Нигдје не пише да Србија треба да призна Косово

- Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас за Тањуг да у документима ЕУ нигде не пише да Србија мора да призна тзв. Косово.

Регион 29.06.2022 | 19:02
Нигдје не пише да Србија треба да призна Косово

- Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас за Тањуг да у документима ЕУ нигде не пише да Србија мора да призна тзв. Косово.

На питање Тањуга да разјасни оно што је остало недоречено са Преспа форума у Охриду у Северној Македонији, да у документима ЕУ пише да Србија мора да призна тзв. Косово, председник Хрватске је одговорио да нигде не пише да Србија мора да призна Косово да би приступила ЕУ.

Он је рекао да је ово последњи пут да прича на ту тему, као и да неће више на томе да инсистира, као и да је то споменуо зато што зна да ће се тешко догодити макар, како каже, у овој постави.

"Србија то неће направити зато што се политичари који је воде за то не усуђују или можда дубоко верују да је то погрешно, народ тако размишља, али то је цена која ће се од Србије очекивати како би она постала нешто више у ЕУ", навео је Милановић.

Хрватски председник додаје да је питање да ли то Србија жели и каже да је то одлука српског народа који је на председничким изборима изабрао за председника Александра Вучића.

Каже да Вучић има мандат као и Виктор Орбан и да су они легално изабрани на изборима и који су легитимни представници својих политичких заједница и националних држава.

"Као такве их треба ту и тамо боцнути, али прихватити да су такви", оценио је Милановић.

Милановић подсећа и да је немачки канцелар Олаф Шолц рекао да Србија треба да призна независност Косова да би постала чланица ЕУ.

"Вучић се јако чудио, а Шолц је био директан. И Вучић га је питао где то пише, Шолц рекао нигде, ја ти кажем. То је тако, с тим што знамо да још има пет држава ЕУ које нису признале Косово и не видим да ће се то променити", наводи хрватски председник.

Додаје да је све то ушло у инерцију и да је тешко преокренути и наводи да Румунија не признаје тзв. Косово из пријатељства према Србији.

Понавља да је на српском народу да одлучи шта жели, да ли жели чланство у ЕУ као гарант боље будућности.

Ипак, примећује да се земља може развијати, добро организовати и добро функционисати и да није ЕУ, а да има статус "асоцијације".

"ЕУ кошта, пуно нуди, али у ствари јако је тешко то све узети", истакао је Милановић.

Наводећи да Хрватска има у ЕУ годишње такозвани плус, врло паушално израчунато 700 и нешто милиона евра, Милановић каже да је то мали новац.

Додаје да су се одрекли свих прихода од царина, што је такође мали новац, али скоро исти такав.

"Дакле, то је систем који је дизајниран за најбогатије и када је стваран стварали су га најбогатији и полако су у њега пуштали сиромашније. Шпанија је највећи бенефицијар, они су имали највише користи, јер је у једном тренутком била једна од две или три најсиромасније државе и то се види на сваком кораку. Више тога нема", закључио је Милановић.

(Тањуг Фото: Н1/Yоутубе/Сцреенсхот)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Легитимини представник

29.06.2022 17:28

Овај је легитимини представник Српског народа, а Додик Хрватског. Ха, ха, ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2022 18:27

Коментари овог предсједника су далеко од стварности и испод нивоа за ту позицију.

Name

Добој

29.06.2022 17:40

Свидја ми се овај Милановиц.... јос од корона пландемије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимусс

29.06.2022 17:47

Ми у Босни и народ у Србији морамо да схватимо да никад нецемо бит цланица ЕУ. Кад то схватимо и окренемо се да развијамо своју економију бице нам боље. Ал какви нас воде мислим да нам никад неце бит лагодан зивот. Тако нам је кроз вјекове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

29.06.2022 18:44

Лагодан зивот. Политицка индустрија у твоје име ... Ето окреци се са људима и зељем, и буди цовек па имас лагодан зивот ... Микроталасна медијска имплатација понасања постоји ... Све ово сто је вјестацко то пропаст, ваљда њихова ...

Name

Пајдо

29.06.2022 20:11

До јесени ЕУ ће да пукне к'о петарда тако да не се требамо бринути о чланству.

Name

Ма

29.06.2022 19:40

Хајде Милановићу, шта сте ви добили од ЕУ, сав вам народ оде из ХР у западне земље, остали сте без радне снаге. Какво признање Косова, онда по тој логици Шолц да нареди Зеленском да призна Крим, ЛНР и ДНР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

29.06.2022 20:41

Није исто. Косово је било аутономна покрајина у Југи а ЛНР, ДНР и РС су измисљене творевине настале агресијом

Name

РеНико

30.06.2022 14:38

Па РС је самостална у БиХ зато и тразимо дрзавност

Name

Д2

29.06.2022 20:20

Србија треба да призна Косово онолико колико је Хрватска признала САО Крајину. Ако су Хрвати правили Олују да би истерали своје циљеве, засто би се противили да Србија врати своју територију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван Гог

29.06.2022 20:26

А гдје писе да Хрватска треба да узме крајину Сто невратитите Срби а Крајину извини се плати отстету и дас Срби а Републику Српску крајину а пицко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван Гогх 2

29.06.2022 21:49

Па тзв рск је "нестала" по договору Милошевић-Туђман а циљ издаје тзв рск је била подјела БиХ!

Name

Милосевиц је био

30.06.2022 08:08

За Југославију, нико други висе није.

Name

Вјеруј

29.06.2022 21:45

Писало или неписало, просто рецено од тога нема ниста и никада, за сва времена. То је разјасњено и бас свима у свијету јасно. Цуда да се десе у цитавом свијету КиМ је српско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљали су вам срби

30.06.2022 08:07

Вијковима. Није вам мудра политика. Не ради се то тако. Неце висе ниста бити исто никада у позитивном смислу прије свега за васе интересе ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.06.2022 13:48

Србија и тако никад неце признати отимацину. Треба бити мудар и цекати, кад тад це отето бити врацено милом или силом.

ОДГОВОРИТЕ