, стамбеним објектима, свадбеном салону, базенском комплексу за купање, хладњачи, инвестицијама у област пољопривреде и воћарства и привредним субјектима из области металске индустрије.

Нешковић је истакао да су Лопаре један од најбољих примјера сарадње матице и дијаспоре, те да је Удружење Мајевичана у Швајцарској носилац те сарадње, како у области привредних улагања, тако и на хуманитарном плану.

Наведеном догађају у Паризу, у организацији Савеза Срба Француске, присуствовали су  свештеници Српске православне цркве, књижевници српског поријекла који живе и раде у Француској, као и умјетници који учествују у програму „Караван културе“, који у организацији Удружења „Корени“, предводи Петар Гојковић и спроводи се у неколико градова широм Европе.

(БН)  

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоки

23.06.2022 09:26

Љепсе би било да уце о својој култури, него сусједа…Али ето луда времена Не пролазе јос увјек..

ОДГОВОРИТЕ
Name

економ

23.06.2022 13:03

Ове лопарске фићфириће треба избацити са функције, где год се појаве сам брукају ту општину и најнапаћенији народ, који нема ни једне фабрике, јер власт у општини неће да гради фабрике.

Name

сенад

23.06.2022 20:27

Факат, било би нам свима боље да се окренемо себи, мени је све ово поданицки!

Name

Истина

23.06.2022 11:15

Ста су Лопаре у Србији?

ОДГОВОРИТЕ