Одлучено: Веће плате шумарима, штрајк се прекида

Представници Управе Шума Српске и синдикалне организације постигле су данас споразум о повећању цијене рада, која ће износити 160 марака, саопштено је из тог предузећа.

Република Српска 01.07.2022 | 15:29
Одлучено: Веће плате шумарима, штрајк се прекида

Како су нагласили, да би били у могућности да осигурају довољна средства за ово повећање, сви организациони дијелови ће морати направити уштеде, односно смањење трошкова гдје год је то могуће.

"Један од начина јесте ангажовање властите радне снаге на шумско-узгојним и осталим радовима, као и на сакупљању осталих шумских производа по основу којих се мора остварити значајнији приход", саопштено је из "Шума".

Јавно предузеће ће, како су навели, и даље инсистирати на повећању цијена шумских дрвних сортимената, сходно стању на тржишту и то првенствено из разлога како се не би угрозио рад предузећа и у будућем периоду, те у томе очекујемо подршку Владе Српске, као и Скупштине предузећа.

"Управа Јавног предузећа ће инсистирати на потпуном поштовању свих одредби колективног уговора за запослене у фирми", наводи се у саопштењу.

Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације предузећа "Шуме Српске", је за "Независне новине"  рекао да нико није у потпуности задовољан договором, али да је постигнут компромис који је у интересу радника овог предузећа.

"Ми ћемо у наредном периоду пратити ситуацију и сигурно ћемо дјеловати у најбољем интересу радника. Моја једина порука је да позовом синдикално чланство да повуку своје синдикалне активности када су у питању штрајкови упозорења. Мислим да нема потребе да се иде с тим, јер ћемо ми сходно даљим дешавањима ускладити своје понашање. Желим да се захвалим свима на сарадњи и мислим да смо дошли до циља", рекао је он.

Блажо Продановић, представник Синдиката запослених у Шумама Српске, је за "Независне новиен" истакао да је и он задовољан овим што је договорено.

"Данашњим споразумом и одлуком који смо потписали стављена је ван снаге намјера о покретању штрајка. То су наши захтјеви које смо тражили и те смо захтјеве и добили. Постигли смо своје циљеве", каже он.

(БН/Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

01.07.2022 13:58

Кад сте толико наивни идите и сакупљајте гране и огранке који су остали послије крађе шуме. И ове мрвице су вам довољне глупсони. Каква уштеда кад имате ухљеба партијских који уопште не долазе на посао а примају плате. Кад вам појединци пред носом у по бијела дана товаре шуму ипродају на црно.Ајте молим вас наивци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

01.07.2022 14:18

Па и ово не могу исплаћивати, а дижу плате, а све су више у губитцима због крађе, превара, вишка радника. Шта раде, шта их брига, биће кредит. Па то је нарпдна својина па то није ваше да ви радите шта хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежево

01.07.2022 15:07

Драги дуле зашто ниси тражио дасе раздвоји рад од нерада. У кнежеву 60% недолази на посао, 20 % је ту због крађе а 20% је поштени радника који вуку то на грбачи, њима треба дати вишу цену рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.07.2022 15:28

Знаци сад је вријеме, ВИК, Посте, Зељезнице, ко год најави протесте добит це повецање плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

01.07.2022 16:01

Прекида се страјк,али крадја суме не!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2022 19:12

Свака цаст,тацно тако!!!

Name

Идеално

01.07.2022 16:31

Неки дан је неко тражио да се обустави извоз шумски сортимената, да би се могла смањити цијена за домаће дрвопрерађиваче...а ови сад траже повећање цијена истих.!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

01.07.2022 17:05

Шуме РС су пропаст. Толико поданика на једном мјесту окупљају можда још једино Електропривреда и Жељезнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

01.07.2022 18:05

Чуј веће плате,а шта ће мо са извођачима радова,нећемо ми радити за ваше нераднике и угљене! Треба ту сву багру растјерати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кафа…

01.07.2022 18:07

А да ли се шта зна колико ће бити кафа за ове што скупљају гљиве и љековито биље? За трупце је 30-50КМ по кубном метру, па би било добро да се и за ово установи тарифа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.07.2022 20:18

Како то да не долазе на посао а примају плату.Или људи раде онлајн сећу или је то још једно прање пара

Name

Лопови из РС

02.07.2022 16:52

су покрали и унистили Шуме Српске. Извозите трупце, умјесто финалних производа и крадете бестидније од колонизатора. Тако је када партије односно секте управљају народним добром.

ОДГОВОРИТЕ