Вијеће народа без сагласности о заштити српског језика

- Вијеће народа Републике Српске није данас постигло сагласност о Закону о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма у вези са одлуком о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког народа.

Република Српска 27.06.2022 | 15:33
Вијеће народа без сагласности о заштити српског језика

Предмет је упућен Заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа за усаглашавање закона, прописа и аката.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 1. јуна по хитном поступку Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

Овим законом уређује се систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској, као нематеријалног културног насљеђа. 

(Срна Фото: Архива) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

КОЛО СРЕЦЕ

27.06.2022 13:57

КО ЈЕ ОВИХ 30 ГОДИНА БРАНИО СРБИМА ДА КОРИСТЕ ЦИРИЛИЦУУ ЈАВНОЈ УПОТРЕБИ.ОД БИЈЕЉИНЕ,ПРЕКО ДОБОЈА ДО ПРИЈЕДОРА И ОД ЗВОРНИКА ПРЕКО ПАЛА ДИ ХЕРЦЕГОВИНЕ,НА СТИТИНЕ ПРОДАВНИЦА,КАФАНА,ХОТЕЛА И ОРИВАТНИХ ПРЕДУЗЕЦА,ВЕЛИКА ВЕЦИНА ИХ ИМА ИСТАКНУТ НАЗИВ ЛАТИНИЦОМ И НАXИВИ БОГ ЗНА СТА ЗНАЦЕ,ХОЛДИНГ ОВАЈ ,ХОЛДИНГ ОНАЈ,РАЗНИ ВЕСТЕРНИ,СОПОВИ,ЛАС ВЕГАСИ И БИГ САМИ ЗНА ГДЈЕ НАДЈУ САМО ТА ИМЕНА.ИМАМО ПРЕВИСЕ СРПСКИХ ИСТОРИЈСКИХ ЛИЦНОСТИ,ДОГАДЈАЈА,ПРИРОДНИХ СТАНИСТА,АЛИ ТУДЈЕ НАС ВИСЕ ПРИВЛАЦИ.КОЛИКО НАС КОРИСТИ ЦИРИЛИЦУ У ИНФОРМСТИВОЈ КОМУНИЈКАЦИЈИ.ИМАМО МИ МНОГО НАЦИНА ДА САЦУВАМО ЦИРИЛИЦУ,АЛИ ПАТРИОТИЗАМ И СВИЈЕСТ ТРЕБА ДА БУДЕ ЈАЦА ОД ЗАКОНА.ЉУДИ ПРИХВАТАЈУ ОНО СТО ИМ СЕ ПЛАСИРА СВАКОДНЕВНО,А НЕ ОНО СВЕ СТО СЕ УРЕДЈУЈЕ ЗАКОНОМ.ИМА ЈОС ВРЕМЕНА ДА СЕ НЕСТО ПОПРАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2022 14:16

Патриотизам је најглупља и најофуцанија ријеч Српског језика којом се бусају у прса криминалци на власти а народ ко народ глуп ко к.ра.

Name

Дамир

27.06.2022 15:18

Моје дијете у федерацији гдје нема ниједан србин уци цирилицу и никоне несмета мада мислим да му неце никад требати јер у србију и републику српску ми не идемо

Name

Азем

27.06.2022 14:01

Од кога треба ститити српски језик и цирилицно писмо у РС-у? Да ли неко брани Србима да говоре српским језиком и пису цирилицом? Или је циљ закона да тјера Србе и остале да користе цирилицно писмо? Видите, кад сам ја давно исао у сколу, није било никакве прице о угрозености овога или онога писма, језик се називао српскохрватским-хрватскосрпским и вецини то није сметало. У сколи смо писали једну седмицу латиницним а другу седмицу цирилицним писмом. Неке новине, као Ослободјење су цак имали парне странице на једном писму а непарне на другом. И дан данас, након тридесет година у Француској, ми је једнако лако цитати на оба писма. Ето, тако је то било некада давно, прије него сто су неписмене и полуписмене особе поцеле да бране "свој" језик и "своје" писмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2022 14:15

Одлично речено.

Name

Ре Азем

27.06.2022 14:17

Свака част за коментар. Дошли дивљи, увели " демократију " и отјерали питоме

Name

ЗИКАЗ

27.06.2022 14:45

Додик чува Србе од Срба, Додик доноси Закон о очувању Српског језика и Ћириличног писма а и сама ћирилици не пише а Српски и не говори.

Name

Ре Азем

27.06.2022 15:07

Браво за коментар. Исто тако сам и ја учила у сколи у гимназији, цак сам и своју дјецу у Аустрији науцила да знају писати и цитати оба писма. Ал немоћни смо ми поред ових "образованих и писмених "!

Name

Ђоле

27.06.2022 15:24

Коло среће_свака част за кратак осврт како волимо латиницу и стране називе наших фирми, хотела, кафића и још много тога што нас чини"модерним" незнам о шта ти називи макар у преводу значе, али их обилато користимо. Па шта је санама? Ђ.

Name

Астек

27.06.2022 16:39

Након ова два коментара јасно је да ћирилица није угрожена, а језик је ионако један, штитити га не треба, већ говорити.

Name

Татар

27.06.2022 17:29

Још једна шупља тема коју понекад треба провући кроз уши народа неби ли барем мало скренули поглед са свакодневнице .

Name

МОБИЛИЗАЦИЈА

27.06.2022 14:16

НЕМОЈМО БРАЦО И СЕСТРЕ ВИСЕ КОМЕНТАРИСАТИ ДИКТАТОРА И ВЛАСТ..ХАЈМО МОБИЛИСАТИ СВЕ НА ИЗБОРЕ ДА ИЗАДЕМО ЗА 3 МЈЕСЕЦА.. МОБИЛИСИМО РОДБИНУ ПРИЈАТЕЉЕ КОМСИЈЕ СЕЛО ГРАД.. СВЕЕЕЕ.. ЈАЦУ ДИЈАСПОРУ МУНЦХЕН.. ДА СВИ ИЗАДЕМО ДА СРУСИМО ДИКТСТОРА И ОН ЦЕ ЗАВРСИТИ КАО СВИ ДИКТАЗОРИ.. БРАЦО И СЕСТРЕ.. МОБИЛИЗАЦИЈА ЗА ГЛАСАЦЕ.. ИДЕМОООО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотона

27.06.2022 16:49

Тврдим да већина Срба на функцијама пише латиницом..Већина их не зна сва ћирилична слова јер их не интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

27.06.2022 16:59

Ми Срби смо срећан народ јер имамо Вука Караџића и Доситеја Обрадовића. Имамо Ћирилицу и латиницу. Слава Богу, Србски језик је богат и заступљен.

ОДГОВОРИТЕ