Турска подржала чланство Финске и Шведске у НАТО-у

Турска је у уторак подржала чланство Финске и Шведске у НАТО-у, саопштио је кабинет финског председника Саулија Ниинистеа.

Свијет 28.06.2022 | 21:24
Турска подржала чланство Финске и Шведске у НАТО-у

У међувремену је потврда стигла и из самог НАТО-а.

Министри спољних послова Турске, Шведске и Финске наводно су потписали меморандум о проширењу НАТО-а на две северноевропске земље и о укидању блокаде Турске приликом њиховог приступања. "Постигнут је тространи споразум", речено је у НАТО, чији би генерални секретар Јенс Столтенберг ускоро требало да открије више детаља. 


Овакав развој догађаја долази непосредно пред самит лидера НАТО-а у Мадриду. Као што је познато, турски председник Реџеп Тајип Ердоган имао је јаке резерве према чланству две земље, оптужујуц́и их да су рај за терористе, мислец́и на различите курдске политичке актере који тамо делују. Стокхолм и Хелсинки изразили су намеру да уђу у НАТО након руске инвазије на Украјину.

Подсетимо, фински медији објавили су да ће Турска, Шведска и Финска припремити заједнички меморандум за решавање питања која су спорна за Турску у вези с придруживањем две земље НАТО савезу.

Извештаји у највећем финском дневном листу и финским новинама Илталехти објављени су током састанка шефова турске, шведске и финске државе са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, а који се одвијао на маргинама првог дана самита у Мадриду, преноси Ројтерс.

Подсетимо, Фински председник Саули Нинисто изјавио је данас да сада постоји нешто више међусобног разумевања између те земље и Турске.

Уочи самита НАТО у Мадриду, Нинисто је поручио да није ни оптимиста, ни песимиста када је у питању исход преговора са Турском који су у току, преноси агенција Ројтерс.

Шведска министарска спољних послова Ан Линде изјавила је да су преговори који имају за циљ превазилажење приговора Турске на настојања Шведске да се придружи НАТО постигли напредак, као и да би он могао да дође на актуелном самиту Алијансе у Мадриду.

"Спремни смо за могућност да се нешто позитивно деси данас, али може потрајати и дуже", рекла је Линде за шведске дневне новине. Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да Финска и Шведска морају да узму у обзир забринутост Турске, као и да не дају само изјаве, већ и резултате уколико желе да буду чланице НАТО.

Говорећи пре одласка на самит НАТО у Мадриду, где ће се састати са лидерима нордијских нација и Алијансе, Ердоган је поручио да Шведска и Финска морају да испуне очекивања Анкаре.

(Тањуг Фото:Тањуг/АП)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

БЛ

28.06.2022 19:41

Тоооо Султан,сила си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

28.06.2022 19:53

Дуго це Руси памтити Путка створио им сад јос 1350 км границе са Натом. Ми Срби смо невазни висе показало се онај долазак Лаврова Нато рекао не и нема прелетања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

29.06.2022 06:45

бојим се да Русима није могло ништа боље да се деси. Натјераће их Нато да се окрену сами себи а уз ресурсе и империјалистички инстинкт и нагон могу постати права Спарта али 1000 пута и моћнија. А Нато у случају гунгуле би се поцепао као ЈНА, чини ми се.

Name

НАРАВНО,К'О И МИ ..ШТО ЋЕМО!

28.06.2022 19:54

ПАПИР,НА КОМЕ ЈЕ НАЦРТАНА КАРТА...БУГАРСКЕ,ЈЕРМЕНИЈЕ,ГРЧКЕ И РЕПУБЛИКЕ КУРДИСТАН...ЧУДА ЧИНИ МЕЂУ ТУРЦИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

28.06.2022 20:06

Ево видите јадови шупљи како се прави људи за један дан договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јале

28.06.2022 20:14

Путин на апаратима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

28.06.2022 20:15

Турска се пита за нато колко и хрватска у нату одлуцују само амери турска француска британија и свабе само пијуни а ови остали нису ни пијуни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwе

28.06.2022 20:16

Сретно! Сад Туркој продати Грипен Е и нема проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

28.06.2022 20:41

Хајмо сада мали Руси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.06.2022 09:06

Све је ово ратна игранка, неко је донео одлуку, да велики рат мора почети, да Европу треба запалити, донео је одлуку без последица по себе. А Европљани како да су заборавили сва зла из два прошла велика рата, па су сагнули главу и чекају трећи?

ОДГОВОРИТЕ